
NS en de Oostenrijkse maatschappij ÖBB beginnen op 25 mei met de nachttrein tussen Amsterdam en Wenen. De twee partners zeggen er meteen bij dat voorlopig alleen ‘noodzakelijke reizen’ zijn toegestaan.
Lancering van de Nightjet, zoals de trein heet, is al enkele malen uitgesteld vanwege de coronacrisis. Ook nu zijn de omstandigheden nog verre van ideaal, want zowel Duitsland als Oostenrijk blijven op ‘oranje’ staan vanuit Nederland en omgekeerd geldt dat ook. Dit betekent dat alleen strikt noodzakelijke reizen zijn toegestaan en dat reizigers in bezit moeten zijn van negatieve coronatests. NS en zusterbedrijf ÖBB willen evenwel niet langer wachten, zeggen ze in een communiqué, om “voorbereid” te zijn op het moment dat iedereen weer kan reizen.
14 uur reistijd
De Nightjet zal elke dag rijden, met vertrek aan het begin van de avond en aankomst de volgende morgen vóór 10 uur. De trein zal er 14 uur over doen om de ongeveer 1.200 kilometer af te leggen. De route vanuit Amsterdam gaat via Utrecht en Arnhem naar Duitsland, waar elf tussenstops worden gemaakt en in Oostenrijk nog eens vier, met een overstapmogelijkheid naar Innsbruck.
Europese spoorbedrijven willen graag veel snellere treinen opereren, met minder tussenstops, zoals nu tussen Amsterdam naar Brussel/Parijs (Thalys) en naar Londen (Eurostar) het geval is en waar de hogesnelheidstrein in reistijd kan concurreren met het vliegtuig. Maar de infrastructuur, namelijk een hogesnelheidslijn, bestaat op andere trajecten niet en de aanleg ervan kan nog vele jaren duren. Wie snel tussen Amsterdam en Wenen wil reizen moet dus het vliegtuig pakken, dat er twee uur over doet.
Duurzaam
De tarieven die NS en ÖBB aanbieden beginnen op 30 euro voor een enkele reis op een gewone stoel in een gedeelde coupé. Er zijn ook ligstoelen en slaapcoupés, waarvoor uiteraard een meerprijs moet worden betaald.
Marjan Rintel, de president-directeur van NS en haar collega Andreas Matthä van de ÖBB prijzen de Nightjet aan als duurzaam vervoermiddel. Volgens Matthä scheelt een enkele treinreis van Wenen naar Amsterdam rond de 100.000 kg aan CO2-uitstoot in vergelijking met een vliegreis.
Rintel: “Na Berlijn, Brussel, Londen en Parijs voegen we met deze nachttrein naar Wenen, wederom een rechtstreekse verbinding naar een Europese hoofdstad toe aan onze dienstregeling. Bovendien is de nachttrein een klimaatvriendelijke manier om internationaal op reis te gaan.”