Home / Treinen / Herstart Eurostar op 9 juli

Herstart Eurostar op 9 juli

Herstart Eurostar op 9 juli

Eurostar zal vanaf donderdag 9 juli de verbinding tussen de UK en Nederland herstellen, voorlopig één keer per dag, met een overstap in Brussel. De hogesnelheidstrein zegt strikt te letten op de hygiëne. Zo is het dragen van mondkapjes ten allen tijde verplicht.

Uit de dienstregeling blijkt dat de eerste trein vanuit Amsterdam naar Londen op 13 juli is. In beide richtingen ligt de vertrektijd rond 11 uur ‘s morgens.  Op 19 maart werd de verbinding opgeschort in verband met de corona pandemie.

Eurostar speelt in op de te verwachten versoepeling van de quarantaineplicht, mogelijk vanaf 6 juli, tussen de UK en Nederland, over en weer. “Met de herstart zijn we er klaar voor van zodra mensen weer onbeperkt kunnen reizen,” zegt een woordvoerster.

Hygiëne
De hogesnelheidstrein let bij de hervatting strikt op de hygiëne, aan boord en op stations. Er is een ‘nieuwe zitplaatsverdeling’ die ervoor moet zorgen dat reizigers op een ‘veilige afstand’ van elkaar zitten, met inachtneming van de richtlijnen voor social distancing. In de praktijk komt dit neer op lege stoelen tussen de reizigers.

De treinen worden voorafgaand aan elke reis gereinigd en er zijn schoonmaakteams aan boord om voorwerpen die vaak worden aangeraakt ‘intensief te reinigen en te ontsmetten,’ zegt Eurostar. Alle reizigers dienen een mondkapje te dragen in de trein als op de stations.

Eurostar houdt de vraag goed in de gaten “om ervoor te zorgen dat de dienstregeling deze weerspiegelt,” aldus de woordvoerster. “Als er vraag is naar meer treinen, kijken we naar de mogelijkheid om uit te breiden.”

Toch overstap
Eurostar had vóór corona drie dagelijkse treinen op de route tussen Amsterdam en Rotterdam via Brussel naar Londen. De vraag naar tickets was hoog en het plan was om de frequentie de komende jaren te verhogen naar vier of vijf.

Bovendien zou per 30 april dit jaar de overstap in Brussel, op de heenreis, worden opgeheven. De Britse en Nederlandse autoriteiten hadden na jaren van onderhandelen een akkoord bereikt over de grenscontrole, die voortaan op de stations van Amsterdam en Rotterdam zou plaatsvinden.

Maar corona gooide dit voorjaar roet in het eten: medio maart staakte Eurostar de verbinding. Nu er een herstart is, blijven de grensfaciliteiten op de Nederlandse stations vooralsnog dicht en dus moeten reizigers op Brussel Zuid nog steeds uit de trein om daar door de douane te gaan.

De verbinding  vanuit de UK blijft hetzelfde: de grenscontrole geschiedt in Londen en de reizigers hoeven niet over te stappen. Het bedrijf zegt dat later dit jaar de Eurostar alsnog vanuit Nederland zonder overstap naar Londen zal rijden.

 

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groot baanverlies bij Booking

Groot baanverlies bij Booking

04/08/2020

Booking.com ontslaat een kwart van het personeel. Dit heeft het Amerikaanse bedrijf dinsdag op het hoofdkantoor in Amsterdam bekendgemaakt. Het boekingsplatform voor hotels en andere accommodatie is sinds maart door…

Krimp easyJet 99,6 procent

Krimp easyJet 99,6 procent

04/08/2020

EasyJet heeft dinsdag bekendgemaakt dat verkeer en omzet in april, mei en juni met 99,6 procent zijn gekrompen. Toch houdt de airline de moed erin: de operatie is hervat en…

Mach 3 vlucht met Branson

Mach 3 vlucht met Branson

03/08/2020

Corona of niet, Virgin Galactic zet de plannen voor een zakenvliegtuig met een top van 3.700 kilometer p/u door. Het bedrijf, opgericht door de Britse tycoon Richard Branson, maakte maandag…

CWT afgeperst: 4 mln euro

CWT afgeperst: 4 mln euro

03/08/2020

CWT heeft vorige week 414 bitcoin, een kleine vier miljoen euro, betaald aan hackers die erin waren geslaagd via gijzelsoftware de computers van het bedrijf deels uit te schakelen. Persbureau…

Knokpartij op KLM-vlucht

Knokpartij op KLM-vlucht

03/08/2020

In een vliegtuig van KLM dat afgelopen vrijdag op weg was naar Ibiza heeft zich een vechtpartij tussen passagiers voorgedaan. Aanleiding zou de weigering zijn geweest van enkele van hen…