Home / Treinen / Ontslagen topmannen van NS kregen veel geld mee

Ontslagen topmannen van NS kregen veel geld mee

Ontslagen topmannen van NS kregen veel geld mee

De vorig jaar ontslagen NS-topman Timo Huges en ex-directeur Jeff Hoogesteger van NS-dochter Abellio hebben veel geld meegekregen, ondanks hun frauduleuze handelen bij een aanbesteding. Dit blijkt uit de jaarcijfers 2015 van NS.

Vorig jaar zomer lekte uit dat NS fraude had gepleegd bij de aanbesteding van het ov in Limburg, via een een-tweetje tussen Huges en Hoogesteger, waarbij de eigen dochter Abellio door Huges werd voorgetrokken, terwijl hij reglementair neutraal had moeten blijven.

Huges ontkende zijn dubieuze rol aanvankelijk, hetgeen het in de ogen van de enige aandeelhouder, de minister van financiën, nog erger maakte. Huges kreeg ontslag en toucheerde boven op zijn vertrekregeling van 175.000 euro ook 65.000 euro vergoeding voor advocatenkosten, zo blijkt nu uit het jaarverslag.

Hoogesteger werd op non-actief gesteld, maar bleef wel in dienst tot begin deze maand. Zijn uiteindelijke vergoeding lag rond de vier ton. NS raakte de gunning ook kwijt – deze ging naar concurrent Arriva.

Onder interim-topman Roger van Boxtel probeerde NS sinds medio 2015 de draad weer op te pakken en het gezichtsverlies te beperken. NS realiseerde vorig jaar een omzet van 4,973 miljard euro, 20 procent meer dan in 2014. Dit komt onder meer door de nieuwe samenwerking van NS-dochter Abellio met het Schotse ScotRail. De winst bedroeg 118 miljoen euro.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Nieuwe cabine A330 KLM

Nieuwe cabine A330 KLM

16/03/2018

KLM heeft deze week haar eerste Airbus A330 met een vernieuwd interieur geïntroduceerd. De stoelen in de businessclass zijn nu full-flat en het entertainmentsysteem is vervangen. Ook in de economy-class…

IHG koopt belang in Regent

IHG koopt belang in Regent

15/03/2018

De InterContinental Hotels Group (IHG) koopt een belang van 51 procent in Regent Hotels. De Britse hotelketen betaalt 39 miljoen dollar voor de veel kleinere Taiwanese branchegenoot. IHG, beursgenoteerd, had…

AccorHotels in 100 landen

AccorHotels in 100 landen

14/03/2018

De AccorHotels Group is sinds kort aanwezig in honderd landen. De Franse keten, met merken als Novotel, Ibis,  Pullman en Sofitel, is naar eigen zeggen uitgegroeid tot marktleider op veel…

Nieuwe vliegtuigen Turkish

Nieuwe vliegtuigen Turkish

13/03/2018

Turkish Airlines vernieuwt haar vloot met de aanschaf van 25 Boeing Dreamliners en 25 Airbus A350’s. De totale order heeft een waarde van rond de vijftien miljard dollar. De bestellingen…