Home / Treinen / Bombardier ontmanteld, Alstom koopt raildivisie

Bombardier ontmanteld, Alstom koopt raildivisie

Bombardier ontmanteld, Alstom koopt raildivisie

Het Franse Alstom neemt de raildivisie over van Bombardier, dat eerder zijn vliegtuigproductie aan Airbus verkocht. Het Canadese bedrijf houdt alleen de bouw van zakenjets over.

Bombardier, gevestigd in Montreal, wilde begin deze eeuw een grote speler worden op zowel het gebied van de bouw van grote commerciële vliegtuigen als treinen. Maar het bedrijf verloor de concurrentieslag.

Op het terrein van vliegtuigen kwam Bombardier met de CSeries die zich kwalitatief kon meten met producten van Boeing en Airbus. Alleen verkeek Bombardier zich volledig op de aanloopkosten – die waren zo hoog dat de onderneming in grote financiële problemen kwam.

Airbus redt
Airbus bracht redding en nam in 2017 en belang van 50,01 procent in de CSeries, die een jaar later werd omgedoopt tot Airbus A220. Onder Europese vlag schoot het aantal orders voor dit toestel meteen omhoog. Zo bestelde Air France-KLM in 2019 zestig A220’s.

Airbus heeft zoveel succes met de A220 dat het bedrijf begin deze maand besloot Bombardier helemaal uit te kopen. Airbus bezit nu 75 procent van het A220-bedrijf, een Canadees investeringsfonds bezit de andere 25 procent.

Concurrentie
Bombardier Transportation, de raildivisie, kende als zodanig geen financiële problemen, maar zag dat de concurrentie het beter deed. Wereldwijd marktleider is het Chinese CRRC, gevolgd door Alstom en Siemens. De twee Europese bedrijven wilden in 2017 fuseren, maar de Europese mededingingsautoriteiten gaven daar geen goedkeuring voor.

De overname van het railbedrijf van Bombardier, voor 8,2 miljard dollar, stuit niet op bezwaren van de autoriteiten. Bombardier Transportation bouwt locomotieven, treinstellen, trams en seinsystemen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Berlijn.

Alstom vergroot door de overname de eigen jaaromzet naar rond de zeventien miljard dollar. CRRC zette in het laatst gemeten jaar 2018 twintig miljard dollar om.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…

8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…