Home / Travel management / GBTA: minder reizen verwacht naar VS om reisverbod Trump

GBTA: minder reizen verwacht naar VS om reisverbod Trump

GBTA: minder reizen verwacht naar VS om reisverbod Trump

Bijna de helft van de Europese zakenreissector verwacht dat de nieuwe reisbeperkingen van de Amerikaanse president Trump tot minder zakenreizen naar de VS zullen leiden. Dit blijkt uit een survey van de Global Business Travel Association.

De GBTA vroeg aan haar Amerikaanse en Europese leden wat zij vinden van het inreisverbod dat Trump per 16 maart wil opleggen. Hoewel de reisbeperkingen alleen burgers betreft uit zes moslimlanden en bedoeld is om de veiligheid voor de VS te vergroten, denken veel reisprofessionals dat een algehele negatieve uitstraling het gevolg is, die leidt tot minder reizen naar de VS over de hele breedte.

47 procent van de Europese zakenreisprofessionals denkt dat de zakenreizen van en naar Amerika onder druk komen te staan. 17 procent van de zakenreisbedrijven zegt al reizen naar de VS te hebben geannuleerd vanwege de maatregelen van Trump. De Amerikaanse zakenreisprofessionals zijn iets minder pessimistisch: 37 procent verwacht een negatieve impact om de ban van Trump.

Veiligheid boven alles
“Het risico bestaat dat het sluiten van onze grenzen het signaal afgeeft dat de Verenigde Staten ook de deur dicht doet voor zaken,” aldus Michael W. McCormick, de Amerikaanse uitvoerend directeur van de GBTA. “Wij zeggen altijd dat veiligheid (security) boven alles gaat, maar de GBTA is voorstander van het uitbreiden van bewezen veiligheidsprogramma’s en het ontwikkelen van nieuwe technologie waarmee we er zeker van zijn dat reizigers altijd goed worden gescreend.”

Eerder sprak ook de Association of Corporate Travel Executives (ACTE) al haar bedenkingen uit over de jongste ‘executive order’ van Donald Trump. ACTE wees er wel op dat het afzwakken van de eerdere maatregel, die Trump in januari afkondigde, de situatie heeft verbeterd, maar vindt net als de GBTA dat het inreisverbod niet verstandig is.

Afgezwakt
In januari mislukte de eerste poging van Trump op een inreisverbod, omdat Amerikaanse rechters er een stokje voor staken. Begin deze week lanceerde de president een afgezwakte versie. Het gaat nu nog om burgers uit zes islamitische landen (Iran, Syrië, Somalië, Libië, Soedan en Jemen). Irakezen vallen niet langer onder de maatregel, terwijl reizigers die al over geldige visa beschikken uit de zes genoemde landen nog wel naar de VS kunnen reizen.

De vraag is of de ban van Trump dit keer wel standhoudt. Vrijwel zeker zullen er weer rechtszaken volgen. De staat Hawaii is al naar de rechter gestapt om het inreisverbod tegen te houden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Interim CEO bij Garuda

Interim CEO bij Garuda

06/12/2019

De  raad van commissarissen van Garuda Indonesia heeft Fuad Rizal benoemd tot waarnemend CEO, naast zijn huidige functie als directeur van finance & risk management van de airline. De aanstelling…

Z-Afrika pompt geld in SAA     

Z-Afrika pompt geld in SAA     

06/12/2019

De Zuid-Afrikaanse regering pompt 260 miljoen euro in het noodlijdende  South African Airways (SAA). De staatsmaatschappij is ook onder curatele gesteld. Vorige maand legde een grote staking SAA nog volledig…

Onderzoek nieuwe spoorlijnen

Onderzoek nieuwe spoorlijnen

06/12/2019

Er komen onderzoeken naar enkele nieuwe spoorverbindingen in Nederland. Het treinvervoer mag zich momenteel verheugen in een belangrijke impuls, ook onder zakelijke reizigers, als gevolg van de klimaatproblematiek. Nu het…

Weer staatslening Alitalia 

Weer staatslening Alitalia 

06/12/2019

De Italiaanse regering geeft Alitalia een nieuwe overheidslening, nu van 400 miljoen euro. De carrier, partner van KLM en Air France, is technisch failliet, maar kan via staatskrediet al twee…

Social media KLM in Japan

Social media KLM in Japan

05/12/2019

KLM heeft een nieuw servicekanaal geopend, gericht op de Japanse markt. Op het bestaande social media platform LINE wordt voortaan door KLM 24/7 service verleend aan Japanse klanten. Social media…