Home / Treinen / Onderzoek nieuwe spoorlijnen

Onderzoek nieuwe spoorlijnen

Onderzoek nieuwe spoorlijnen

Er komen onderzoeken naar enkele nieuwe spoorverbindingen in Nederland. Het treinvervoer mag zich momenteel verheugen in een belangrijke impuls, ook onder zakelijke reizigers, als gevolg van de klimaatproblematiek.

Nu het milieu een steeds belangrijker rol vervult in politiek Den Haag, maken nieuwe spoorlijnen, met milieuvriendelijke treinen, weer kans. Het aantal treinreizigers is sinds 2015 met veertien procent gegroeid, zegt NS, maar is al jaren geen nieuw spoor bijgekomen.

De Tweede Kamer heeft nu voorstellen gedaan voor drie nieuwe routes, waarvan de belangrijkste de Zuiderzeelijn is: van Lelystad, via Emmeloord, Heerenveen en Drachten naar Groningen. Deze lijn ligt al decennia op de tekentafel, maar het is er nooit van gekomen.

Voor een andere lijn in het noorden zijn de middelen al vrijgemaakt: het spoor vanaf Veendam wordt doorgetrokken naar Stadskanaal en mogelijk naar Emmen.

In Zeeuws-Vlaanderen, waar nu geen enkele spoorlijn voor passagiers ligt, is de verbinding tussen Terneuzen en Gent (België) onderwerp van studie. Reizigers met het openbaar vervoer doen nu dik twee uur over de afstand van 37 kilometer tussen de twee steden, omdat er geen directe buslijn bestaat.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…

Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…