Home / Treinen / Directe Eurostar naar Londen, onzekerheid om corona blijft

Directe Eurostar naar Londen, onzekerheid om corona blijft

Directe Eurostar naar Londen, onzekerheid om corona blijft

Eurostar rijdt vanaf 26 oktober direct tussen Amsterdam en Londen, zonder overstap te Brussel, zo is maandag bekendgemaakt. Probleem is wel: momenteel geldt na aankomst in de UK een quarantaineplicht en of dat over twee maanden nog zo zal zijn is niet bekend.

“We zijn ons natuurlijk zeer goed bewust van de voortdurende onzekerheid en de quarantainemaatregelen die op dit moment van kracht zijn,” zegt een woordvoerder. “Wij begrijpen dat reizigers op dit moment flexibiliteit nodig hebben en onze tickets zijn veertien dagen voor vertrek kosteloos om te boeken voor het geval passagiers hun reisplannen moeten wijzigen.”

De hogesnelheidstrein zal in eerste instantie twee keer per dag rijden, in beide richtingen. Eurostar reed tussen medio maart en begin juli in het geheel niet meer op de route naar Nederland, vanwege de uitbraak van corona.

Vrij reizen
Sinds juni is het virus enigszins geluwd, waardoor binnen een deel van Europa vrij reizen weer min of meer mogelijk is. De Eurostar hervatte de dienstregeling tussen Londen en Amsterdam op 9 juli, met één verbinding per dag. Er bestond op dat moment wederzijds geen isolatieplicht meer tussen de UK en Nederland.

Vanaf 15 augustus heeft de UK evenwel de zelfquarantaine eenzijdig weer ingevoerd, ook voor Frankrijk, omdat de Britten een toename van de coronabesmettingen op het vasteland constateerden. België was al eerder toegevoegd aan de lijst van risicolanden voor de Britten.

Eurostar blijft de situatie de komende tijd monitoren, zegt de woordvoerder. Over hoeveel reizigers er in juli en augustus aan boord zijn gestapt, doet het treinbedrijf geen mededelingen.

Douane
Eurostar begon in februari 2018 te rijden op de verbinding tussen Londen en Amsterdam, via Brussel en Rotterdam. Omdat de UK geen deel uitmaakt van de Schengenzone moet er grenscontrole plaatsvinden voor de treinreizigers.

Vanuit Londen gebeurde dit vanaf het begin op vertrek station St Pancras International, waarna de reizigers zonder overstap de route naar Nederland konden afleggen. In omgekeerde richting moesten de vier landen waar de Eurostar doorheen rijdt eerst tot een douane-akkoord komen. Tot die tijd moesten reizigers richting Londen in Brussel de trein verlaten voor de paspoortcontrole.

Begin dit jaar werden alle grensformaliteiten geregeld en zou de directe verbinding op 30 april beginnen. Corona gooide in het voorjaar roet in het eten, maar van uitstel kwam geen afstel. Vanaf 26 oktober zullen de grenscontroles plaatsvinden op de stations van Amsterdam en Rotterdam; in Brussel kunnen de reizigers blijven zitten.

Goede prestaties
De Eurostar deed het in 2018 en 2019 heel goed op de route. Van twee treinen per dag ging het naar drie. Eurostar en partner NS hadden al plannen voor een vierde en vijfde frequentie. En de operatie was winstgevend voor het bedrijf.

Nu tijdens de coronacrisis moet het spoorbedrijf heel voorzichtig opereren en zit zoals veel reisondernemingen in een spagaat van vraag en ticketprijs. Om weer geld te verdienen moet de gemiddelde opbrengst per stoel goed zijn, maar als de ticketprijs te hoog is, gaat de vraag mogelijk naar beneden.

In tegenstelling tot Thalys kunnen reizigers bij Eurostar geen restitutie krijgen voor geannuleerde treinen of als zij er zelf voor kiezen niet op reis te gaan. Klanten kunnen een e-voucher krijgen dat ze later kunnen besteden of hun reis omboeken. Wie in de twee goedkoopste klassen zit (Standard en Standard Premier) moet wel uiterlijk twee weken voor de geplande reisdatum gebeuren, anders zijn er kosten aan verbonden. Voor Business Premier geldt dit niet.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

21/01/2021

KLM schrapt 800 tot 1.000 banen, bovenop de reductie met 5.000 banen in 2020. Het bedrijf zegt dat herstel langer duurt dan verwacht. In de nieuwe saneringsronde zijn het vliegverbod…

Nieuw reisbeleid onder Biden

Nieuw reisbeleid onder Biden

20/01/2021

Joe Biden, die woensdag om 11.48 uur lokale tijd is beëdigd als 46ste president van de Verenigde Staten, neemt voor de reisbranche de komende dagen maatregelen om het beleid van…