Home / Treinen / Weer onrust in top NS

Weer onrust in top NS

Weer onrust in top NS

De financieel directeur van NS, Engelhardt Robbe, vertrekt begin 2016, omdat hij “iets anders” wil. Mogelijk is er een verband met de aanbestedingsfraude, die in juni dit jaar topman Huges de kop kostte.

Robbe is CFO bij NS sinds oktober 2010 na dertig jaar bij Shell te hebben gewerkt en maakte drie president-directeuren bij het spoorbedrijf mee: Bert Meerstadt, Timo Huges en nu Roger van Boxtel.

Onder Huges en Robbe ging het faliekant mis met de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. NS zorgde ervoor dat een eigen dochterbedrijf de order binnenhaalde en niet een concurrent. Toen dat eerder dit jaar aan het licht kwam werd Huges gedwongen af te treden door de enige aandeelhouder van NS: de minister van financiën. Er lopen nog onderzoeken naar de gang van zaken bij de aanbesteding in Limburg; de concurrent kreeg overigens in tweede instantie alsnog de gunning.

Engelhardt Robbe bleef na het ontslag van Huges aan en ook achteraf is niet aangetoond dat hij bij het gesjoemel betrokken was, sterker nog: Robbe nam het initiatief tot het onderzoek dat de fraude aan het licht bracht. Maar het is de vraag of hij zich toch niet opgelaten voelt bij NS. Om op 60-jarige leeftijd nog “iets anders” te willen, terwijl hij nog niet zo lang bij NS werkt, roept op zijn minst vraagtekens op. Toen Bert Meerstadt er in 2013 de brui aan gaf heette het ook dat hij toe was aan “een nieuwe stap”. Maar Meerstadt was medeverantwoordelijk voor het drama rond de krakkemikkige Fyra-treinen die NS had aangeschaft en dat was de reden van zijn vertrek.

Roger van Boxtel trad in augustus aan als interim-directeur, voor een jaar, maar mogelijk blijft hij langer aan. Behalve een nieuwe CFO krijgt Van Boxtel begin 2016 ook een directeur integriteit aan zijn zijde. De nieuwe functie, in het leven is geroepen naar aanleiding van de fraude in Limburg, heet met een mondvol Chief Governance Risk & Compliance Officer en zal worden bekleed door Susi Zijderveld, die nog nog algemeen directeur is bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR).

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Nieuwe cabine A330 KLM

Nieuwe cabine A330 KLM

16/03/2018

KLM heeft deze week haar eerste Airbus A330 met een vernieuwd interieur geïntroduceerd. De stoelen in de businessclass zijn nu full-flat en het entertainmentsysteem is vervangen. Ook in de economy-class…

IHG koopt belang in Regent

IHG koopt belang in Regent

15/03/2018

De InterContinental Hotels Group (IHG) koopt een belang van 51 procent in Regent Hotels. De Britse hotelketen betaalt 39 miljoen dollar voor de veel kleinere Taiwanese branchegenoot. IHG, beursgenoteerd, had…

AccorHotels in 100 landen

AccorHotels in 100 landen

14/03/2018

De AccorHotels Group is sinds kort aanwezig in honderd landen. De Franse keten, met merken als Novotel, Ibis,  Pullman en Sofitel, is naar eigen zeggen uitgegroeid tot marktleider op veel…

Nieuwe vliegtuigen Turkish

Nieuwe vliegtuigen Turkish

13/03/2018

Turkish Airlines vernieuwt haar vloot met de aanschaf van 25 Boeing Dreamliners en 25 Airbus A350’s. De totale order heeft een waarde van rond de vijftien miljard dollar. De bestellingen…