ENACT – the European Network of Associations for Corporate Travel – is blij dat de Europese Raad het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie heeft aangenomen om bedrijfsbetaalkaarten niet mee op te nemen in de regelgeving rond afwikkelingsvergoeding.
ENACT verwijst daarbij naar het onderscheid tussen privégebruik en zakelijk gebruik van creditcards met betrekking tot de afwikkelingsvergoeding. Volgens ENACT is het noodzakelijk om een gelijk speelveld te behouden. Deze beslissing zorgt voor gelijke voorwaarden op de markt, aldus de Europese belangenvereniging van het reizende bedrijfsleven.
CORTAS (Corporate Travel Association), de belangenorganisatie van de ‘big travel spenders’ in Nederland zoals Unilever, Heineken, ABN AMRO, Tommy Hilfiger en Nike, heeft de handen ineengeslagen met soortgelijke organisaties in België (BATM), Frankrijk, Spanje en andere Europese landen. Zij hebben begin vorig jaar in Brussel daartoe het ENACT-network opgericht.
ENACT is in het leven geroepen om een actieve bijdrage te leveren aan het Europese debat op het gebied van onderwerpen – direct of indirect – gerelateerd aan het beheren en beheersen van zakelijke reizen en reiskosten voor bedrijven en de impact hiervan op de zakenreiziger. ENACT heeft niet als doelstelling commerciële voordeel te behalen, door bijvoorbeeld het bundelen van inkoopkracht. Partijen zijn uitsluitend een partnershap aangegaan om gezamenlijk de belangen van de leden te vertegenwoordigen op Europees niveau.
“Grote internationale bedrijven worden in toenemende mate door de Europese Commissie benaderd om hun standpunten op het gebied van bepaalde travel management zaken te geven,” zei Herman Mensink, voorzitter van CORTAS hierover vorig jaar tegen Zakenreis. “Dit samenwerkingsverband zorgt ervoor dat de individuele kennis op een professionele manier wordt gebundeld en dat er een duidelijke stem namens het internationale bedrijfsleven in Brussel zal doorklinken.”
