
Duurzaamheid is hèt thema op de GBTA-conferentie, dezer dagen in München. ‘Je kúnt er niet meer omheen,’ zegt Markus Trapp, sales director Duitsland bij CWT tegen Zakenreis, ‘maar we willen het ook niet – duurzaam wordt de norm.’
Hoewel duurzaamheid al langere tijd op de corporate agenda staat, gaan de ontwikkelingen – in Europa althans – nu snel, aangejaagd door klimaatactivisten uit vooral Zweden. Het aantal passagiers op binnenlandse vluchten in Zweden is dit jaar gedaald met acht procent, zegt Lotten Fowler, de general manager van de Zweedse Business Travel Association.
Hoeveel zakenreizigers daar bij zitten, weet ze niet. ‘Maar ik denk dart het aandeel groot is.’ Duurzaamheid wordt in alle segmenten van de zakenreis aangejaagd, zegt ze, te beginnen bij de werknemers van de corporates, de tmc’s, de bedrijven zelf, de airlines en alles wat er tussenin zit. ‘Tien jaar geleden werd degene die duurzaamheid eiste bij de zakenreis gezien als een freak. Dat is niet meer zo en de veranderingen gaan nu heel snel.”
SAP Concur heeft en samenwerking met GBTA (Global Business Travel Association) ook een onderzoek uitgevoerd in de branche naar het beleid rond het milieu en klimaatveranderingen.
Hieruit blijkt dat grote bedrijven en organisaties er op dit moment nog weinig rekening mee houden in hun reisprogramma’s. ‘Maar er is een kentering te zien,’ zeggen SAP en GBTA. ‘De verwachting is echter dat bedrijven de komende jaren vaker zullen gaan zoeken naar duurzame reispartners.’
