Home / Travel management / NATM Actueel: zakenreizen worden duurder

NATM Actueel: zakenreizen worden duurder

NATM Actueel: zakenreizen worden duurder

Dit jaar stijgen de zakenreisuitgaven met 1,6 procent in Nederland en in 2015 met 4,5 procent. De prijzen van de leveranciers gaan naar verwachting wereldwijd omhoog, al blijft de stijging in West-Europa beperkt.

Dit stellen GBTA, de wereldwijde travelmanagementvereniging waar NATM ook lid van is, en Carlson Wagonlit Travel in hun gezamenlijk voorspelling voor 2015. De prijzen van vliegtickets zullen in Europa bescheiden stijgen: met 1 procent. De vraag groeit op zich sneller dan de economie, wat betekent dat luchtvaartmaatschappijen meer kunnen rekenen voor hun diensten. Maar dit effect wordt getemperd door de prijsdruk van low-cost carrriers.

Luxe hotels duurder

In 2015 zullen hoteliers een betere onderhandelings­positie hebben dan in de voorgaande jaren. Dit komt door een toenemende vraag en interesse van investeerders. Dat kan leiden tot een grotere druk op de onderhandelde tarieven voor bedrijven. Mondiaal zullen de prijzen met 2,6 procent stijgen. In West-Europa rekenen GBTA en CWT erop, dat hotelkamers 1 procent duurder worden. Oost-Europese hoteliers mogen zich na twee jaren van prijsdalingen (respectievelijk 7 procent in 2012 en 2 procent in 2013) verheugen op hogere opbrengsten. Dit komt deels doordat organisatoren van meetings & evenementen steeds vaker kiezen voor de relatief goedkope Oost-Europese bestemmingen. In Nederland zijn het vooral de luxe hotels die profiteren van de aantrekkende economie. Zij zullen in 2015 3 procent hogere tarieven rekenen. Het middensegment voert geen prijsverhoging door.

Autohuur

De tarieven voor autohuur blijven vrijwel hetzelfde in 2014. Dit komt doordat de concurrentie hevig is, ondanks de consolidatie die plaatsvindt onder de autoverhuurbedrijven. Volgens CWT en GBTA is er een overcapaciteit en zijn de verhuurders niet in staat gebleken hun vloot aan de vraag aan te passen. Daardoor kunnen travel managers ook in 2015 scherpe deals sluiten.

Apps voor evenementen

Opvallend op het gebied van meetings & evenementen (M&E) is, dat er in alle wereldregio’s meer geld wordt uitgegeven per deelnemer in 2015, behalve in Europa. Voor Azië en Noord-Amerika wordt een stijging van 2,5 procent verwacht en Latijns-Amerika doet zelfs 8,5 procent. De regio EMEA daarentegen geeft 5 procent minder uit per deelnemer. Dit komt doordat de leveranciers harder moeten werken om meetings binnen te halen en dus eerder bereid zijn korting te geven. Bovendien wordt er korter van tevoren geboekt.

CWT en GBTA voorzien een aantal trends op het gebied van M&E. Zo is navolging van het vergaderbeleid wereldwijd een zorg van bedrijven. Verder zullen zij
in 2015 vaker voor binnenlandse locaties kiezen voor hun evenementen. Qua locatie hebben hotels uit het middensegment met eigen vergaderfaciliteiten de voorkeur. Ook willen bedrijven lagere aanbetalingen doen en wordt het steeds populairder om speciaal voor het evenement een app te ontwikkelen.

Externe factoren

GBTA en CWT hebben hun 2015 Global Travel Price Outlook ontwikkeld als leidraad voor het vaststellen van de reisbudgetten van volgend jaar. Wel waarschuwen ze, dat externe factoren de voorspellingen flink op hun kop kunnen zetten. “Denk daarbij aan het escaleren van de crisis in Oekraïne, afnemende Europese inflatie, een toenemende schuld in China en prijsschokken in de olie. Dit kan een negatief effect hebben op de vraag naar zakenreizen en de prijzen daarvan. Travel managers moeten dan ook rekening houden met deze risico’s in hun planning,” aldus de opstellers van het rapport.

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Turkije weert alle vluchten

Turkije weert alle vluchten

30/03/2020

De Turkse regering weert alle internationale vluchten, als maatregel tegen corona. Sinds twee weken bestond er al een verbod op vliegtuigen uit Europese landen, nu geldt de maatregel wereldwijd. Flag…

EasyJet staakt alle vluchten

EasyJet staakt alle vluchten

30/03/2020

EasyJet houdt vanaf vandaag, 30 maart, voor onbepaalde tijd de hele vloot bestaande uit 331 vliegtuigen aan de grond, als gevolg van de ‘ongekende reisbeperkingen’ door het coronavirus. EasyJet zegt…

Boeing 747 KLM nu uit dienst

Boeing 747 KLM nu uit dienst

30/03/2020

KLM heeft zondagmiddag zonder enige vorm van ceremonie afscheid genomen van de Boeing 747-400 voor passagiersvervoer. Het was aanvankelijk de bedoeling tot in 2021 met het toesteltype te blijven vliegen,…