Home / Treinen / Eurostar rijdt vanuit Londen naar Amsterdam in april

Eurostar rijdt vanuit Londen naar Amsterdam in april

Eurostar rijdt vanuit Londen naar Amsterdam in april

Eurostar begint op 4 april de directe verbinding Londen-Amsterdam via Rotterdam, twee keer per dag. Op de terugreis blijft de overstap in Brussel gehandhaafd. Een directe reis in beide richtingen en een hogere frequentie komen later dan gepland.

De reis vanuit Londen naar Amsterdam duurt drie uur en drie kwartier. In omgekeerde richting komt daar ten minste een halfuur bij, door de overstap op Brussel-Zuid. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) liet vorige week weten dat een treinreis naar Londen zonder overstap er pas rond 2020 zal komen.

Eurostar spreekt over een ‘historische stap in de toekomst voor het internationale hogesnelheids-treinverkeer’. Die stap komt wel twee jaar later dan gepland en ook de uitvoering is vooralsnog niet zoals eerder was gedacht.

Lage frequentie
Vooral de frequentie laat te wensen over – voorlopig rijdt er één trein ‘s ochtends vroeg en één eind van de middag van station Londen St Pancras International naar Nederland. Wie op andere tijden vanuit Londen de Eurostar naar Nederland wil pakken moet op Brussel-Zuid overstappen op de Thalys of de Beneluxtrein van NS. Dit is de huidige situatie en die blijft vooralsnog gehandhaafd.

Vanuit Nederland naar Londen is voor élke treinreis (met de Eurostar, Thalys of Benelux) een overstap in Brussel noodzakelijk. Daar vindt de grenscontrole plaats, aangezien het Verenigd Koninkrijk niet in de Schengenzone zit. Op de terugweg gebeurt de paspoortcontrole in Londen en hoeven passagiers niet over te stappen, maar vanaf april betreft dat slechts twee treinen per dag.

Formeel overleg
Grenscontrole op de Eurostar in Nederland kan pas eind 2019/ begin 2020 worden uitgevoerd, heeft Van Veldhoven laten weten. De formele besprekingen tussen Nederland en de Britten op punt zijn namelijk nog niet afgerond.

Bovendien bereidt de UK zich voor op het verlaten van de Europese Unie (Brexit), een stap die in maart 2019 zal worden geformaliseerd. Wat dit betekent voor de grenzen tussen de EU en de UK, zowel op treinstations, havens als luchthavens is nog niet duidelijk, maar veel vervoersbedrijven houden rekening met complicaties.

‘De overstap tijdens de reis naar Londen is een tijdelijke maatregel terwijl de regeringen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland een overeenkomst sluiten die het mogelijk maakt om paspoortcontroles uit te voeren bij vertrek in Nederland, net als in de andere belangrijke Eurostar-bestemmingen,’ zegt Eurostar in een verklaring.

Eurostar raamt het marktpotentieel tussen Londen en Amsterdam vice versa op vier miljoen reizigers per jaar, vergelijkbaar met de verbinding Londen-Parijs bij aanvang in 1994. ‘In de afgelopen 23 jaar is de markt tussen Londen en Parijs meer dan verdubbeld, doordat reizigers in toenemende mate kiezen voor de hogesnelheidstrein in plaats van het vliegtuig.’

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Pilotenstaking BA op handen

Pilotenstaking BA op handen

25/08/2019

De vakbond van piloten bij British Airways, heeft drie stakingsdagen aangekondigd, op 9, 10 en 27 september. De bond, BALPA, zegt dat het jongste loonaanbod van BA ‘onaanvaardbaar’ is. Het…

Ultimatum FNV aan KLM

Ultimatum FNV aan KLM

25/08/2019

FNV wil dat KLM vóór 30 augustus om 12.00 uur met een nieuw bod komt voor een cao. Zo niet, dan volgen er acties, waarschuwt de vakbond. Het overleg tussen…

Qantas test ultra long haul

Qantas test ultra long haul

23/08/2019

Qantas test de komende maanden twee ultra long haul nonstop vluchten, tussen New York en Sydney en tussen Londen en Sydney, met nieuwe Boeing 787-9 Dreamliners. De Australische carrier wil…

KLM: acties dreigen om cao

KLM: acties dreigen om cao

21/08/2019

Het overleg tussen de directie van KLM en alle vakbonden over nieuwe cao’s zit muurvast. KLM zegt een ‘verbeterd voorstel’ te hebben gedaan, waar de bonden niet op in willen…