Home / Treinen / Eurostar ‘leeg’ naar Londen

Eurostar ‘leeg’ naar Londen

Eurostar ‘leeg’ naar Londen

Maandagmorgen is de eerste overstapvrije Eurostar van Amsterdam naar Londen gereden. Door corona was de trein zo goed als leeg. Aan weerszijden van het traject moeten reizigers namelijk in quarantaine en weinigen hebben dat er kennelijk voor over.

Volgens website Treinreiziger.nl waren er ongeveer vijftig mensen aan boord van de hogesnelheidstrein, die 900 zitplaatsen tel, dat is een bezettingsgraad van 5,5 procent. Eurostar heeft zelf geen aantallen reizigers bekendgemaakt.

Het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn over en weer ‘oranje’ voor elkaar in verband met corona. Wie nu in de UK aankomt, met welk vervoermiddel dan ook, moet er veertien dagen in zelfquarantaine. Omgekeerd dienen reizigers uit de UK in Nederland tien dagen in isolatie te gaan. Vermoedelijk zijn alleen ingezetenen die terugkeren naar eigen land bereid die quarantaine op de koop toe te nemen.

NS, geen aandeelhouder in Eurostar, maar wel een partner, wijst er maandag in een verklaring op dat de overheid nog steeds het advies geeft “om reizen zoveel mogelijk te beperken.” De nieuwe treinverbinding gaat desondanks door om reizigers “alvast te inspireren voor een later moment,” zegt NS.

Grensovergang
Tot nu toe moesten reizigers op de hogesnelheidstrein vanuit Amsterdam (via Rotterdam) naar de Britse hoofdstad overstappen in Brussel omdat de grensovergang nog niet was geregeld. Begin dit jaar waren alle formaliteiten alsnog rond en zou de overstapvrije verbinding per 30 april beginnen. Corona gooide vervolgens roet in het eten. Tussen medio maart en 9 juli reed Eurostar helemaal niet meer, daarna was er één trein per dag, met overstap.

Nu is de overstapvrije verbinding er toch van gekomen, met één trein per dag in beide richtingen. Op de stations van Amsterdam en Rotterdam kunnen passagiers door de douane gaan, zodat ze bij de tussenstop in Brussel niet meer uit de trein hoeven. De terugweg was steeds al in één keer, omdat de grenscontrole in Londen plaatsheeft.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: Walsh vervangt Juniac

IATA: Walsh vervangt Juniac

23/11/2020

Alexandre de Juniac stapt per 31 maart 2021 op als directeur-generaal van IATA. Willie Walsh is zijn opvolger. De brancheorganisatie van airlines heeft dit maandagavond bekendgemaakt. Een reden voor het…

IATA: wacht niet op vaccins

IATA: wacht niet op vaccins

23/11/2020

Regeringen moeten niet wachten op vaccins tegen corona om het luchtverkeer weer op gang te brengen, maar hun testbeleid zo snel mogelijk optimaliseren. Dit was de belangrijkste boodschap van IATA…

Corona hindert treinpromotie

Corona hindert treinpromotie

22/11/2020

KLM, Schiphol en NS willen verder met hun promotie van de trein voor kortere afstanden, maar in een nieuwe ‘Actieagenda’ staat dat corona de plannen op losse schroeven kan zetten….

Testbewijs wordt verplicht

Testbewijs wordt verplicht

20/11/2020

Het kabinet wil medio december niet-EU-passagiers bij aankomst in Nederland verplichten een recente, negatieve coronatest te laten zien. Dit schrijft vicepremier De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer….