
Onder zakenreizigers bestaat nog veel onduidelijkheid over de dekking van hun reisverzekering. Dit blijkt uit onderzoek van Europeesche Verzekeringen onder ruim 500 zakenreizigers. Zo denkt 22 procent dat er geen verschil is tussen een zakenreis- en een privé-reisverzekering. Meer dan een derde (36 procent) weet dat de twee verzekeringen niet hetzelfde zijn, maar kunnen niet zeggen waar het verschil in zit.
En de zakenreizigers die wel denken het verschil te weten, zitten vaak fout. Hierdoor zijn veel zakenreizigers mogelijk ten onrechte in de veronderstelling dat ze goed verzekerd zijn, aldus Europeesche Verzekeringen.
Iets meer dan een op de drie zakenreizigers vraagt de werkgever, als men op zakenreis naar het buitenland gaat, of er een zakenreisverzekering is afgesloten (35 procent). Een meerderheid van de zakenreizigers doet dat niet (57 procent). Van deze groep heeft ongeveer 12 procent er gewoonweg niet over nagedacht. En 6 procent gaat er blind van uit dat het goed geregeld is.
Twee op de drie zakenreizigers vinden ‘goede medische hulpverlening in geval van nood’ een belangrijk aspect in een zakelijke reisverzekering (67 procent). Voor 45 procent van de respondenten is dit zelfs het belangrijkst. Iets meer dan de helft noemt de ‘complete dekking’ (53 procent) en 38 procent de ‘snelheid van de schade-afhandeling’. Een ander aspect dat voor minstens drie op de tien zakenreizigers belangrijk is, is de ‘hulp bij het regelen van zaken op de bestemming’ (32 procent).
Zakenreis positief voor relatie
Eenendertig procent van de zakenreizigers geeft aan dat hun zakenreizen een positief effect hebben op hun relatie. Dit komt volgens 8 procent vooral doordat men bij thuiskomst meer tijd voor elkaar heeft, of doordat de partner meegaat op zakenreis (8 procent). Een deel van de ondervraagden stelt dat het de relatie spannend houdt (5 procent). Circa een kwart van de zakenreizigers neemt zijn partner wel eens mee op zakenreis. Slechts 6 procent van de ondervraagden zegt dat zakenreizen een negatieve impact heeft op zijn relatie.
Verder blijkt uit het onderzoek dat een op de acht zakenreizigers onderweg wel eens is bestolen of iets kwijtgeraakt. Meestal betrof dat diefstal of verlies van geld (32 procent). Eenenveertig procent knoopt wel eens vakantiedagen vast aan de zakenreis. De meeste zakenreizigers (37 procent) doen dit vanwege de bijzondere bestemming of om familie of vrienden te bezoeken (28 procent). Zij vertrekken dan vaker een paar dagen eerder, dan dat ze langer blijven na afloop van het zakelijk bezoek. 84 procent van deze zakenreizigers gaat ervan uit ook tijdens de extra privéreisdagen voldoende verzekerd te zijn.
Hoe ouder hoe minder graag op zakenreis
Bij de vraag of men liefhebber is van zakenreizen, antwoordde 42 procent positief. Ongeveer een op de zeven zakenreizigers noemt zichzelf expliciet geen liefhebber. Dit zijn vooral zakenreizigers van middelbare leeftijd en 55 jaar en ouder (totaal 33 procent). Het aantal zakenreizigers dat last heeft van heimwee is echter wel weer het grootste onder de jongere zakenreizigers (<35 jaar). 21 procent van deze groep heeft wel eens last van heimwee vergeleken met een gemiddelde van 9 procent.
