Home / Travel management / Zakenreiziger: bedrijf denkt te weinig aan veiligheid

Zakenreiziger: bedrijf denkt te weinig aan veiligheid

Zakenreiziger: bedrijf denkt te weinig aan veiligheid

Minder dan de helft van alle bedrijven heeft een systeem klaar liggen om het reisplan van hun werknemers te volgen als zij buiten de corporate kanalen boeken. Dit blijkt uit een Europees onderzoek van Global Business Travel Association en SAP Concur, op basis van de beleving van de zakenreizigers zelf.

In de survey werd aan 1.252 Europese zakenreizigers in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Nederland en België gevraagd naar hun ervaringen. Verreweg de meeste zakenreizigers, acht op de tien, zeiden het belangrijk te vinden voor hun veiligheid dat hun bedrijf op de hoogte is van het reisplan. “Toch zegt minder dan de helft (47 procent) dat hun organisatie een overzicht heeft van het reisplan als de boeking niet via de corporate kanalen is gegaan,” zegt GBTA op basis van een onderzoek dat tijdens de GBTA-conferentie afgelopen week in Berlijn bekend werd gemaakt.

Zichtbaarheid
“Gegevens van de boeking blijven een cruciale rol spelen bij de reis-veiligheid, terwijl zakenreizigers hoge verwachtingen hebben van hun eigen bedrijf wat betreft veiligheid,” aldus Jessica Collison, de directeur onderzoek van GBTA. “Veel reizigers boeken buiten de corporate tools om, via alternatieve kanalen, waardoor er een gebrek aan zichtbaarheid ontstaat. Dit heeft kritische gevolgen voor de reisuitgaven en voor de duty-of-care-verantwoordelijkheid.”

En Pierre-Emmanuele Tetaz, Senior Vice President & General Manager EMEA van SAP Concur – dat samen met de GBTA het onderzoek deed – zegt over de conclusies: “In een noodsituatie, of het nu een natuurramp is of een terroristische aanval, zijn bedrijven echt verantwoordelijk voor de veiligheid van hun mensen. Het is van essentieel belang dat bedrijven snel kunnen reageren, om binnen enkele minuten hun employees te lokaliseren.” Tetaz vindt dat reisboekingen altijd zichtbaar moeten zijn, “of zakenreizigers nu boeken via de online booking tool (OBT) van hun bedrijf of daarbuiten.”

Het onderzoek van GBTA en SAP Concur is op basis van de subjectieve beleving van de zakenreizigers. Onduidelijk blijft of inderdaad meer dan de helft van de bedrijven geen mechanisme heeft om hun werknemers op te sporen die hun reis niet via de OBT hebben geregeld.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Een Vlijtig Liesje voor KLM

Een Vlijtig Liesje voor KLM

18/10/2019

KLM heeft haar tweede Boeing 787-10 Dreamliner ontvangen na een ‘ferry-vlucht’ vanuit de fabriek in Charleston, South Carolina. Het toestel heeft de naam Vlijtig Liesje gekregen. Alle Dreamliners van KLM…

Flybe wordt Virgin Connect

Flybe wordt Virgin Connect

17/10/2019

Flybe zal vanaf volgend jaar verdergaan als Virgin Connect. De regionale Britse carrier werd begin 2019 overgenomen door een consortium onder leiding van Virgin Atlantic. Virgin neemt de felrode bedrijfskleur…

Netwerk IoT op Schiphol

Netwerk IoT op Schiphol

17/10/2019

Schiphol heeft haar eigen netwerk voor Internet of Things-toepassingen volledig uitgerold. Er is  dekking in alle publieke gebieden zoals aankomst- en vertrekhallen, lounges, pieren en op Schiphol Plaza, evenals niet-publieke…

MoU met China Eastern

MoU met China Eastern

16/10/2019

Air France, KLM en China Eastern Airlines hebben vandaag in Shanghai een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om hun huidige joint venture uit te breiden met Virgin Atlantic. De vergrote…