Home / Travel management / BCD: face-to-face blijft van groot belang bij zakenreizen

BCD: face-to-face blijft van groot belang bij zakenreizen

BCD: face-to-face blijft van groot belang bij zakenreizen

Uit een onderzoek onder zakenreizigers door BCD Travel blijkt dat driekwart van hen terugkeer naar face-to-face ontmoetingen van groot belang vindt. Toch gaat lang niet iedereen na de pandemie weer evenveel reizen.

Zakenreizigers maken zich zorgen over de ‘afhankelijkheid van beeldscherminteractie als hun primaire vergadermethode’ schrijft BCD. “Daarnaast willen ze meer dan ooit controle, gemak en eenvoud.”

Zakenreisorganisatie BCD Travel hield tussen 6 en 20 juli een steekproef onder 738 zakenreizigers wereldwijd. “Hoewel virtuele vergaderingen en werken op afstand niet meer weg te denken zijn, blijven zakenreizen en face-to-face vergaderingen uiterst belangrijk,” aldus het bedrijf.

Van de respondenten zegt 76 procent dat zakelijk reizen hen helpt hun werk efficiënt uit te voeren. Maar als de pandemie weer voorbij is, zal er wel een blijvend effect zijn op het reisgedrag: 26 procent wil liever minder reizen en 9 procent juist meer; 60 procent denkt net zoveel te zullen reizen als voorheen; een klein percentage weet het nog niet.

Zelf beslissen
De ondervraagden vinden in meerderheid (64 procent) dat zij zelf moeten kunnen beslissen om al dan niet te reizen. Daarnaast is er steun voor een eenvoudiger goedkeuringsproces (58 procent) en meer mogelijkheden voor rechtstreekse vluchten (53 procent).

“Op het gebied van fysiek of virtueel vergaderen, ziet 74 procent persoonlijke vergaderingen met klanten als de belangrijkste reden voor zakenreizen, gevolgd door teambuilding, sales meetings en vergaderingen met partners of leveranciers,” aldus BCD Travel. “De belangrijkste zorgen van zakenreizigers blijven gelijk aan de resultaten van eerdere enquêtes: ze zijn vooral bezorgd over quarantaine na de reis, gevolgd door plotselinge lockdowns en snelle veranderingen van reisvoorschriften.”

De respondenten verwachten, zo schrijft BCD, dat op afstand werken en vergaderen blijvend zal zijn, maar ‘er zijn duidelijk tekortkomingen als het gaat om het opbouwen van relaties.’ De belangrijkste minpunten van virtuele vergaderingen zijn volgens hen: gebrek aan menselijk contact, beperkte interactie, snelle afleiding, ‘Zoom-fatigue’ en technische problemen.

Dynamisch
“Face-to-face vergaderen is niet alleen van cruciaal belang om bedrijfsdoelstellingen te bereiken, maar is ook essentieel om te voldoen aan de behoefte van bedrijven aan efficiëntie en menselijke interactie”, aldus Mike Janssen, chief commercial officer bij BCD Travel. “Nu het aantal vaccinaties met miljoenen per dag toeneemt, is een meerderheid van de beroepsbevolking klaar om weer op reis te gaan, ondanks recente pieken van de deltavariant. Ook als de pandemie voorbij is, moeten bedrijven begeleiding blijven geven. Om een aantrekkelijke werkgever te blijven in deze dynamische omstandigheden, moeten ze ook overwegen werknemers in staat te stellen hun eigen reisbeslissingen te nemen.”

Foto © BCD Travel

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…