Home / Travel management / Londen staat nu nog op nummer 1 bij zakenreizigers

Londen staat nu nog op nummer 1 bij zakenreizigers

Londen staat nu nog op  nummer 1 bij zakenreizigers

Londen is ondanks de aanstaande Brexit nog altijd de belangrijkste zakelijke bestemming vanuit andere Europese landen. Dit zegt BCD Travel. Maar blijft dit ook zo?

Op de lijst van Europese zakelijke bestemmingen in het rapport Cities & Trends 2017 van BCD Travel staat Londen op één, Wenen op twee en Amsterdam op drie. Intercontinentaal is New York de meest bezochte stad door zakenreizigers, gevolgd door Shanghai en Dubai. Er staan nog vier Amerikaanse steden in de intercontinentale top tien: San Francisco, Chicago, Boston en Los Angeles.

BCD kwantificeert het aantal reizen niet en geeft ook geen verschillen met voorgaande jaren aan. Verschuivingen zijn zo niet te zien. Was het aantal reizen naar de UK voorheen groter? Dan zou er dus wel sprake zijn van een Brexit-effect. Of is er juist geen vermindering van de zakelijke reislust naar de UK waarneembaar?

Echte Brexit in 2019
Het werkelijke effect van de Brexit moet overigens nog komen. In maart 2019 verlaat de UK de Europese Unie formeel en begint een nieuwe fase, ook voor de zakenreiswereld. Enkele internationale bedrijven, banken en EU-instellingen hebben al aangekondigd hun hoofdkantoren of productiefaciliteiten in de UK te zullen sluiten.

Zo verhuizen vier grote banken van Londen naar Frankfurt. Het gaat om Morgan Stanley, Citigroup, Standard Chartered en Nomura Holdings. HSBC vertrekt naar Parijs, Barclays naar Dublin. Andere banken kijken nog naar hun positie. Het kapitaal dat de banken meenemen kan volgens een berekening van Bloomberg oplopen tot 1,8 biljoen euro (biljoen is een één met twaalf nullen). Als zodanig is er wel degelijk een Brexit-effect.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…