Home / Travel management / GBTA tegen quarantaine

GBTA tegen quarantaine

GBTA tegen quarantaine

De Global Business Travel Association heeft zich uitgesproken tegen quarantainemaatregelen in Noord-Amerika en Europa. De effectiviteit ervan is volgens GBTA onbewezen, terwijl de zakelijke reiswereld grote schade oploopt.

“De zakenreisindustrie, waarin wereldwijd miljoenen mensen werken, steunt alle noodzakelijke en praktische maatregelen om het reizen weer veilig te maken,” aldus Dave Hilfman, de interim executive director van GBTA, in een verklaring. “Echter, het verplichten tot quarantaines, ondanks het feit dat verscheidene studies de effectiviteit ervan in twijfel trekken, is een groot probleem. Volgens wetenschappers staat quarantaine heel laag op de lijst van maatregelen die helpen om corona te beteugelen.”

De organisatie noemt geen namen van onderzoekers die de doelmatigheid van quarantaine in twijfel trekken. GBTA bepleit sneltesten, korte tijd voor vertrek, in combinatie met PCR-testen als middelen om virusvrij te kunnen reizen. Ook IATA, de brancheorganisatie van airlines, is voorstander van een strikt testregime in plaats van quarantaine. Hilfman: “Onze branche vecht om te overleven. We hebben een veelomvattende aanpak nodig, maar zonder quarantaine. Zo kunnen we én de pandemie tot staan brengen én verder banenverlies annex financiële rampspoed bestrijden.”

Extra slot
Regeringen in vrijwel alle landen ter wereld voeren momenteel een en-en-beleid: testen in combinatie met quarantaine. Hoe klein de kans ook is dat besmette passagiers op een vliegtuig stappen, het gebeurt wel. De afgelopen weken zijn verscheidene gevallen gemeld van besmettingen door reizigers.

In de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie bestaan nu als ‘extra slot op de deur’ regels voor quarantaine, per land verschillend. In de UK bijvoorbeeld is er ook daadwerkelijk handhaving en een boetebeleid.

In Nederland bestaat na terugkeer uit de meeste landen eveneens een ‘verplichting’ tot thuisquarantaine, zonder handhaving. De regering werkt aan wetgeving om overtreding van deze regels strafbaar te stellen. In afwachting daarvan is het verkeer naar het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika geheel stilgelegd. Voor een klein aantal landen, waaronder China, Rwanda en de Antillen, bestaat momenteel na aankomst in Nederland géén quarantaineplicht.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
EASA: bliksemgevaar A350

EASA: bliksemgevaar A350

07/12/2021

EASA waarschuwt dat bliksemafleiders op de A350 mogelijk niet goed werken, waardoor het composiet-toestel bij een inslag gevaar kan lopen. Het is niet het enige probleem van het type: ook…

Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…