Home / Treinen / Bombardier ontmanteld, Alstom koopt raildivisie

Bombardier ontmanteld, Alstom koopt raildivisie

Bombardier ontmanteld, Alstom koopt raildivisie

Het Franse Alstom neemt de raildivisie over van Bombardier, dat eerder zijn vliegtuigproductie aan Airbus verkocht. Het Canadese bedrijf houdt alleen de bouw van zakenjets over.

Bombardier, gevestigd in Montreal, wilde begin deze eeuw een grote speler worden op zowel het gebied van de bouw van grote commerciële vliegtuigen als treinen. Maar het bedrijf verloor de concurrentieslag.

Op het terrein van vliegtuigen kwam Bombardier met de CSeries die zich kwalitatief kon meten met producten van Boeing en Airbus. Alleen verkeek Bombardier zich volledig op de aanloopkosten – die waren zo hoog dat de onderneming in grote financiële problemen kwam.

Airbus redt
Airbus bracht redding en nam in 2017 en belang van 50,01 procent in de CSeries, die een jaar later werd omgedoopt tot Airbus A220. Onder Europese vlag schoot het aantal orders voor dit toestel meteen omhoog. Zo bestelde Air France-KLM in 2019 zestig A220’s.

Airbus heeft zoveel succes met de A220 dat het bedrijf begin deze maand besloot Bombardier helemaal uit te kopen. Airbus bezit nu 75 procent van het A220-bedrijf, een Canadees investeringsfonds bezit de andere 25 procent.

Concurrentie
Bombardier Transportation, de raildivisie, kende als zodanig geen financiële problemen, maar zag dat de concurrentie het beter deed. Wereldwijd marktleider is het Chinese CRRC, gevolgd door Alstom en Siemens. De twee Europese bedrijven wilden in 2017 fuseren, maar de Europese mededingingsautoriteiten gaven daar geen goedkeuring voor.

De overname van het railbedrijf van Bombardier, voor 8,2 miljard dollar, stuit niet op bezwaren van de autoriteiten. Bombardier Transportation bouwt locomotieven, treinstellen, trams en seinsystemen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Berlijn.

Alstom vergroot door de overname de eigen jaaromzet naar rond de zeventien miljard dollar. CRRC zette in het laatst gemeten jaar 2018 twintig miljard dollar om.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Grote reorganisatie bij Accor

Grote reorganisatie bij Accor

05/08/2020

Accor reorganiseert en ontslaat daarbij duizend medewerkers. Dit heeft de Franse hotelgroep bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers 2020, waarin het concern als gevolg van de coronacrisis een verlies…

Groot baanverlies bij Booking

Groot baanverlies bij Booking

04/08/2020

Booking.com ontslaat een kwart van het personeel. Dit heeft het Amerikaanse bedrijf dinsdag op het hoofdkantoor in Amsterdam bekendgemaakt. Het boekingsplatform voor hotels en andere accommodatie is sinds maart door…

Krimp easyJet 99,6 procent

Krimp easyJet 99,6 procent

04/08/2020

EasyJet heeft dinsdag bekendgemaakt dat verkeer en omzet in april, mei en juni met 99,6 procent zijn gekrompen. Toch houdt de airline de moed erin: de operatie is hervat en…

Mach 3 vlucht met Branson

Mach 3 vlucht met Branson

03/08/2020

Corona of niet, Virgin Galactic zet de plannen voor een zakenvliegtuig met een top van 3.700 kilometer p/u door. Het bedrijf, opgericht door de Britse tycoon Richard Branson, maakte maandag…

CWT afgeperst: 4 mln euro

CWT afgeperst: 4 mln euro

03/08/2020

CWT heeft vorige week 414 bitcoin, een kleine vier miljoen euro, betaald aan hackers die erin waren geslaagd via gijzelsoftware de computers van het bedrijf deels uit te schakelen. Persbureau…