Home / Treinen / Herstart Eurostar op 9 juli

Herstart Eurostar op 9 juli

Herstart Eurostar op 9 juli

Eurostar zal vanaf donderdag 9 juli de verbinding tussen de UK en Nederland herstellen, voorlopig één keer per dag, met een overstap in Brussel. De hogesnelheidstrein zegt strikt te letten op de hygiëne. Zo is het dragen van mondkapjes ten allen tijde verplicht.

Uit de dienstregeling blijkt dat de eerste trein vanuit Amsterdam naar Londen op 13 juli is. In beide richtingen ligt de vertrektijd rond 11 uur ‘s morgens.  Op 19 maart werd de verbinding opgeschort in verband met de corona pandemie.

Eurostar speelt in op de te verwachten versoepeling van de quarantaineplicht, mogelijk vanaf 6 juli, tussen de UK en Nederland, over en weer. “Met de herstart zijn we er klaar voor van zodra mensen weer onbeperkt kunnen reizen,” zegt een woordvoerster.

Hygiëne
De hogesnelheidstrein let bij de hervatting strikt op de hygiëne, aan boord en op stations. Er is een ‘nieuwe zitplaatsverdeling’ die ervoor moet zorgen dat reizigers op een ‘veilige afstand’ van elkaar zitten, met inachtneming van de richtlijnen voor social distancing. In de praktijk komt dit neer op lege stoelen tussen de reizigers.

De treinen worden voorafgaand aan elke reis gereinigd en er zijn schoonmaakteams aan boord om voorwerpen die vaak worden aangeraakt ‘intensief te reinigen en te ontsmetten,’ zegt Eurostar. Alle reizigers dienen een mondkapje te dragen in de trein als op de stations.

Eurostar houdt de vraag goed in de gaten “om ervoor te zorgen dat de dienstregeling deze weerspiegelt,” aldus de woordvoerster. “Als er vraag is naar meer treinen, kijken we naar de mogelijkheid om uit te breiden.”

Toch overstap
Eurostar had vóór corona drie dagelijkse treinen op de route tussen Amsterdam en Rotterdam via Brussel naar Londen. De vraag naar tickets was hoog en het plan was om de frequentie de komende jaren te verhogen naar vier of vijf.

Bovendien zou per 30 april dit jaar de overstap in Brussel, op de heenreis, worden opgeheven. De Britse en Nederlandse autoriteiten hadden na jaren van onderhandelen een akkoord bereikt over de grenscontrole, die voortaan op de stations van Amsterdam en Rotterdam zou plaatsvinden.

Maar corona gooide dit voorjaar roet in het eten: medio maart staakte Eurostar de verbinding. Nu er een herstart is, blijven de grensfaciliteiten op de Nederlandse stations vooralsnog dicht en dus moeten reizigers op Brussel Zuid nog steeds uit de trein om daar door de douane te gaan.

De verbinding  vanuit de UK blijft hetzelfde: de grenscontrole geschiedt in Londen en de reizigers hoeven niet over te stappen. Het bedrijf zegt dat later dit jaar de Eurostar alsnog vanuit Nederland zonder overstap naar Londen zal rijden.

 

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…