
Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat donderdag gezegd in de Tweede Kamer.
In de UK heerst een zeer besmettelijke variant van het coronavirus en de Nederlandse regering zegt er alles aan te willen doen om de opmars van deze mutant tegen te houden. Terwijl het luchtverkeer met de UK vanaf 23 januari tijdelijk stil komt te liggen – zoals het nu lijkt voor vier weken – mag de Eurostar wel blijven rijden, maar reizigers moeten aan zeer strikte voorwaarden voldoen, aleer ze op de hogesnelheidstrein mogen stappen.
Ze dienen een negatieve pcr-test te laten zien die niet ouder is dan 72 uur en moeten op het treinstation Londen St Pancras International een antigeentest (sneltest) ondergaan, waarvan de uitslag ook negatief moet zijn om te mogen boarden. Bovendien is elke treinreiziger verplicht een ‘noodzakelijkheidsverklaring’ bij zich hebben, waarin de autoriteiten een geldige reden voor de reis (zoals ernstige familiaire omstandigheden of diplomatiek verkeer) bevestigen.
Van Nieuwenhuizen zei donderdag dat het volgens haar niet om grote aantallen reizigers gaat. De Eurostar rijdt momenteel slechts één keer per dag heen en weer. De hogesnelheidstrein biedt plaats aan 830 passagiers, maar naar alle waarschijnlijkheid was de bezettingsgraad de afgelopen tijd laag.
Mogelijk stijgt de bezettingsgraad na 23 januari wel weer, omdat het dan niet meer mogelijk is per vliegtuig de UK te verlaten. De trein en de veerboot zijn daarna de enig mogelijke vervoersmiddelen. Wie per veerboot wil oversteken moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als de treinreizigers.