Home / Treinen / Eurostar plant meer treinen

Eurostar plant meer treinen

Eurostar plant meer treinen

Eurostar zet vanaf begin september meer treinen in tussen de UK en het vasteland, nu de regels zijn versoepeld. Niet alles verandert: Nederland houdt nog vast aan verplichte quarantaine na terugkeer, voor iedereen. De frequentie van de hogesnelheidstrein naar Amsterdam blijft daarom steken op één per dag.

De reguliere aanpassingen, voor alle verkeersmiddelen, zijn vooral aan de Britse kant. Sinds begin deze maand is de quarantaineplicht daar opgeheven voor personen uit oranje (amber) landen, waaronder Nederland, België en Frankrijk, waar Eurostar doorheen rijdt. Dit geldt alleen voor reizigers die volledig zijn ingeënt, met vaccins goedgekeurd door het EMA.

Andere regels in de UK blijven bestaan. Zo moet iedereen een recente negatieve coronatest laten zien, een passenger locator form invullen, met alle reisgegevens en persoonlijke details. Ongevaccineerden moeten daarna tien dagen in isolatie op een privé-accommodatie. Wie wel volledig is ingeënt moet op dag twee een nieuwe coronatest ondergaan.

Zeer hoog risico
In de richting van Nederland blijven de strenge regels gelden. Het Verenigd Koninkrijk is in de termen van het ministerie van Buitenlandse Zaken (op nederlandwereldwijd.nl) een ‘zeer hoogrisicogebied.’ Wie vanuit de UK  naar Nederland reist, moet zich voor vertrek laten testen (ook wie gevaccineerd is), dient een quarantaineverklaring bij zich te hebben en moet bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Of deze regels binnenkort veranderen is nog onduidelijk.

Wat wel gaat veranderen, niet gerelateerd aan corona, is de grenscontrole. Omdat de UK vorig jaar uit de Europese Unie is gestapt is vanaf 1 oktober de Europese identiteitskaart er niet meer geldig, maar alleen een paspoort.

Meer treinen naar Parijs en Brussel
Voor Eurostar zijn de relatieve versoepelingen van de coronaregels aanleiding de frequentie naar Frankrijk en België op te voeren. Tussen Londen en Parijs zullen per 6 september vijf treinen in beide richtingen reizen en naar Brussel drie. De verbinding naar Rotterdam en Amsterdam vice versa blijft daarentegen staan op de huidige één trein per dag. Voorafgaande aan de pandemie reden er drie treinen per dag in beide richtingen, met plannen voor een hogere frequentie.

De coronacrisis heeft Eurostar zwaar geraakt, het aantal reizigers daalde na maart 2020 met 95 procent, waardoor het bedrijf begin dit jaar failliet dreigde te gaan. In mei kwam er een herfinanciering rond, waardoor de onderneming voorlopig weer vooruit kan.

Foto © Eurostar

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…