Home / Travel management / GBTA: coronaschade 800 mld

GBTA: coronaschade 800 mld

GBTA: coronaschade 800 mld

Het coronavirus kan voor de zakenreisbranche in 2020 een derving aan inkomsten betekenen van ruim 800 miljard dollar, veel meer dan eerder gedacht. Dit zegt GBTA in een update van de eigen ramingen. Eind februari ging de brancheorganisatie nog uit van 500 miljard schade.

De Global Business Travel Association ziet vooral de financiële fall-out in China oplopen, doordat er al ruim een maand bijna geen vluchten meer zijn. Drie van de vier bedrijven zeggen dat ze alle of de meeste zakenreizen naar China, Hongkong, Taiwan en andere landen in Asia-Pacific hebben geschrapt of uitgesteld, zegt GBTA op basis van een nieuwe survey.

Het aantal zakenreizen naar de Volksrepubliek China zelf is dit jaar met 95 procent gedaald, rekent GBTA voor. In omzet betekent dit een terugloop van ruim 400 miljard dollar. Europa is het tweede grote slachtoffer van corona. Hier zit het verlies in opbrengsten tegen de 200 miljard euro aan. De andere 200 miljard aan inkomstenderving is de optelsom van de rest van de wereld.

Eind februari schatte GBTA de terugval in omzet voor de branche op ruim 500 miljard dollar voor 2020. Sindsdien is de situatie verergerd, met name buiten China, zoals in Italië. “Het coronavirus zal de bottom line van de zakenreis-industrie hard raken,” waarschuwt Scott Solombrino, de CEO van GBTA in een verklaring.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Tans langer bij Booking.com

Tans langer bij Booking.com

04/06/2020

Gillian Tans blijft langer dan gepland aan als voorzitter van Booking.com, zo meldt Skift. Mogelijk heeft het te maken met de coronacrisis, waardoor de omzet de afgelopen tijd verdampte. Booking…

Marc Lammens weg bij ATPI

Marc Lammens weg bij ATPI

03/06/2020

Marc Lammens is vertrokken bij de ATPI Groep. Lammens was sinds augustus 2017 managing director van de zakenreisactiviteiten van ATPI in Nederland en België. Zijn werkzaamheden worden per direct overgenomen…