Home / Travel management / Deal IATA en Travelport

Deal IATA en Travelport

Deal IATA en Travelport

Travelport gaat als eerste GDS samen met IATA werken aan het programma New Distribution Capability (NDC) van de brancheorganisatie. Tegen Zakenreis spreekt een woordvoerder van Travelport over ‘een mijlpaal’ voor haar bedrijf.

In technische termen betekent het dat Travelport is gecertificeerd op niveau 1 (aggregator) en niveau 2 (IT provider) door IATA in het NDC schema. “Wij zijn de enige GDS die deze status heeft bereikt,” zegt VP corporate communications Kate Aldridge in een reactie. “Dit is een mijlpaal.”

IATA lanceerde NDC al in 2012 met als doel een nieuwe benchmark te zetten voor data-uitwisseling in de luchtvaart. Volgens IATA, sprekend namens de airlines, voldeden de GDS’en als traditionele distributie­kanalen niet en waren de mogelijkheden te beperkt. De GDS’en lagen al langere tijd onder vuur van airlines, omdat ze een extra kostenpost vormen.

Maar pogingen om zonder een GDS te werken, zoals onder meer Ryanair heeft gedaan, mislukten. Intussen brak NDC de afgelopen jaren niet door als vervanger voor een GDS. De grote drie in de GDS-wereld: Amadeus, Sabre en Travelport kwamen zelf met aanpassingen van hun systemen waardoor ze dichter bij NDC kwamen. Zo lanceerde Travelport in 2014 haar product Rich Content and Branding.

De nieuwste stap is nu een samenwerking tussen de NDC van IATA en Travelport, als eerste GDS. Mogelijk sluiten Sabre en Amadeus later nog deals met IATA.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…