Home / Travel management / Schandaal bij GBTA

Schandaal bij GBTA

Schandaal bij GBTA

Topman Scott Solombrino van GBTA is op non-actief gesteld door de eigen board, na berichten over ‘onethisch gedrag.’ De CEO zou zich hebben schuldig gemaakt aan seksisme, racisme, zelfverrijking en ‘bullying’ van het personeel. De GBTA Board zal de zaak rond ‘misconduct’ laten onderzoeken.

Vorige week kwam een uitvoerige, anonieme e-mail naar buiten, geschreven door meerdere klokkenluiders binnen GBTA (Global Business Travel Association). In de mail, ondertekend door ‘huidige en voormalige stafleden’ staat dat Solombrino, die in mei 2019 aantrad bij GBTA, in korte tijd een soort schrikbewind introduceerde op het hoofdkantoor in Alexandria, Virginia – vlakbij Washington DC.

Er zou stelselmatig sprake zijn geweest van een ‘vijandige werkomgeving’ jegens vrouwen en etnische minderheden, terwijl Solombrino zichzelf en medebestuurders veelvuldig trakteerde op luxueuze uitjes en andere voordelen genoot. De mail noemt vele voorbeelden waar Solombrino over de schreef zou zijn gegaan.

GBTA heeft nu advocatenkantoor Polsinelli uit New York ingeschakeld voor een intern onderzoek. In afwachting van de uitslag daarvan – en de vraag of Solombrino kan terugkeren of niet – is de CEO op non-actief gesteld. Zijn taken worden tijdelijk overgenomen door andere bestuurders.

BCD Travel
Solombrino ligt ook onder vuur van grote reisorganisaties, waaronder BCD Travel. De kritiek van buiten richt zich niet alleen op de topman. GBTA zou vóór diens komst ook al eigengereid zijn opgetreden, terwijl de benoeming van Solombrino als zodanig onderhands zou zijn geregeld. Toen Solombrino eenmaal op het pluche zat, zou hij er nog een schepje bovenop hebben gedaan.

Zo noemde zijn voorganger zich nog ‘executive officer,’ maar liet Solombrino zich vorige maand tot CEO ‘kronen’, een titel die beter paste bij zijn status, vond hij. Intussen heeft een derde van de stafleden ontslag gekregen of een tijdelijke uitkering aangevraagd, als gevolg van de corona-crisis.

Reactie NATM
Odete Pimenta da Silva, directeur van de Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM), de zusterorganisatie van GBTA in Nederland, reageert als volgt op de aantijgingen aan het adres van Solombrino: “De NATM is op de hoogte van het onderzoek dat momenteel in de Verenigde Staten plaatsvindt. Alle meldingen van vrouwenhaat, seksisme, racisme of pesten zijn een grote zorg voor onze vereniging. Als Europese partnervereniging streven we altijd naar transparantie en respect voor onze leden en medewerkers.”

Pimenta da Silva vervolgt: “De taal die werd gebruikt in een e-mail van de CEO van GBTA USA aan het personeel was alarmerend en we maken ons begrijpelijkerwijs zorgen over andere beweringen over het gedrag van het leiderschap van de vereniging. We zullen de uitkomst van het onderzoek afwachten voordat we verdere opmerkingen maken. We zijn in dialoog met de GBTA Board en zullen onze leden op de hoogte houden van alle relevante ontwikkelingen.”

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Meeste subsidie voor KLM

Meeste subsidie voor KLM

10/07/2020

Sinds april heeft KLM van alle Nederlandse bedrijven de meeste subsidie voor de loonkosten ontvangen: ruim 330 miljoen euro. Dit blijkt uit het zogeheten Register NOW dat het UWV vrijdagavond…

Overleeft GBTA de crisis wél?

Overleeft GBTA de crisis wél?

10/07/2020

GBTA heeft deze week een interim-CEO benoemd, hangende het ethisch onderzoek naar de topman. Hoofdzorg voor de vereniging voor travel management is echter niet de bestuurscrisis, maar corona. Collega-organisatie ACTE…

ACTE failliet door corona

ACTE failliet door corona

09/07/2020

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) heeft deze week in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd en alle activiteiten met onmiddellijke ingang topgezet. De corona-crisis heeft sinds maart geleid tot…

RAI schrapt kwart banen

RAI schrapt kwart banen

08/07/2020

RAI Amsterdam heeft woensdag een reorganisatie aangekondigd waarbij 125 banen, ruim een kwart van het totaal, verloren gaan. Het congrescentrum was tussen medio maart en 1 juli dicht door corona…