Home / Travel management / NATM Actueel: een duurzaam symposium in levenden lijve

NATM Actueel: een duurzaam symposium in levenden lijve

NATM Actueel: een duurzaam symposium in levenden lijve

Hè hè: eindelijk kon iedereen die is begaan met zakenreizen weer eens echt bij elkaar komen. Het auditorium van de Breda University (BUas) zat medio november zo goed als vol met deelnemers aan het Benelux Corporate Travel Symposium van NATM, CORTAS, BATM en BUas zelf. Hoofdonderwerpen: herstel van de branche na corona en het streven naar duurzaamheid.

“Dit was een zeer positieve ervaring, weg van corona,” aldus Odete Pimenta da Silva, managing director van NATM. “En het was grensoverschrijdend: voor het eerst deden de Belgische collega’s van de BATM mee, dat is voor herhaling vatbaar.” De zakenreisbranche mag dan hard zijn getroffen door corona, dit geldt volgens Pimenta da Silva niet voor de NATM. “Wij zijn een gezonde vereniging die juist in deze crisis haar toegevoegde waarde heeft bewezen. De leden hadden houvast aan de NATM.”

De NATM organiseerde de afgelopen twaalf maanden met name onlinesessies over uiteenlopende onderwerpen. Het symposium in Breda was voor het eerst sinds maanden dat branchebreed iedereen elkaar weer ‘in het echt’ kon zien. De bijeenkomst op BUas was volledig coronaproof. Het thema was ‘Focus op de nieuwe realiteit’, een verwijzing naar de nog steeds enorme impact van de pandemie. “In deze ongekende tijden is het essentieel om elkaar te steunen en de krachten te bundelen,” zei Stephanie Smook, algemeen directeur van CORTAS. ”De samenwerking is ons heel goed bevallen,” voegt Pimenta da Silva eraan toe. ”Het versterkt de mogelijkheden om al onze leden extra content en netwerkmogelijkheden te bieden. WIj zijn dan ook van plan om van het symposium een jaarlijks terugkerend gezamenlijk evenement te maken.”

Ga niet terug naar reisprogramma van 2019
Keynote speaker Johnny Thorsen hield zijn gehoor voor om lering te trekken uit deze diepe crisis: “Wat u ook doet, ga niet terug naar het reisprogramma van 2019.” Waarom niet? Omdat volgens Thorsen ‘duurzaamheid de gorilla in de kamer is’. Het coronavirus zal op den duur wel worden overwonnen, redeneert hij, terwijl het streven naar ‘vergroening’ van de luchtvaart en de reisbranche in het algemeen zal blijven bestaan. De Deen draait sinds 1987 mee in het circuit van technologie en zakelijk reizen en noemt zichzelf ‘futurist, strategisch adviseur en serial entrepreneur’. Het grootste deel van zijn tijd brengt hij door in Silicon Valley, Californië. “Nieuwe vormen van werken bestonden al langere tijd, maar de pandemie heeft ze dramatisch versneld. We weten nu dat we vanaf elke locatie prima kunnen opereren. De toekomst van het werken zal daarom hybride zijn, omnichannel.”

Thorsen heeft ook zijn eigen reisbeleid aangepast: alle binnenlandse afstanden (in de VS) tot een uur legt hij niet meer met het vliegtuig af, terwijl hij uitnodigingen voor eendaagse bijeenkomsten afslaat, omdat die net zo goed virtueel kunnen worden gehouden. “Sterker nog: ik heb recentelijk een internationale online­conferentie meegemaakt met wel 7000 deelnemers. Dat was een groot succes. Zozeer zelfs dat je die in het echt niet op die manier had kunnen organiseren.”
Vertegenwoordigers van grote bedrijven sloten zich hier op het symposium bij aan. Geert Behets, die het reisbeleid van het Belgische chemische bedrijf UCB uitvoert, zei te verwachten dat ook na volledig herstel uit de pandemie vanuit zijn onderneming minder (hij schat 40 procent) zal worden gereisd. “Heel veel zaken kunnen net zo goed en soms zelfs beter virtueel worden gedaan, zonder te reizen. En, laat ons daar eerlijk over zijn, onze uitgaven zijn daardoor ook een stuk minder.”

De mensheid redden
Tammy Krings, CEO van ATG Travel Worldwide, bena­drukte in haar presentatie dat duurzaamheid niet alleen over het milieu gaat, maar ook over ‘het redden van de mensheid’. Ze ziet vier pijlers: de economie, de mens, de sociale omgeving en het milieu. Krings zette een aantal zaken op een rij waar travel managers zich op zouden moeten richten. “Verbied vluchten op korte routes, kijk naar directe verbindingen en neem weinig bagage mee, want dat bespaart brandstof. Promoot ook hybride of elektrische huurauto’s.”
Voor de overnachtingen adviseert Krings een ‘duurzaam hotelprogramma’ te ontwikkelen. Verder vindt zij dat travel managers hun toekomstige reisbeleid moeten finetunen en ‘een balans tussen de kosten en milieuvriendelijke keuzes’ moeten maken.

Dit artikel is gepubliceerd in Zakenreis Magazine #522 (december/januari 2022).

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ZAKENREIS stopt in 2022

ZAKENREIS stopt in 2022

31/12/2021

In april 1999 schreef mijn vader Kees Hundepool (92), die in 1967 Zakenreis lanceerde, zijn laatste voorwoord. Een maand later ik mijn eerste. Nu, ruim 27 jaar nadat ik in…

TMC Special 2022 – Uniglobe

TMC Special 2022 – Uniglobe

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – STI

TMC Special 2022 – STI

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – CWT

TMC Special 2022 – CWT

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….