Home / Travel management / GBTA: omzet zakenreizen neemt ondanks alles fors toe

GBTA: omzet zakenreizen neemt ondanks alles fors toe

GBTA: omzet zakenreizen neemt ondanks alles fors toe

Zakenreizen zullen dit jaar ondanks alle politieke en economische problemen in de wereld naar verwachting sterk blijven groeien. Dit heeft de GBTA gezegd op haar jaarcongres in San Diego.

Brexit, oorlogen in het Midden-Oosten, protectionisme vanuit de Verenigde Staten: het leken allemaal belangrijke factoren die zakenreizen zouden kunnen nekken, maar het gebeurde niet, de groei houdt – voor de hele wereld bij elkaar opgeteld – onverminderd aan.

Vorig jaar gaven zakenreizigers wereldwijd in totaal 1,33 biljoen dollar (twaalf nullen) uit, een stijging van 5,8 procent ten opzichte van 2016. Dit jaar gaat het nog weer beter en raamt de GBTA, de internationale organisatie van zakenreisprofessionals, de toename van de omzet in de branche op 7,1 procent. Het is de grootste sprong sinds 2011 (plus 9,3 procent toen).

Einde onzekerheid
GBTA wijst erop dat in 2010 en 2011 sprake was van een inhaalslag na de economische crisis. Op het dieptepunt, in 2009, daalden de zakelijke reisuitgaven met 7,5 procent. Sindsdien is de sector geheel hersteld en blijven de uitgaven ondanks alle rampspoed in de wereld gewoon doorgroeien.

De COO van de GBTA, Michael W. McCormick (zie foto), sprak gisteren in San Diego over het einde van ‘het tijdperk van onzekerheid’ voor de zakenreisbranche. Hij waarschuwde niettemin dat het ‘stijgende protectionisme’ alsnog roet in het eten kan gooien. De GBTA blijft voor haar ramingen op de langere termijn daarom voorzichtig en komt tussen 2019 en 2022 uit rond een verwachte vijf procent groei.

China nummer 1
Uit een rapport van de GBTA blijkt dat de opkomende markten in 2017 de grootste groeiers waren, gemeten in ‘Business Travel Spending’ (BTS) – een term van de organisatie zelf. De BTS in China steeg met 9 procent in 2017, India ging 12,5 procent omhoog en Brazilië 12,7 procent. Grootste stijger was Rusland, met 19,2 procent erbij.

In de top vijftien neemt China de eerste plaats in, met een BTS in absolute termen van bijna 350 miljard dollar. De Verenigde Staten staan op twee: 292 miljard dollar. Nederland komt op de veertiende stek met een BTS van 19,3 miljard in 2017, net voor Rusland (19,2 miljard.)

Uit de lijst wordt ook duidelijk dat niet alle landen in 2017 uit de gevarenzone wisten te blijven. De BTS van het Verenigd Koninkrijk kromp met 0,7 procent – mogelijk een effect van de aanstaande Brexit – tot een totaal van 50 miljard. In Japan was de daling nog groter: min 1,6 procent naar 64 miljard dollar.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…