Home / Travel management / Omzet zakenreizen mondiaal ruim de helft lager in 2020 

Omzet zakenreizen mondiaal ruim de helft lager in 2020 

Omzet zakenreizen mondiaal ruim de helft lager in 2020 

De uitgaven aan zakenreizen zijn in 2020 wereldwijd gedaald met 52 procent in vergelijking met een jaar eerder, tot een totaal van 694 miljard dollar. Dit schrijft GBTA in haar jaarlijkse analyse. De organisatie verwacht geen volledig marktherstel vóór 2025.

In het jaarlijkse rapport BTI Outlook heeft de Global Business Travel Association alle feiten van de branche op een rij gezet. De zakenreisorganisatie benadrukt dat het eerste kwartaal van 2020 nog “relatief sterk” was. Vanaf april sloeg het coronavirus hard toe en daalden de uitgaven sterk.

GBTA heeft daarom ook een staatje opgenomen met de neergang van april tot en met december. In Noord-Amerika was tijdens die negen maanden de daling in omzet het hoogst: 79 procent (60 procent voor het hele jaar), gevolgd door West-Europa: 77 procent minder (58 procent voor het hele jaar). Het Midden-Oosten en Afrika zagen de kleinste dalingen: 52 procent in april-december en 39 procent voor heel 2020.

Bij elkaar opgeteld was de mondiale daling van de opbrengsten tussen april en december 68 procent. Inclusief het eerste kwartaal kwam de terugloop neer op 52 procent, ten opzichte van topjaar 2019. In absolute getallen: 694 miljard dollar in 2020 tegenover 1.400 miljard een jaar eerder.

Tien jaar winst
Tussen 2010 en 2020 groeide de zakenreisbranche elk jaar, met een gemiddeld percentage van 5,1 procent. Aan die curve kwam in 2020 abrupt een einde. Ook de werkgelegenheid kreeg een grote knauw. Het aantal banen in de sector dat vorig jaar is verdwenen (bij luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, grondtransport, hotels, restaurants en toeleveranciers) schat GBTA op 400 miljoen fte.

Wat zijn de verwachtingen van GBTA voor 2021 en daarna? De organisatie gaat uit van een herstel van 21 procent in de uitgaven aan zakenreizen. “De meeste groei zal aan het eind van het jaar zijn, wanneer de vaccinatiecampagnes wereldwijd zijn toegenomen en het consumentenvertrouwen is teruggekeerd.”

Let wel: het herstelpercentage is in vergelijking met 2020. De totale omzet zal nog steeds ver achterblijven op de cijfers van de jaren ervoor. GBTA zegt dat de uitgaven aan zakenreizen eind 2024 terug op het niveau van 2019 zouden kunnen zitten. “Volledig herstel naar pre-pandemic levels verwachten we in 2025,” aldus de zakenreisorganisatie in haar rapport.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…

ADP en Schiphol uit elkaar

ADP en Schiphol uit elkaar

02/12/2021

Aéroports de Paris (ADP) en de Royal Schiphol Group zijn sinds begin deze maand definitief geen partners meer, een breuk die afgelopen zomer al werd aangekondigd. De twee luchthavenbedrijven hadden…

Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…