Home / Treinen / Onderzoek nieuwe spoorlijnen

Onderzoek nieuwe spoorlijnen

Onderzoek nieuwe spoorlijnen

Er komen onderzoeken naar enkele nieuwe spoorverbindingen in Nederland. Het treinvervoer mag zich momenteel verheugen in een belangrijke impuls, ook onder zakelijke reizigers, als gevolg van de klimaatproblematiek.

Nu het milieu een steeds belangrijker rol vervult in politiek Den Haag, maken nieuwe spoorlijnen, met milieuvriendelijke treinen, weer kans. Het aantal treinreizigers is sinds 2015 met veertien procent gegroeid, zegt NS, maar is al jaren geen nieuw spoor bijgekomen.

De Tweede Kamer heeft nu voorstellen gedaan voor drie nieuwe routes, waarvan de belangrijkste de Zuiderzeelijn is: van Lelystad, via Emmeloord, Heerenveen en Drachten naar Groningen. Deze lijn ligt al decennia op de tekentafel, maar het is er nooit van gekomen.

Voor een andere lijn in het noorden zijn de middelen al vrijgemaakt: het spoor vanaf Veendam wordt doorgetrokken naar Stadskanaal en mogelijk naar Emmen.

In Zeeuws-Vlaanderen, waar nu geen enkele spoorlijn voor passagiers ligt, is de verbinding tussen Terneuzen en Gent (België) onderwerp van studie. Reizigers met het openbaar vervoer doen nu dik twee uur over de afstand van 37 kilometer tussen de twee steden, omdat er geen directe buslijn bestaat.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Weer quarantaineplicht in UK

Weer quarantaineplicht in UK

14/08/2020

Het Verenigd Koninkrijk voert vanaf zaterdag 15 augustus opnieuw een verplichte zelfquarantaine van twee weken in voor reizigers uit enkele landen, waaronder Nederland en Frankrijk. Omgekeerd zal dat niet gelden….

Nieuwe forenzenkaart bij NS

Nieuwe forenzenkaart bij NS

14/08/2020

NS heeft vrijdag bekendgemaakt na de zomer te komen met een abonnement voor forenzen die deels thuis blijven werken. Het spoorbedrijf speelt zo in op de “enorme” neergang van het…

KLM naar Poznań in Polen

KLM naar Poznań in Polen

13/08/2020

KLM opent op 25 oktober een nieuwe, dagelijkse route naar de stad Poznań. Het is de vijfde bestemming in Polen, na Warschau, Krakau, Gdańsk en Wrocław. Met Poznań, 300 kilometer…

Teststraat Schiphol in bedrijf

Teststraat Schiphol in bedrijf

13/08/2020

Sinds donderdag 10.00 uur kunnen passagiers die op Schiphol aankomen uit risicogebieden gebruik maken van een teststraat voor corona. Er geldt geen verplichting, zoals in Duitsland. De GGD Kennemerland verzorgt…