Home / Treinen / Herstart Eurostar op 9 juli

Herstart Eurostar op 9 juli

Herstart Eurostar op 9 juli

Eurostar zal vanaf donderdag 9 juli de verbinding tussen de UK en Nederland herstellen, voorlopig één keer per dag, met een overstap in Brussel. De hogesnelheidstrein zegt strikt te letten op de hygiëne. Zo is het dragen van mondkapjes ten allen tijde verplicht.

Uit de dienstregeling blijkt dat de eerste trein vanuit Amsterdam naar Londen op 13 juli is. In beide richtingen ligt de vertrektijd rond 11 uur ‘s morgens.  Op 19 maart werd de verbinding opgeschort in verband met de corona pandemie.

Eurostar speelt in op de te verwachten versoepeling van de quarantaineplicht, mogelijk vanaf 6 juli, tussen de UK en Nederland, over en weer. “Met de herstart zijn we er klaar voor van zodra mensen weer onbeperkt kunnen reizen,” zegt een woordvoerster.

Hygiëne
De hogesnelheidstrein let bij de hervatting strikt op de hygiëne, aan boord en op stations. Er is een ‘nieuwe zitplaatsverdeling’ die ervoor moet zorgen dat reizigers op een ‘veilige afstand’ van elkaar zitten, met inachtneming van de richtlijnen voor social distancing. In de praktijk komt dit neer op lege stoelen tussen de reizigers.

De treinen worden voorafgaand aan elke reis gereinigd en er zijn schoonmaakteams aan boord om voorwerpen die vaak worden aangeraakt ‘intensief te reinigen en te ontsmetten,’ zegt Eurostar. Alle reizigers dienen een mondkapje te dragen in de trein als op de stations.

Eurostar houdt de vraag goed in de gaten “om ervoor te zorgen dat de dienstregeling deze weerspiegelt,” aldus de woordvoerster. “Als er vraag is naar meer treinen, kijken we naar de mogelijkheid om uit te breiden.”

Toch overstap
Eurostar had vóór corona drie dagelijkse treinen op de route tussen Amsterdam en Rotterdam via Brussel naar Londen. De vraag naar tickets was hoog en het plan was om de frequentie de komende jaren te verhogen naar vier of vijf.

Bovendien zou per 30 april dit jaar de overstap in Brussel, op de heenreis, worden opgeheven. De Britse en Nederlandse autoriteiten hadden na jaren van onderhandelen een akkoord bereikt over de grenscontrole, die voortaan op de stations van Amsterdam en Rotterdam zou plaatsvinden.

Maar corona gooide dit voorjaar roet in het eten: medio maart staakte Eurostar de verbinding. Nu er een herstart is, blijven de grensfaciliteiten op de Nederlandse stations vooralsnog dicht en dus moeten reizigers op Brussel Zuid nog steeds uit de trein om daar door de douane te gaan.

De verbinding  vanuit de UK blijft hetzelfde: de grenscontrole geschiedt in Londen en de reizigers hoeven niet over te stappen. Het bedrijf zegt dat later dit jaar de Eurostar alsnog vanuit Nederland zonder overstap naar Londen zal rijden.

 

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Naam D-reizen ontvreemd

Naam D-reizen ontvreemd

17/04/2021

De merknaam D-reizen is onlangs, korte tijd vóór moederbedrijf D-rt Groep failliet ging, door de twee directeuren ‘ontvreemd,’ waardoor de boedel minder waard is. Voor consumenten met reisvouchers maakt het…

Schiphol verder met BAM

Schiphol verder met BAM

16/04/2021

Schiphol heeft de samenwerking met BAM, Heijmans en VolkerWessels voortijdig verlengd, omdat de bouwers zich tijdens de coronacrisis “flexibel” hebben opgesteld, zegt de luchthaven. De firma’s onderhouden de bestaande infrastructuur…

Staatssteun voor Air Canada

Staatssteun voor Air Canada

16/04/2021

Air Canada ontvangt alsnog een steunpakket van de staat ter waarde van 5,9 miljard Canadese dollar (3,95 miljard euro). De regering in Ottawa lag de afgelopen tijd onder vuur omdat…

Verkeer Schiphol blijft laag

Verkeer Schiphol blijft laag

15/04/2021

Vorige maand reisden 660.000 mensen via Schiphol, een handjevol mensen in vergelijking met de 5,6 miljoen van maart 2019. Het vrachtvervoer steeg wel, met een hoger volume. Het aantal vluchten…

Staatssteun EU toegestaan

Staatssteun EU toegestaan

15/04/2021

Het Hof van Justitie van de EU heeft bepaald dat staatssteun aan airlines toegestaan blijft. Ryanair had de zaak opnieuw aanhangig gemaakt, maar de rechter verwierp de bezwaren. De Ierse…

Uitstel conventie van GBTA

Uitstel conventie van GBTA

14/04/2021

De jaarlijkse conventie van GBTA is verplaatst van juli naar november, door de aanhoudende pandemie. Intussen rommelt het opnieuw in de zakenreisorganisatie: ‘president’ Bhart Sarin is abrupt opgestapt. De jaarlijkse…