Home / Travel management / Deal IATA en Travelport

Deal IATA en Travelport

Deal IATA en Travelport

Travelport gaat als eerste GDS samen met IATA werken aan het programma New Distribution Capability (NDC) van de brancheorganisatie. Tegen Zakenreis spreekt een woordvoerder van Travelport over ‘een mijlpaal’ voor haar bedrijf.

In technische termen betekent het dat Travelport is gecertificeerd op niveau 1 (aggregator) en niveau 2 (IT provider) door IATA in het NDC schema. “Wij zijn de enige GDS die deze status heeft bereikt,” zegt VP corporate communications Kate Aldridge in een reactie. “Dit is een mijlpaal.”

IATA lanceerde NDC al in 2012 met als doel een nieuwe benchmark te zetten voor data-uitwisseling in de luchtvaart. Volgens IATA, sprekend namens de airlines, voldeden de GDS’en als traditionele distributie­kanalen niet en waren de mogelijkheden te beperkt. De GDS’en lagen al langere tijd onder vuur van airlines, omdat ze een extra kostenpost vormen.

Maar pogingen om zonder een GDS te werken, zoals onder meer Ryanair heeft gedaan, mislukten. Intussen brak NDC de afgelopen jaren niet door als vervanger voor een GDS. De grote drie in de GDS-wereld: Amadeus, Sabre en Travelport kwamen zelf met aanpassingen van hun systemen waardoor ze dichter bij NDC kwamen. Zo lanceerde Travelport in 2014 haar product Rich Content and Branding.

De nieuwste stap is nu een samenwerking tussen de NDC van IATA en Travelport, als eerste GDS. Mogelijk sluiten Sabre en Amadeus later nog deals met IATA.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

17/01/2020

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast…

APG bestaat vijftig jaar

APG bestaat vijftig jaar

16/01/2020

APG Air Agencies viert deze maand haar 50-jarig bestaan. APG is een mondiale organisatie van general sales agents voor airlines. Van de ongeveer duizend maatschappijen die er bestaan, zijn 170…

AA zet Boeing 787 in ex AMS

AA zet Boeing 787 in ex AMS

16/01/2020

American Airlines is begonnen met het inzetten van de Boeing 787-8 Dreamliner van Amsterdam naar de hub in Philadelphia (PHL). De introductie betekent een toename van de capaciteit met ruim…