Home / Treinen / Chaos rond Eurostar door brand in Kanaaltunnel

Chaos rond Eurostar door brand in Kanaaltunnel

Chaos rond Eurostar door brand in Kanaaltunnel

Duizenden treinreizigers zijn dit weekeinde gestrand nadat een brand in de Kanaaltunnel het verkeer tussen Frankrijk en België naar Groot-Brittannië vice versa onmogelijk had gemaakt.

Zaterdag kon de Eurostar in het geheel niet rijden. Zondag werd de tunnel weer vrijgegeven maar had er een stroomstoring plaats waardoor een deel van de geplande treinen niet konden rijden. Naar schatting 8.000 passagiers bleven op de stations staan.

Brand of andere verstoringen komen in de Kanaaltunnel niet heel vaak voor, maar het incident van zaterdag was zeker niet het eerste. In 2008 had een zeer grote brand plaats, die het verkeer enige dagen plat legde; de volledige schade was toen pas na een half jaar hersteld.

Kerst 2009 raakte het verkeer ernstig ontregeld door hevige sneeuwval. Het bedrijf dat Eurostar runt stelde toen een plan op hoe te handelen bij verstoringen.

De drie belangrijkste punten waren: een 24-uurs call centre voor de gestrande reizigers, vervangend vervoer per bus en veerboot en het verstrekken van informatie over andere vormen van vervoer. Het Britse dagblad The Independent schreef zondag dat dit weekeinde aan geen van de drie, door het bedrijf zelf bedachte maatregelen voldaan.

Naar verwachting zullen passagiers voor de trein op maandag nog enige hinder ondervinden van de verstoring, maar zouden de meeste treinen wel moeten rijden.

In aantallen passagiers en opbrengst doet de Eurostar, die in Franse, Belgische en Britse handen is, het al jaren goed. In 2013 (de cijfers uit 2014 zijn nog niet bekend) boekte Eurostar een winst van 23 miljoen euro. Ook het aantal zakelijke reizigers voor de Eurostar groeit.

Eind volgend jaar komt er een directe verbinding van de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Londen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…