Home / Travel management / Deal IATA en Travelport

Deal IATA en Travelport

Deal IATA en Travelport

Travelport gaat als eerste GDS samen met IATA werken aan het programma New Distribution Capability (NDC) van de brancheorganisatie. Tegen Zakenreis spreekt een woordvoerder van Travelport over ‘een mijlpaal’ voor haar bedrijf.

In technische termen betekent het dat Travelport is gecertificeerd op niveau 1 (aggregator) en niveau 2 (IT provider) door IATA in het NDC schema. “Wij zijn de enige GDS die deze status heeft bereikt,” zegt VP corporate communications Kate Aldridge in een reactie. “Dit is een mijlpaal.”

IATA lanceerde NDC al in 2012 met als doel een nieuwe benchmark te zetten voor data-uitwisseling in de luchtvaart. Volgens IATA, sprekend namens de airlines, voldeden de GDS’en als traditionele distributie­kanalen niet en waren de mogelijkheden te beperkt. De GDS’en lagen al langere tijd onder vuur van airlines, omdat ze een extra kostenpost vormen.

Maar pogingen om zonder een GDS te werken, zoals onder meer Ryanair heeft gedaan, mislukten. Intussen brak NDC de afgelopen jaren niet door als vervanger voor een GDS. De grote drie in de GDS-wereld: Amadeus, Sabre en Travelport kwamen zelf met aanpassingen van hun systemen waardoor ze dichter bij NDC kwamen. Zo lanceerde Travelport in 2014 haar product Rich Content and Branding.

De nieuwste stap is nu een samenwerking tussen de NDC van IATA en Travelport, als eerste GDS. Mogelijk sluiten Sabre en Amadeus later nog deals met IATA.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…