Home / Travel management / NATM Actueel: ontwikkel een mobiele travel strategie

NATM Actueel: ontwikkel een mobiele travel strategie

NATM Actueel: ontwikkel een mobiele travel strategie

De Global Business Travel Association (GBTA) en Carlson Wagonlit Travel (CWT) onderzochten hoe mobiele technologie wordt geïntegreerd in corporate travel programma’s. De conclusie: om meer profijt te hebben van de nieuwe technologische hulpmiddelen moeten travel managers een mobiele strategie ontwikkelen.

De eerste reisapps werden in 2009 gelanceerd. Ze werden massaal door reizigers omarmd. Uit onderzoek van Tnooz, een internationaal adviesbureau voor de reisindustrie, blijkt dat nog geen twee jaar later al 60 procent van de bezitters van een mobiele telefoon een reisgerelateerde app had gedownload en gebruikt. Inmiddels maken ook veel travel managers gebruik van reisapps als onderdeel van hun travel management programma. Toch ontbreekt vaak een duidelijk mobiel beleid voor zo’n programma, terwijl steeds meer reisgerelateerde apps op de markt komen.

Onderzoek van GBTA en CWT toont aan dat 69 procent van de travel managers nog steeds geen strategie heeft ontwikkeld voor het gebruik van mobiele apparatuur en apps. Hoewel meer dan de helft (54 procent) van de respondenten het afgelopen jaar een reisapp heeft geïntroduceerd, heeft de meerderheid van de travel managers dus geen richtlijnen opgesteld over het gebruik hiervan. Bijna de helft (45 procent) is wel van plan dat de komende twee jaar te gaan doen.
“Momenteel kijken we hoe we met hulp van onze Travel Management Company (TMC) een mobiele strategie kunnen ontwikkelen,” zegt een travel manager met ruim 25 jaar ervaring. “We hebben een reisapp die wordt ondersteund door onze TMC en onze expense en booking tools zijn ook mobiel te gebruiken. De volgende stap is om safety en communicatie ‘mobiel’ te maken.”

Struikelblokken
Travel managers zien in dat het implementeren van een mobiele strategie meerdere voordelen kan opleveren. De meest voorkomende antwoorden zijn een grotere betrokkenheid van zakenreizigers bij het travel management programma (78 procent) en een betere navolging van het reisbeleid (55 procent). Ook noemen zij minder boekingen buiten het programma om (43 procent) en lagere transactiekosten (34 procent).

Er zijn ook struikelblokken. Uit het onderzoek blijkt dat travel managers IT-beveiliging de grootste uitdaging vinden bij het implementeren van een mobiele strategie (41 procent). Andere obstakels: reizigers gebruiken hun eigen mobiele apparaten (32 procent) en te veel medewerkers binnen de organisatie zijn betrokken bij het besluitvormingsproces (21 procent). Het ontbrekende stukje van de puzzel is dus om een strategie te ontwikkelen die rekening houdt met de cultuur van het bedrijf en de behoeften van de reizigers en tegelijkertijd de doelstellingen van het reisbeleid ondersteunt.

Sleutelrol
Odete Pimenta da Silva, managing director van de NATM, onderschrijft de conclusies van het GBTA-rapport. “Je kunt niet volstaan met het downloaden van een paar apps die misschien handig zijn voor zakenreizigers. Travel managers moeten een mobiele strategie ontwikkelen. Dan pas kunnen zij met gebruikmaking van reisapps de betrokkenheid van de reizigers vergroten, naleving van het reisbeleid monitoren en kosten besparen. Een mobiele strategie moet erop zijn gericht het reizigersgemak zo comfortabel te maken, dat het aantrekkelijker is de regels van het bedrijf te volgen dan buiten het reisbeleid om te boeken.”

Volgens Pimenta da Silva is het impliciet dat de travel manager een sleutelrol speelt bij het ontwikkelen en implementeren van een mobiele strategie voor zakenreizen. “Uit de survey blijkt dat bijna twee derde (64 procent) van de ondervraagde travel managers een grote (39 procent) of hele grote (25 procent) rol speelt bij een mobiel reisbeleid. Dit is voor de travel manager een uitgelezen kans om zijn toegevoegde waarde voor het bedrijf voor het voetlicht te brengen.”

Aan het onderzoek van GBTA en CWT werkten 231 Amerikaanse travel managers online mee. Daarnaast  werden 16 diepte-interviews gehouden met travel managers in Europa en de Verenigde Staten.

 

Bijeenkomsten NATM en GBTA 2016:

GBTA Europe Conference
14 – 16 november 2016
Locatie: Messe Frankfurt Venue GmbH, The Forum, Ludwig-Erhard-Anlage 1, 60327 Frankfurt, Duitsland
Meer informatie en aanmelden kan via: http://europeconference.gbta.org/

NATM bijeenkomst over Duurzaamheid
22 november 2016 – 10.00 – 18.30 uur
Locatie: Steigenberger Airport Hotel, Schiphol-Oost
Meer informatie en aanmelden kan via: http://www.natm.nl/event/ledenbijeenkomst-5/

NATM Nieuwjaarsreceptie – alleen voor genodigden
19 januari 2017
Locatie: ntb

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ZAKENREIS stopt in 2022

ZAKENREIS stopt in 2022

31/12/2021

In april 1999 schreef mijn vader Kees Hundepool (92), die in 1967 Zakenreis lanceerde, zijn laatste voorwoord. Een maand later ik mijn eerste. Nu, ruim 27 jaar nadat ik in…

TMC Special 2022 – Uniglobe

TMC Special 2022 – Uniglobe

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – STI

TMC Special 2022 – STI

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – CWT

TMC Special 2022 – CWT

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….