Home / Travel management / Gele boekje is geen erkend coronabewijs

Gele boekje is geen erkend coronabewijs

Gele boekje is geen erkend coronabewijs

Een stempel in het zogeheten ‘gele boekje’ kan worden geweigerd als vaccinatiebewijs tegen corona. Er is geen wettelijke grondslag voor landen en organisaties om het gele boekje te moeten accepteren.

Hiervoor waarschuwden medewerkers van IenW, tijdens een educatieve online-sessie voor zakenreisprofessionals georganiseerd door branchevereniging NATM (Nederlandse Associatie voor Travel Management).

Het gele boekje is ooit in het leven geroepen als bewijs dat iemand is ingeënt tegen gele koorts. Dat virus komt met name voor in Afrika en delen van Zuid- en Midden-Amerika. Vervolgens is het gele boekje gebruikt om ook allerlei andere vaccinaties in te vermelden, waaronder sinds kort de coronavaccinaties. Er is echter geen enkele wettelijke grondslag dat landen het gele boekje van reizigers als vaccinatiebewijs voor corona moeten accepteren. Ook binnen Nederland, bijvoorbeeld voor toegang tot evenementen, is het gele boekje geen erkend vaccinatiedocument.

Het enige officiële document dat als coronabewijs geldt, is het EU Digitale Corona Certificaat (DCC). In Nederland is het DCC onderdeel van de CoronaCheck-app. Sinds 24 juni kan de app worden gebruikt om toegang te krijgen tot evenementen en andere plekken waar coronatoegangsbewijzen worden gevraagd. Sinds 1 juli kan het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app bovendien fungeren als Digitaal Corona Certificaat om mee te reizen binnen de EU. De app maakt gebruik van twee verschillende QR-codes als coronabewijs. Dat is gedaan omdat voor internationaal reizen meer persoonsgegevens nodig zijn.

Run op gele boekjes
Op de website van het RIVM staat vermeld dat er op dit moment geen internationale afspraken over het gele boekje als coronavaccinatiebewijs zijn. Desalniettemin is er sinds een paar weken een run op deze gele boekjes en zijn er in korte tijd tienduizenden verkocht. Bij de GGD-locaties zijn de boekjes veelal uitverkocht en bij bestellen via uitgever SDU geldt een wachttijd van zo’n twee weken. De gele boekjes zijn ook in de (online) winkels van ANWB te koop en binnenkort via diverse boekhandels.

In de vaccinatiecentra van de GGD staan veelal lange rijen om een coronastempel te laten zetten in het gele boekje en bij sommige GGD’s zijn er zelfs speciale stempelposten in het leven geroepen. Je kunt niet bij de GGD terecht voor een stempel als een vaccinatie door de huisarts, het ziekenhuis of een andere zorginstelling is gezet.

Papieren alternatief
Veel gedoe dus, terwijl het gele boekje geen garantie biedt dat het ook daadwerkelijk wordt geaccepteerd als coronavaccinatiebewijs. Voor mensen die geen smartphone hebben, is echter wel een papieren alternatief ontwikkeld voor de CoronaCheck-app. Zij kunnen sinds donderdag 1 juli hun vaccinatiebewijs printen via de website coronacheck.nl of bellen met telefoonnummer 0247-247247.

Vrij reizen binnen EU
Het Digitale Corona Certificaat toont aan dat de gebruiker zijn volledige Covid-19-vaccinaties heeft ontvangen, een negatief PCR-testresultaat heeft of al hersteld is van het virus.

Wie zo’n certificaat heeft, mag in principe vrij reizen binnen de EU. Alleen wanneer dit voor de volksgezondheid nodig is, bijvoorbeeld bij een uitbraak van een nieuwe variant, mogen EU-landen nog aanvullende eisen stellen, voor zover die niet disproportioneel zijn.

Het DCC moet het reizen binnen de EU weer makkelijker maken, maar het is ook weer geen vrijbrief. EU-landen kunnen binnenkomende reizigers vragen om bijvoorbeeld bij aankomst in quarantaine te gaan. Het DCC is ook geen voorwaarde om vrij te reizen, want dat is een grondrecht in de EU. Een negatief testresultaat volstaat ook.

Het is niet bekend of en wanneer het EU Digitale Corona Certificaat ook wereldwijd wordt geaccepteerd. Waarschijnlijk zullen er bilaterale afspraken worden gesloten tussen landen. Er zijn momenteel veel gesprekken gaande tussen overheden en gezondheidsinstanties, waaronder tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Als niet-EU-land accepteert het VK het DCC vooralsnog niet als vaccinatiedocument.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…

8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…