Home / Treinen / Joe Biden investeert in spoor

Joe Biden investeert in spoor

Joe Biden investeert in spoor

De Amerikaanse president Joe Biden wil de komende jaren tientallen miljarden dollars investeren in het spoor – door renovatie en de aanleg van nieuwe verbindingen.

Het railproject maakt deel uit van Bidens American Jobs Plan, een fonds van twee biljoen dollar (2.000 miljard) voor het opkrikken van de gehele openbare infrastructuur in de Verenigde Staten tot het einde van dit decennium. Rond de 650 miljard hiervan is bestemd voor wegen, luchthavens en het spoor.

Uitsplitsing daarvan leert weer dat de president 85 miljard dollar wil steken in het spoor om nieuwe treinen te kopen, stations op te knappen en nieuwe verbindingen aan te leggen. Biden (op de foto links) stond als senator tussen 1973 en 2009 bekend om zijn voorliefde voor het openbaar vervoer en het leverde hem de bijnaam ‘Amtrak Joe’ op, een verwijzing naar het nationale spoorbedrijf.

Trein zakte weg
Ooit was de trein hét vervoermiddel voor de lange afstand in de Verenigde Staten en bracht het spoor welvaart naar de meest afgelegen gebieden. Met de opkomst van de auto als vervoermiddel, vanaf begin vorige eeuw, zakte de positie van het spoor weg. Na de Tweede Wereldoorlog kwam daar het vliegtuig bij.

Amtrak is sinds 1971 het enige spoorbedrijf (semi-overheids) dat nog bestaat in de VS. Hoewel het vliegtuig allang de functie van de trein heeft overgenomen voor reizen binnen Amerika over de lange afstand, is Amtrak overeind gebleven. In 2019, het laatst gemeten jaar, was het aantal treinreizigers 32 miljoen, een verdubbeling ten opzichte van 1971.

Hogesnelheidslijnen zoals in Europa en Azië, waar treinen tot 350 km p/u kunnen rijden, bestaan niet in de VS. Alleen aan de noordoostkust (Boston, New York, Washington) opereert Amtrak een lijn onder de naam Acela, waar treinen een hogere snelheid dan gebruikelijk onderhouden, tot 200 km p/u. Op de foto rechts: de Avelia Liberty, een trein gebouwd door de Franse fabrikant Alstom, die in 2022 door Acela zal worden ingezet.

Er lagen wel al plannen klaar voor echte hi-speed tracks, rond New York en Chicago en in de staten Texas en Californië. President Biden wil de ontwikkeling hiervan stimuleren en bespoedigen.

Vergroening
Joe Biden sluit met zijn investeringsplan aan op de mondiale ‘vergroening’ van het verkeer. De Democratische president breekt hiermee met het beleid van  zijn voorganger die een ontkenner van klimaatverandering door menselijk toedoen was. Investeren in de infrastructuur levert ook veel werkgelegenheid op en dat is een ander doel van Biden: de door corona gehavende Amerikaanse economie weer op gang brengen.

American Jobs Plan is de tweede mega-financiële steunoperatie uit het Witte Huis. Begin dit jaar lanceerde de president de ‘stimulus check’: alle Amerikanen hebben 2.000 dollar per persoon ontvangen. Verder heeft Biden een nieuw fenomeen voor het land geïntroduceerd: kinderbijslag. Een gezin heeft nu recht op 300 dollar per maand per kind.

Foto © White House

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Naam D-reizen ontvreemd

Naam D-reizen ontvreemd

17/04/2021

De merknaam D-reizen is onlangs, korte tijd vóór moederbedrijf D-rt Groep failliet ging, door de twee directeuren ‘ontvreemd,’ waardoor de boedel minder waard is. Voor consumenten met reisvouchers maakt het…

Schiphol verder met BAM

Schiphol verder met BAM

16/04/2021

Schiphol heeft de samenwerking met BAM, Heijmans en VolkerWessels voortijdig verlengd, omdat de bouwers zich tijdens de coronacrisis “flexibel” hebben opgesteld, zegt de luchthaven. De firma’s onderhouden de bestaande infrastructuur…

Staatssteun voor Air Canada

Staatssteun voor Air Canada

16/04/2021

Air Canada ontvangt alsnog een steunpakket van de staat ter waarde van 5,9 miljard Canadese dollar (3,95 miljard euro). De regering in Ottawa lag de afgelopen tijd onder vuur omdat…

Verkeer Schiphol blijft laag

Verkeer Schiphol blijft laag

15/04/2021

Vorige maand reisden 660.000 mensen via Schiphol, een handjevol mensen in vergelijking met de 5,6 miljoen van maart 2019. Het vrachtvervoer steeg wel, met een hoger volume. Het aantal vluchten…

Staatssteun EU toegestaan

Staatssteun EU toegestaan

15/04/2021

Het Hof van Justitie van de EU heeft bepaald dat staatssteun aan airlines toegestaan blijft. Ryanair had de zaak opnieuw aanhangig gemaakt, maar de rechter verwierp de bezwaren. De Ierse…

Uitstel conventie van GBTA

Uitstel conventie van GBTA

14/04/2021

De jaarlijkse conventie van GBTA is verplaatst van juli naar november, door de aanhoudende pandemie. Intussen rommelt het opnieuw in de zakenreisorganisatie: ‘president’ Bhart Sarin is abrupt opgestapt. De jaarlijkse…