
De Global Business Travel Association heeft zich uitgesproken tegen quarantainemaatregelen in Noord-Amerika en Europa. De effectiviteit ervan is volgens GBTA onbewezen, terwijl de zakelijke reiswereld grote schade oploopt.
“De zakenreisindustrie, waarin wereldwijd miljoenen mensen werken, steunt alle noodzakelijke en praktische maatregelen om het reizen weer veilig te maken,” aldus Dave Hilfman, de interim executive director van GBTA, in een verklaring. “Echter, het verplichten tot quarantaines, ondanks het feit dat verscheidene studies de effectiviteit ervan in twijfel trekken, is een groot probleem. Volgens wetenschappers staat quarantaine heel laag op de lijst van maatregelen die helpen om corona te beteugelen.”
De organisatie noemt geen namen van onderzoekers die de doelmatigheid van quarantaine in twijfel trekken. GBTA bepleit sneltesten, korte tijd voor vertrek, in combinatie met PCR-testen als middelen om virusvrij te kunnen reizen. Ook IATA, de brancheorganisatie van airlines, is voorstander van een strikt testregime in plaats van quarantaine. Hilfman: “Onze branche vecht om te overleven. We hebben een veelomvattende aanpak nodig, maar zonder quarantaine. Zo kunnen we én de pandemie tot staan brengen én verder banenverlies annex financiële rampspoed bestrijden.”
Extra slot
Regeringen in vrijwel alle landen ter wereld voeren momenteel een en-en-beleid: testen in combinatie met quarantaine. Hoe klein de kans ook is dat besmette passagiers op een vliegtuig stappen, het gebeurt wel. De afgelopen weken zijn verscheidene gevallen gemeld van besmettingen door reizigers.
In de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie bestaan nu als ‘extra slot op de deur’ regels voor quarantaine, per land verschillend. In de UK bijvoorbeeld is er ook daadwerkelijk handhaving en een boetebeleid.
In Nederland bestaat na terugkeer uit de meeste landen eveneens een ‘verplichting’ tot thuisquarantaine, zonder handhaving. De regering werkt aan wetgeving om overtreding van deze regels strafbaar te stellen. In afwachting daarvan is het verkeer naar het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika geheel stilgelegd. Voor een klein aantal landen, waaronder China, Rwanda en de Antillen, bestaat momenteel na aankomst in Nederland géén quarantaineplicht.
