Home / Travel management / Zakelijke reizigers kiezen vaker voor openbaar vervoer

Zakelijke reizigers kiezen vaker voor openbaar vervoer

Zakelijke reizigers kiezen vaker voor openbaar vervoer

Voor kortere reizen of vervoer binnen de stad kiezen zakelijke reizigers steeds vaker voor het openbaar vervoer, stelt MultiTankcard (MTc). Dit bedrijf biedt vanaf begin dit jaar de mogelijkheid om met haar ‘tankpas’ ook met het openbaar vervoer te reizen en ziet dat ruim een derde van de klanten daar gebruik van maakt.

MultiTankcard directeur Patrick Roozeman spreekt van “een significante verschuiving” en zegt: “De auto blijft vaker thuis of op de parkeerplaats voor het kantoor.” De mogelijkheid om ook met het openbaar vervoer te reizen, valt onder het MTc-label ‘MoveMove’, een betaalpas waarmee behalve benzine en het ov ook kan worden betaald voor OV-fiets, taxi, parkeren, carwash en ruitenvloeistof.

Het tankpasbedrijf liet in augustus door onderzoeksbureau InfoResult onderzoek doen onder 1.000 werkende Nederlanders van 18 tot 66 jaar naar hun reisgedrag. Daaruit blijkt dat een derde van werkend Nederland (31 procent) ook wel eens naar een zakelijke afspraak met het openbaar vervoer reist. In tweederde van de gevallen kunnen de kosten hiervoor volledig worden gedeclareerd bij de werkgever. In de overige gevallen kan dit deels of helemaal niet. Maar ook degenen die wel kunnen declareren, doen dit niet altijd (32 procent).

Uit het onderzoek blijkt ook dat net als bij het woon-werkverkeer de auto het meeste gebruikte vervoersmiddel (50 procent) is om naar zakelijke afspraken te gaan. Daarnaast wordt ook het openbaar vervoer (32 procent) en de fiets (31 procent) gebruikt. In een op de drie gevallen worden meerdere vervoersmiddel gebruikt om naar een zakelijke afspraak te reizen. De combinatie auto-OV komt daarbij het meeste voor (22 procent).

Van de werkenden met een privéauto gebruikt 43 procent deze wel eens voor zakelijke doeleinden, zoals een afspraak met een klant buiten de eigen werklocatie. In circa twee op de vijf gevallen worden deze kilometers niet altijd gedeclareerd.

Ook als de groep die zakelijk rijdt met de privéauto om die reden parkeerkosten moet maken, wordt dat in 22 procent van de gevallen niet gedeclareerd bij de werkgever. Deels omdat de persoon in kwestie het niet nodig acht en deels omdat het vaak wordt vergeten. In de meeste gevallen (52 procent) worden de parkeerkosten voorgeschoten en achteraf gedeclareerd bij de werkgever.

64 Procent van de werkenden met een leaseauto/auto van de zaak of werknemers die zakelijk rijden met de privéauto houden enige vorm van administratie bij. In relatief de meeste gevallen gaat het daarbij om de uitgaven aan brandstof, op de voet gevolgd door de kilometerregistratie.

83 Procent van de rijders van een leaseauto of auto van de zaak rijdt ook privékilometers met deze auto.

Overigens nuttigt 51 procent van de automobilisten wel eens een (niet-alcoholisch) drankje onder het rijden en 43 procent eet weleens wat. 40 Procent telefoneert (in overgrote meerderheid handsfree) en 22 procent stelt onder het rijden de routeplanner in.

Mariska Vogelenzang de Jong
Door: | mariska[at]zakenreis.nl
Mariska Vogelenzang de Jong werkt ruim 20 jaar als journalist en heeft als specialiteit nieuwe media en technologie. Voordat zij in 2018 bij Zakenreis is gestart, werkte zij bij uitgeverijen van tijdschriften en boeken op het gebied van reizen.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
EasyJet zegt ciao Alitalia

EasyJet zegt ciao Alitalia

20/03/2019

EasyJet heeft zich deze week onverwachts teruggetrokken uit het consortium van drie partijen die bezig waren Alitalia over te nemen. De toekomst van de Italiaanse carrier is hiermee weer onzeker…

Boeing en FAA onder vuur

Boeing en FAA onder vuur

19/03/2019

Terwijl het bewijs groeit dat de crashes van twee Boeing 737 MAX’s dezelfde oorzaak hadden, komen zowel de fabrikant als de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA onder vuur te liggen. Mogelijk kreeg…

Belang ABP in Zaventem

Belang ABP in Zaventem

19/03/2019

Het Nederlandse Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds wordt voor 16,8 procent eigenaar van Brussels Airport (Zaventem), nadat de Australische investeringsgroep Macquarie haar belang te koop had aangeboden. ‘Afronding van de transactie vindt…