
De Nederlandse startup European Sleeper wil vanaf april 2022 nachttreinen laten rijden en mikt daarbij ook op de zakelijke markt. De eerste route moet Brussel, Amsterdam, Berlijn en Praag verbinden.
European Sleeper werkt hierbij samen met de Tsjechische vervoerder Regiojet, een private spoorwegmaatschappij, die treinen en bussen exploiteert in centraal Europa. De twee partners willen gebruik maken van het feit dat er ‘s nachts nauwelijks passagierstreinen rijden en er mogelijk baancapaciteit beschikbaar zal zijn. Aanvragen bij de railbeheerders in de vier landen om in de nachtelijke uren te mogen opereren, lopen momenteel.
In eerste instantie zou de European Sleeper drie keer per week moeten rijden op de hoefijzerroute, met verdere tussenstops op onder meer de stations van Rotterdam, Hannover en Dresden. Doel is de nachttrein uiteindelijk dagelijks te maken.
Vergroening
Verder hopen Eurosleeper en Regiojet te kunnen aanhaken bij het streven van de Europese Commissie naar ‘vergroening’ van het vervoer, met meer treinreizen en minder vliegen als doel. Als de eerste route aanslaat, willen de twee spoorbedrijven met meer verbindingen komen. Wat de tarieven zullen zijn zegt Eurosleeper niet, behalve dat het zal gaan om “betaalbare tickets.”
Aan de vraagzijde rekenen de exploitanten vooral op de zakelijk-diplomatieke markt. Brussel is het hart van de Europese Unie, Amsterdam een financieel centrum en Berlijn de hoofdstad van de belangrijkste lidstaat van de EU. Ervan uitgaande dat Eurosleeper geen hogesnelheidstreinen zal inzetten, duurt de reis van Brussel naar Amsterdam drie uur en het vervolgtraject naar Berlijn nog eens zes uur, gebaseerd op de huidige dienstregeling. Aan weerszijden van de lijn zouden de zakenreizigers na een nacht in de trein ‘s ochtends na aankomst hun afspraken kunnen nakomen.