Home / Travel management / Grote bedrijven beperken hun zakenreizen, ook na corona

Grote bedrijven beperken hun zakenreizen, ook na corona

Grote bedrijven beperken hun zakenreizen, ook na corona

Vijftig grote Nederlandse bedrijven, waaronder Schiphol, grijpen de coronacrisis aan om hun zakelijke reizen voortaan te beperken. Ze roepen andere ondernemingen op hetzelfde te doen, niet alleen voor woon-werkverkeer, maar ook door minder vaak te vliegen. ‘Het komt nu aan op doorpakken.’

De bedrijven, verenigd in de sinds 2015 bestaande Coalitie Anders Reizen, zullen de reizen van hun eigen medewerkers vanaf heden beperken, ‘ook nu de maatregelen ter verspreiding van het coronavirus zijn versoepeld,’ zo zeggen ze dinsdag in een verklaring. Bij de aangesloten bedrijven werken in totaal ongeveer een half miljoen mensen.

Behalve de Schiphol Group zijn onder meer ABN-AMRO, ANWB, KPN, Shell, ING, Rabobank, KPMG, Capgemini, PWC en Philips lid. “De coronacrisis heeft laten zien dat tijd- en plaatsonafhankelijk werken kan. Het komt nu aan op doorpakken. Ook na de crisis wil Anders Reizen dat er meer thuis gewerkt wordt,” aldus de organisatie. Wie wel per se voor werk op pad moet, krijgt het advies de spits te mijden of op de fiets te gaan.

Balans
In de verklaring staat verder: “Veel werkgevers passen op dit moment hun mobiliteitsbeleid aan. Zij zoeken naar balans tussen werken op afstand en samen werken op kantoor. Vragen als Hoe willen we dat onze nieuwe manier van werken en reizen er straks uitziet, hoe voorkomen we een terugval naar oude patronen en hoe zorgen we ervoor dat een groot deel van de medewerkers geheel of gedeeltelijk thuis blijft werken komen daarbij aan de orde. Dit is hét moment om nieuwe ervaringen met flexibel werken en reizen te evalueren en te verankeren in het nieuwe, duurzame normaal.”

De verklaring is uitgegeven naar aanleiding van de coronacrisis en richt zich specifiek op de forenzen in Nederland. Woordvoerster Suzanne Rotteveel benadrukt evenwel dat de deelnemende bedrijven ook vinden dat het internationale vliegverkeer moet worden verduurzaamd.

In november 2019 lanceerden ze al een plan om het eigen zakelijk vliegverkeer en de uitstoot van CO2 te verminderen. Onderdelen daarvan waren: reizen per trein in plaats van het vliegtuig op afstanden tot 700 km, investeren in nieuwe technologieën zoals elektrisch/hybride vliegen en de aanschaf van biobrandstof voor het noodzakelijke vliegverkeer.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…

Schiphol zet app f&b door

Schiphol zet app f&b door

30/07/2021

Schiphol heeft deze week een pilot voor het bestellen van eten en drinken via een app omgezet in een permanente functie. Reizigers kunnen hun orders plaatsen en later airside ophalen….

Vliegtuigorders stijgen weer

Vliegtuigorders stijgen weer

30/07/2021

Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing zeggen te profiteren van het voorzichtige herstel van de luchtvaartsector, die zware klappen kreeg als gevolg van de coronacrisis. Bedrijven plaatsen weer orders, die ze eerder…

Weer kleine nettowinst Accor

Weer kleine nettowinst Accor

29/07/2021

Accor heeft over het eerste halfjaar ondanks verder omzetverlies een kleine nettowinst geboekt, tegenover megaverlies in H1 van 2020. Het hotelbedrijf reorganiseerde fors en zag daardoor de kosten dalen. Topman…