Home / Treinen / Eurostar ‘leeg’ naar Londen

Eurostar ‘leeg’ naar Londen

Eurostar ‘leeg’ naar Londen

Maandagmorgen is de eerste overstapvrije Eurostar van Amsterdam naar Londen gereden. Door corona was de trein zo goed als leeg. Aan weerszijden van het traject moeten reizigers namelijk in quarantaine en weinigen hebben dat er kennelijk voor over.

Volgens website Treinreiziger.nl waren er ongeveer vijftig mensen aan boord van de hogesnelheidstrein, die 900 zitplaatsen tel, dat is een bezettingsgraad van 5,5 procent. Eurostar heeft zelf geen aantallen reizigers bekendgemaakt.

Het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn over en weer ‘oranje’ voor elkaar in verband met corona. Wie nu in de UK aankomt, met welk vervoermiddel dan ook, moet er veertien dagen in zelfquarantaine. Omgekeerd dienen reizigers uit de UK in Nederland tien dagen in isolatie te gaan. Vermoedelijk zijn alleen ingezetenen die terugkeren naar eigen land bereid die quarantaine op de koop toe te nemen.

NS, geen aandeelhouder in Eurostar, maar wel een partner, wijst er maandag in een verklaring op dat de overheid nog steeds het advies geeft “om reizen zoveel mogelijk te beperken.” De nieuwe treinverbinding gaat desondanks door om reizigers “alvast te inspireren voor een later moment,” zegt NS.

Grensovergang
Tot nu toe moesten reizigers op de hogesnelheidstrein vanuit Amsterdam (via Rotterdam) naar de Britse hoofdstad overstappen in Brussel omdat de grensovergang nog niet was geregeld. Begin dit jaar waren alle formaliteiten alsnog rond en zou de overstapvrije verbinding per 30 april beginnen. Corona gooide vervolgens roet in het eten. Tussen medio maart en 9 juli reed Eurostar helemaal niet meer, daarna was er één trein per dag, met overstap.

Nu is de overstapvrije verbinding er toch van gekomen, met één trein per dag in beide richtingen. Op de stations van Amsterdam en Rotterdam kunnen passagiers door de douane gaan, zodat ze bij de tussenstop in Brussel niet meer uit de trein hoeven. De terugweg was steeds al in één keer, omdat de grenscontrole in Londen plaatsheeft.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…

ADP en Schiphol uit elkaar

ADP en Schiphol uit elkaar

02/12/2021

Aéroports de Paris (ADP) en de Royal Schiphol Group zijn sinds begin deze maand definitief geen partners meer, een breuk die afgelopen zomer al werd aangekondigd. De twee luchthavenbedrijven hadden…

Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…