Home / Travel management / Verlies reissector $ 4.500 mld

Verlies reissector $ 4.500 mld

Verlies reissector $ 4.500 mld

De internationale reisbranche heeft in 2020 als gevolg van de corona pandemie een boekverlies geleden van 4.500.000.000.000 dollar, zo heeft de WTTC donderdag onthuld in haar jaarlijkse Economic Impact Report.

De WTTC (World Travel & Tourism Council) schrijft dat de bijdrage van de branche aan het mondiale GDP (bruto binnenlands product) bijna halveerde, van 9.200 miljard dollar (2019) naar 4.700 miljard (2020).

De werkgelegenheid nam af met 18,5 procent, of te wel 62 miljoen banen. Er zijn nu wereldwijd nog 272 miljoen mensen werkzaam in de reissector, een optelsom van het personeel van airlines, hotels en aanverwante bedrijven.

WTTC wijst erop dat zonder overheidssteun het verlies aan jobs nog veel groter was geweest. “Echter, regeringen kunnen niet oneindig lang bedreigde banen overeind houden. In plaats daarvan moet de reissector hulp krijgen bij een herstelplan,” aldus de reisorganisatie.

Deze zomer kunnen we weer reizen
De CEO van WTTC, Gloria Guevara, zegt in een verklaring: “Wij prijzen de snelle interventie van regeringen over de hele wereld, waardoor het werk en het levensonderhoud van velen is gered. Zonder die steun zou de situatie nu veel slechter zijn.”

WTTC kijkt ook vooruit in haar rapport: “Wij voorspellen dat indien de vaccinatiecampagne wereldwijd op stoom blijft veel reisrestricties in de zomer van 2021 zullen worden opgeheven. En als de internationale mobiliteit zich herstelt, zal dit ook de werkgelegenheid in de reissector en de GDP overal aanzienlijk opstuwen.”

De organisatie bepleit de introductie van digitale ‘gezondheidspaspoorten, als hulpmiddel om het reizen weer vlot te trekken.

Illustratie © WTTC

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…

Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…