Home / Travel management / GBT, Shell samen in biofuel

GBT, Shell samen in biofuel

GBT, Shell samen in biofuel

American Express Global Business Travel is een alliantie aangegaan met Shell voor duurzame vliegtuigbrandstof. De twee bedrijven werken aan “een route om de CO2-uitstoot van de luchtvaart naar netto nul te versnellen,” zo zeggen ze woensdag in een communiqué.

Shell Aviation, de luchtvaarttak van de multinational, streeft ernaar samen met Global Business Travel (GBT) het aanbod aan en gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF – Sustainable Aviation Fuel) flink te vergroten. Het aandeel SAF in vliegtuigbrandstof is nu verwaarloosbaar klein: minder dan 0,1 procent.

“De samenwerking bundelt de vraag naar SAF voor zakelijk reizen, om in de komende jaren investeringen te ontsluiten en de productie van SAF via diverse soorten technologie op te schalen,” schrijven de twee partners. Ze denken “de koopkracht van luchtvaartmaatschappijen en corporate klanten van GBT” te kunnen combineren “om een impuls te geven aan een verandering in de productie en het gebruik van SAF.”

Na corona
Shell en GBT kijken alvast vooruit naar de periode na de pandemie: “Voor veel bedrijven is weer gaan vliegen, als onderdeel van essentiële zakenreizen, een belangrijke drijvende kracht achter economische groei. De mogelijkheden om de CO2-uitstoot van vliegreizen te verminderen, in lijn met de bredere doelstellingen voor net-zero emissions, zijn op dit moment echter beperkt.”

Ze vervolgen: “Koolstofarme of koolstofvrije technologieën zoals waterstof en elektrisch vliegen zullen waarschijnlijk pas halverwege deze eeuw op grote schaal impact hebben. SAF blijft als enige haalbare optie binnen de sector over om de uitstoot op korte en middellange termijn te verminderen.”

“SAF kan worden gemaakt van uiteenlopende grondstoffen en via verschillende technologieën. Vergeleken met conventionele fossiele vliegtuigbrandstof, kan SAF de CO2-uitstoot van de luchtvaart gedurende de hele levenscyclus met tot wel 80 procent verminderen. Vandaag de dag is het aandeel van SAF in de gebruikte vliegtuigbrandstof echter minder dan 0,1 procent en wordt het via één soort technologie geproduceerd.”

Kant-en-klaar
Anna Mascolo, de topvrouw van Shell Aviation zegt: “We willen de luchtvaartsector helpen om koolstofarmer te worden en we geloven dat deze samenwerking nieuwe oplossingen voor onze klanten oplevert om net-zero emissions te bereiken.”

Volgens de CEO van GBT, Paul Abbott, kan de alliantie “een kant-en-klare oplossing” bieden voor de branche. “We geloven dat het bundelen van de vraag van bedrijven en luchtvaartmaatschappijen de meest efficiënte manier is om het investeringsvolume te creëren dat nodig is voor verandering op grote schaal,” aldus Abbott. “Door samen te werken met Shell, willen we bedrijven en luchtvaartmaatschappijen in staat stellen om de route richting hun eigen emissiedoelstellingen te bepalen, een leidende rol te vervullen op het gebied van duurzaamheid en echte verandering te creëren.”

Foto © Shell Aviation

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…