Home / Treinen / Chaos rond Eurostar door brand in Kanaaltunnel

Chaos rond Eurostar door brand in Kanaaltunnel

Chaos rond Eurostar door brand in Kanaaltunnel

Duizenden treinreizigers zijn dit weekeinde gestrand nadat een brand in de Kanaaltunnel het verkeer tussen Frankrijk en België naar Groot-Brittannië vice versa onmogelijk had gemaakt.

Zaterdag kon de Eurostar in het geheel niet rijden. Zondag werd de tunnel weer vrijgegeven maar had er een stroomstoring plaats waardoor een deel van de geplande treinen niet konden rijden. Naar schatting 8.000 passagiers bleven op de stations staan.

Brand of andere verstoringen komen in de Kanaaltunnel niet heel vaak voor, maar het incident van zaterdag was zeker niet het eerste. In 2008 had een zeer grote brand plaats, die het verkeer enige dagen plat legde; de volledige schade was toen pas na een half jaar hersteld.

Kerst 2009 raakte het verkeer ernstig ontregeld door hevige sneeuwval. Het bedrijf dat Eurostar runt stelde toen een plan op hoe te handelen bij verstoringen.

De drie belangrijkste punten waren: een 24-uurs call centre voor de gestrande reizigers, vervangend vervoer per bus en veerboot en het verstrekken van informatie over andere vormen van vervoer. Het Britse dagblad The Independent schreef zondag dat dit weekeinde aan geen van de drie, door het bedrijf zelf bedachte maatregelen voldaan.

Naar verwachting zullen passagiers voor de trein op maandag nog enige hinder ondervinden van de verstoring, maar zouden de meeste treinen wel moeten rijden.

In aantallen passagiers en opbrengst doet de Eurostar, die in Franse, Belgische en Britse handen is, het al jaren goed. In 2013 (de cijfers uit 2014 zijn nog niet bekend) boekte Eurostar een winst van 23 miljoen euro. Ook het aantal zakelijke reizigers voor de Eurostar groeit.

Eind volgend jaar komt er een directe verbinding van de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Londen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
De Nooijer CEO Transavia

De Nooijer CEO Transavia

14/10/2019

Marcel de Nooijer wordt per 1 januari 2020 de nieuwe CEO van Transavia, zo heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. De zittende topman, Mattijs ten Brink, is eind september vertrokken. Marcel…

Boete Sabre om Farelogix

Boete Sabre om Farelogix

14/10/2019

Sabre heeft van de Britse marktautoriteit CMA een boete gekregen van 20.000 pond (22.000 euro) vanwege nalatigheid bij de geplande overname van branchegenoot Farelogix. Beide bedrijven zijn Amerikaans, maar opereren…

BCD koopt L37 Creative

BCD koopt L37 Creative

14/10/2019

BCD Meetings & Events (BCD M&E) heeft het Amerikaanse bedrijf L37 Creative overgenomen. L37 is onder meer gespecialiseerd in ‘creative production’ en media content ontwikkeling. Hoeveel BCD, een niet-beursgenoteerde onderneming,…

Garuda zet A330-900neo in

Garuda zet A330-900neo in

13/10/2019

Garuda Indonesia zet vanaf 12 december de Airbus A330-900neo in op de route tussen Bali en Amsterdam. Eerder was nog sprake van een Boeing 777, maar de airline heeft de…

Listeria op KLM-vluchten?

Listeria op KLM-vluchten?

11/10/2019

Geserveerde vleeswaren in de business class van KLM waren mogelijk besmet met de listeriabacterie. Dit heeft KLM naar buiten gebracht. De airline heeft direct ingegrepen en de verdachte producten verwijderd…