Home / Treinen / Hard oordeel commissie Fyra over Eurlings en Mansveld

Hard oordeel commissie Fyra over Eurlings en Mansveld

Hard oordeel commissie Fyra over Eurlings en Mansveld

De parlementaire enquêtecommissie die het debacle rond de aanleg van de hsl-zuid en de aanschaf van de Fyra heeft onderzocht, velt in haar eindrapport een hard oordeel, zowel over NS als over de politici die vele jaren voor het dossier verantwoordelijk waren.

NS gooide herhaalde malen op “onverantwoorde wijze de kont tegen de krib,” zei commissievoorzitter Madeleine van Toorenburg (CDA) woensdagmiddag in een toelichting en het treinbedrijf “hield schaamteloos de kaarten tegen de borst.”

Volgens de commissie stonden bij de hsl-zuid en de Fyra jarenlang andere belangen dan het vervoer van reizigers voorop. In het rapport wordt gerefereerd aan een lange rij van fouten, vanaf het begin van de aanbesteding van de lijn in de jaren negentig, tot en met de aanschaf door NS van de ondeugdelijke Fyra-treinen bij de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda.  “Het realiseren van goed, snel en goed betaalbaar vervoer is ondergeschikt geworden aan de financiële, politieke en strategische belangen,” stelt de commissie.

Misleiding door Eurlings
Achtereenvolgende ministers en staatssecretarissen, van verschillende partijen, vertilden zich de afgelopen vijftien jaar aan het project, zegt de commissie. De Tweede Kamer is in een aantal gevallen “onvolledig en/of onjuist geïnformeerd”.

Camiel Eurlings (CDA), die minister van infrastructuur was tussen 2006-2010, maakte het het bontst, zegt de commissie. Hij heeft de Kamer “misleid” over de financiële positie van de Hogesnelheidsalliantie HSA, de onderneming van NS (met een klein aandeel van KLM) die ging over de exploitatie van de hsl. Eurlings overlegde volgens Van Toorenburg achter de rug van de Kamer om met NS om de cijfers van de HSA beter voor te stellen dan ze waren. (Eurlings trad overigens in 2011 in dienst bij KLM, rees daar in juli 2013 tot de positie van CEO om een jaar later te worden ontslagen.)

De huidige verantwoordelijke bewindsvrouw, staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) krijgt er eveneens van langs. Mansveld meldde na het uitvallen van de Fyra – de trein deed eind 2012, begin 2013 maar enkele weken dienst – dat inspectiedienst ILT niet de bevoegdheid had om de treinen te inspecteren. Onjuist, oordeelt de commissie, ILT had die bevoegdheid wél.

Fouten Tweede Kamer
De enquêtecommissie steekt ook de hand in eigen boezem: de Tweede Kamer heeft fouten gemaakt, onder meer door in te stemmen met het langzame alternatief van NS voor de Fyra dat in 2021 operationeel moet zijn. De commissie vindt dit achteraf een slechte keus. “Er komen nu geen snelle, directe, flexibel bruikbare en goed betaalbare verbindingen  over de hsl-zuid,” zei Van Toorenburg.

“De hsl-zuid heeft meer gekost dan voorzien,” concludeert de commissie, die dat bedrag eerder becijferde op bijna 11 miljard euro. “Oplevering van de hsl-zuid was verder later dan gepland en zonder een hogesnelheidstrein van NS die erover rijdt. De reiziger blijft in de kou staan.” De commissie pleit ervoor de hsl-zuid alsnog volledig te gaan benutten, door er behalve de Thalys ook andere, Nederlands hogesnelheidstreinen erover te laten rijden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
AmEx GBT naar de beurs

AmEx GBT naar de beurs

08/12/2021

American Express Global Business Travel (GBT) gaat samen met een speciaal vehikel naar de beurs, als aparte entiteit. De geschatte waarde van deze Initial Public Offering ligt rond de 5,3…

Wat doen we met Schiphol?

Wat doen we met Schiphol?

08/12/2021

Het demissionaire kabinet zit in zijn maag met Schiphol. Adviseurs hebben erop gewezen dat de luchthaven niet voldoet aan de milieunormen en fors zou moeten krimpen. De NOS meldt dat…

EASA: bliksemgevaar A350

EASA: bliksemgevaar A350

07/12/2021

EASA waarschuwt dat bliksemafleiders op de A350 mogelijk niet goed werken, waardoor het composiet-toestel bij een inslag gevaar kan lopen. Het is niet het enige probleem van het type: ook…

Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…