Home / Treinen / Apenkop terug bij NS

Apenkop terug bij NS

Apenkop terug bij NS

NS gaat meer materieel inzetten op het spoor. De treinenserie Mat ’64 (Apenkop) komt terug uit pensioen en er worden op sommige trajecten reguliere bussen ingezet. Het gaat om “al het beschikbare materieel ingezet,” zegt het spoorbedrijf.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur & Milieu maande NS onlangs om maatregelen te nemen die de drukte in de treinen in 2016 en begin 2017 moeten tegengaan. Veel reizigers hebben geen zitplaats in de spits en dat zou door een gebrek aan materieel volgend jaar alleen maar verergeren.

NS zegt nu 8,5 miljoen euro extra te investeren, bovenop de 320 miljoen die al was geoormerkt voor extra materieel in 2016 en 2017. Zo worden onder meer ook oude dubbeldekkers opgeknapt. Op drukke trajecten waar niet genoeg treinen beschikbaar zullen zijn, komt NS met een “volwaardig busalternatief”, zegt het bedrijf. Verder vervangt NS in sommige treinen een deel van de stoelen in de eerste klas door tweedeklas-stoelen, die dichter op elkaar staan. Volgens NS is al het ingezette oude materieel “volkomen veilig”.

In een verklaring zegt NS: “Nu de economie aantrekt, neemt de reizigersgroei boven verwachting toe. Ook maken meer studenten gebruik van de trein door het behoud en de uitbreiding van de OV-studentenkaart.”  Dit jaar zaten er 3,3 procent meer reizigers in de trein tijdens de spits dan in 2014.

In 2016 en 2017 krijgt NS nieuwe stoptreinen (sprinters), maar de intercitytreinen, waar grote behoefte aan is, komen niet eerder dan 2021 op het spoor. De reden is, zoals Dijksma het onlangs zo treffend verwoordde, dat NS was “vergeten” om ze te bestellen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Nieuwe cabine A330 KLM

Nieuwe cabine A330 KLM

16/03/2018

KLM heeft deze week haar eerste Airbus A330 met een vernieuwd interieur geïntroduceerd. De stoelen in de businessclass zijn nu full-flat en het entertainmentsysteem is vervangen. Ook in de economy-class…

IHG koopt belang in Regent

IHG koopt belang in Regent

15/03/2018

De InterContinental Hotels Group (IHG) koopt een belang van 51 procent in Regent Hotels. De Britse hotelketen betaalt 39 miljoen dollar voor de veel kleinere Taiwanese branchegenoot. IHG, beursgenoteerd, had…

AccorHotels in 100 landen

AccorHotels in 100 landen

14/03/2018

De AccorHotels Group is sinds kort aanwezig in honderd landen. De Franse keten, met merken als Novotel, Ibis,  Pullman en Sofitel, is naar eigen zeggen uitgegroeid tot marktleider op veel…

Nieuwe vliegtuigen Turkish

Nieuwe vliegtuigen Turkish

13/03/2018

Turkish Airlines vernieuwt haar vloot met de aanschaf van 25 Boeing Dreamliners en 25 Airbus A350’s. De totale order heeft een waarde van rond de vijftien miljard dollar. De bestellingen…