Home / Travel management / GBTA raamt schade corona op 46 miljard euro per maand

GBTA raamt schade corona op 46 miljard euro per maand

GBTA raamt schade corona op 46 miljard euro per maand

De kosten voor de zakenreisbranche van de corona-epidemie kunnen oplopen tot 46 miljard euro per maand. Dit schat de Global Business Travel Association.

GBTA hield de afgelopen dagen een flash poll onder 400 bedrijven die lid zijn, over het effect van het coronavirus, officieel Covid-19 geheten, op de  sector.

Het virus legde vanaf begin februari grote delen van het vliegverkeer in China, de ontstaansbron van het virus, plat. Hoewel de situatie in China tot heden verreweg het ergste was, verspreidde het virus zich naar tientallen andere landen. Met name Zuid-Korea, Iran en Italië hebben nu ook te maken met een corona-golf.

Op jaarbasis is de schade 500 miljard
Voor de zakenreisbranche betekent dit dat veel handelsverkeer, beurzen, congressen en andere belangrijke momenten zwaar zijn aangetast. In het worst case scenario, waarbij het virus aanhoudt, loopt de schade volgens de berekening van GBTA voor het hele jaar op tot meer dan 500 miljard.

Tweederde van de leden van GBTA zegt te maken te hebben met geannuleerde events. In 18 procent van de gevallen gaat het om ‘heel veel’ bijeenkomsten. Een kwart van de GBTA-leden in de supply-branche verwacht dat de omzet in 2020 ‘aanzienlijk’ zal worden getroffen, 31 procent spreekt over een ‘gematigde’ impact.

“Het is duidelijk dat het coronavirus een significante en in potentie zeer kostbare uitwerking heeft op onze leden en de zakenreis-industrie,” aldus Scott Solombrino, de CEO van GBTA.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…

8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…