Home / Travel management / Bedrijfsleven mijdt zakenreizen naar China

Bedrijfsleven mijdt zakenreizen naar China

Bedrijfsleven mijdt zakenreizen naar China

Vanwege zorgen omtrent het coronavirus probeert het bedrijfsleven zakenreizen naar China zoveel mogelijk te vermijden. Dit constateert Odete Pimenta da Silva, managing director van de Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM), op basis van een inventarisatie onder de leden van de belangenvereniging. Op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) heeft de NATM in kaart gebracht hoeveel Nederlandse zakenreizigers zich in de stad Wuhan en provincie Hubei, en in China in het algemeen bevinden.

“Onze leden, die bedrijven vertegenwoordigen die van een half miljoen tot 100 miljoen euro aan zakenreizen uitgeven per jaar, nemen de veiligheid en gezondheid van hun medewerkers heel serieus,” zegt Pimenta da Silva. “Sommige bedrijven beperken de reizen naar China tot een minimum, andere zijn in het geheel gestaakt. Als NATM blijven wij hierover in contact met Buitenlandse Zaken om onze leden zo goed mogelijk van advies te voorzien.”

De situatie kan snel veranderen. Luchtvaartmaatschappijen passen hun schema’s naar China aan of staken vluchten in het geheel, zoals Lufthansa en British Airways. Op woensdagochtend zag KLM nog geen aanleiding om alle vluchten naar China te staken, maar meldde later die dag het netwerk aan te passen gezien de terugloop van de boekingen. Alle directe vluchten naar Chengdu, Hangzhou en Xiamen zijn – voorlopig tot eind februari – opgeschort. Het aantal wekelijkse vluchten naar Shanghai is voorlopig teruggebracht van elf naar zeven keer per week. Partner Air France vliegt al sinds vorige week donderdag niet meer naar Wuhan.

De NATM adviseert haar leden om de Reisadviezen App van het ministerie van Buitenlandse Zaken te gebruiken. BZ overlegt op haar beurt met Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Een reisadvies wordt al naar gelang de omstandigheden aangepast en geactualiseerd.

Vanuit BZ wordt de situatie voortdurend gemonitord. Momenteel is de classificatie geëscaleerd naar ‘alleen noodzakelijke reizen’ (oranje). Bij een daadwerkelijke evacuatie uit de Chinese provincie Hubei zal de classificatie aldaar naar rood worden gewijzigd.

Aanleidingen voor een classificatiewijziging naar oranje zijn: verder gaande maatregelen van de Chinese autoriteiten of andere ontwikkelingen op de grond die het openbaar leven in China nog verder inperken; classificatiewijzigingen in het Europese speelveld; en medische indicatie van gezondheidsautoriteiten in Nederland.

Actuele informatie is te vinden op:
Reisadvies ministerie van Buitenlandse Zaken : https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen
RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus/nieuw-coronavirus-in-China
ECDC: https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china
WHO: https://www.who.int/ith/2020-24-01-outbreak-of-Pneumonia-caused-by-new-coronavirus/en/

 

 

 

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Reizen kan weer (een beetje)

Reizen kan weer (een beetje)

15/05/2021

Reizen uit Nederland naar een klein aantal landen is sinds heden weer mogelijk, maar veel beperkingen en regels blijven bestaan, zoals verplichte pcr-testen en quarantaine na aankomst op de bestemming….

Nieuwe kledij op Schiphol

Nieuwe kledij op Schiphol

14/05/2021

Schiphol voorziet een groot deel van de staf van nieuwe kledij, per functie verschillend van kleur en samenstelling. Het gaat in totaal om rond de 7.500 werknemers, ook van private…

Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…