
Drie van de vijf zakenreizigers op de drie grootste markten van Europa: Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk gebruiken ‘traditionele kanalen’ om hun reis te boeken. Dit zegt GBTA, de Global Business Travel Association, op basis van een eigen onderzoek onder de naam Booking Behaviour.
Traditionele kanalen zijn voor GBTA het bellen/ mailen van de reisagent of de reismanager van het eigen bedrijf, al dan niet in combinatie met een online booking tool (OBT). Alternatieve kanalen zijn boekingen direct bij de aanbieders (airlines, hotels, etc.) of het gebruik van een online travel agency (OTA).
Het onderzoek van GBTA blinkt niet uit in helderheid. Want de opgetelde percentages van gebruikers van OBT en van OAT. Als de reisassociatie de getallen uitsplitst in drie categorieën: gebruikt alleen traditioneel, gebruikt alleen alternatief en gebruikt allebei, kloppen de percentages wel.
Dan blijkt ook dat er tussen de drie landen weinig grote verschillen bestaan. De Britten gebruiken het meest (alleen) de alternatieven kanalen (41 procent), bij de Fransen en de Duitsers is dat beide 39 procent.
Het onderzoek toont ook aan dat er verschillen zijn in boekingsgedrag al naar gelang de grootte van het bedrijf van de zakenreiziger. Het wekt volgens GBTA geen verbazing dat werknemers van grote bedrijven vaker traditionele kanalen gebruiken omdat grotere bedrijven meestal een OBT en eigen reismanagers hebben. Maar zelfs bij grote bedrijven heeft bijna de helft van alle zakenreizigers, in alle drie de landen, ten minste een keer een alternatief kanaal gebruikt in 2015, voor ten minste één reis.
“Zakenreizigers in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk maken gebruik van diverse kanalen om hun reis te boeken. Onze survey toont aan dat reizigers die toegang hebben tot een OBT gewoonlijk zelf boeken via een alternatief kanaal,” aldus Monica Sanchez, directeur onderzoek van GBTA.
