Home / Travel management / Zakelijke reizigers kiezen vaker voor openbaar vervoer

Zakelijke reizigers kiezen vaker voor openbaar vervoer

Zakelijke reizigers kiezen vaker voor openbaar vervoer

Voor kortere reizen of vervoer binnen de stad kiezen zakelijke reizigers steeds vaker voor het openbaar vervoer, stelt MultiTankcard (MTc). Dit bedrijf biedt vanaf begin dit jaar de mogelijkheid om met haar ‘tankpas’ ook met het openbaar vervoer te reizen en ziet dat ruim een derde van de klanten daar gebruik van maakt.

MultiTankcard directeur Patrick Roozeman spreekt van “een significante verschuiving” en zegt: “De auto blijft vaker thuis of op de parkeerplaats voor het kantoor.” De mogelijkheid om ook met het openbaar vervoer te reizen, valt onder het MTc-label ‘MoveMove’, een betaalpas waarmee behalve benzine en het ov ook kan worden betaald voor OV-fiets, taxi, parkeren, carwash en ruitenvloeistof.

Het tankpasbedrijf liet in augustus door onderzoeksbureau InfoResult onderzoek doen onder 1.000 werkende Nederlanders van 18 tot 66 jaar naar hun reisgedrag. Daaruit blijkt dat een derde van werkend Nederland (31 procent) ook wel eens naar een zakelijke afspraak met het openbaar vervoer reist. In tweederde van de gevallen kunnen de kosten hiervoor volledig worden gedeclareerd bij de werkgever. In de overige gevallen kan dit deels of helemaal niet. Maar ook degenen die wel kunnen declareren, doen dit niet altijd (32 procent).

Uit het onderzoek blijkt ook dat net als bij het woon-werkverkeer de auto het meeste gebruikte vervoersmiddel (50 procent) is om naar zakelijke afspraken te gaan. Daarnaast wordt ook het openbaar vervoer (32 procent) en de fiets (31 procent) gebruikt. In een op de drie gevallen worden meerdere vervoersmiddel gebruikt om naar een zakelijke afspraak te reizen. De combinatie auto-OV komt daarbij het meeste voor (22 procent).

Van de werkenden met een privéauto gebruikt 43 procent deze wel eens voor zakelijke doeleinden, zoals een afspraak met een klant buiten de eigen werklocatie. In circa twee op de vijf gevallen worden deze kilometers niet altijd gedeclareerd.

Ook als de groep die zakelijk rijdt met de privéauto om die reden parkeerkosten moet maken, wordt dat in 22 procent van de gevallen niet gedeclareerd bij de werkgever. Deels omdat de persoon in kwestie het niet nodig acht en deels omdat het vaak wordt vergeten. In de meeste gevallen (52 procent) worden de parkeerkosten voorgeschoten en achteraf gedeclareerd bij de werkgever.

64 Procent van de werkenden met een leaseauto/auto van de zaak of werknemers die zakelijk rijden met de privéauto houden enige vorm van administratie bij. In relatief de meeste gevallen gaat het daarbij om de uitgaven aan brandstof, op de voet gevolgd door de kilometerregistratie.

83 Procent van de rijders van een leaseauto of auto van de zaak rijdt ook privékilometers met deze auto.

Overigens nuttigt 51 procent van de automobilisten wel eens een (niet-alcoholisch) drankje onder het rijden en 43 procent eet weleens wat. 40 Procent telefoneert (in overgrote meerderheid handsfree) en 22 procent stelt onder het rijden de routeplanner in.

Mariska Vogelenzang de Jong
Door: | mariska[at]zakenreis.nl
Mariska Vogelenzang de Jong werkt ruim 20 jaar als journalist en heeft als specialiteit nieuwe media en technologie. Voordat zij in 2018 bij Zakenreis is gestart, werkte zij bij uitgeverijen van tijdschriften en boeken op het gebied van reizen.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NH Flower Market geopend

NH Flower Market geopend

17/05/2019

Het NH Hotel Collection Amsterdam Flower Market heeft deze week officieel zijn deuren geopend. Het hotel stond tot nu toe bekend als het NH Carlton en is na een uitgebreide…

Banen weg bij Air France

Banen weg bij Air France

15/05/2019

Air France krimpt haar netwerk op de korte afstand in, waardoor 465 banen verdwijnen. Een woordvoerder zegt in Parijs tegen Zakenreis dat de concurrentie van de hogesnelheidstrein Air France op…

Topman Jet Airways stapt op

Topman Jet Airways stapt op

15/05/2019

Vinay Dube, de CEO van Jet Airways, is opgestapt. Dit heeft de carrier vandaag bekendgemaakt. Ook drie andere topmanagers hebben Jet verlaten. De ondergang van de Indiase partner van Air…

Inclusief denken bij Transavia

Inclusief denken bij Transavia

14/05/2019

Transavia wil de eigen uitstoot van CO2 verlagen en tegelijkertijd ‘vliegen voor iedereen mogelijk houden.’ Dit heeft directeur Mattijs ten Brink gezegd op de Lentebijeenkomst van de Dutch Aviation Group…