Home / Travel management / Back on the road – door Jeroen van Velzen

Back on the road – door Jeroen van Velzen

Back on the road – door Jeroen van Velzen

Wat een feest om weer op pad te zijn. De eerste trip naar de VS sinds bijna twee jaar! Ik had nooit gedacht dat ik blij zou zijn om weer een jetlag te ervaren. Ook had ik me niet voor kunnen stellen ooit blij in de rij te staan voor de enorm ‘vriendelijke’ Amerikaanse douanebeambten. De trip naar de VS was naar Orlando voor de GBTA Convention. De conventie was niet de belangrijkste reden; dat was om onze Amerikaanse collega’s voor het eerst in levenden lijve te ontmoeten.

U zult het waarschijnlijk herkennen: mensen die je alleen via Zoom of Teams hebt ontmoet en die je dan opeens recht in de ogen mag kijken. Het is mij opgevallen dat, zeker met de mensen met wie ik veel interacties heb gehad, het bijzonder is hoe goed de energie van een ander eigenlijk overkomt via het beeldscherm. In ‘het echt’ is er weinig verschil hoe iemand ‘voelt’. Een hele bijzondere gewaarwording. Toch is het juist die fysieke energie die we zo missen en waarom we weer terug het vliegtuig in willen om elkaar te ontmoeten.

Waarde van een reis
Het thema future of work was alom aanwezig op de verschillende educatieve sessies in Orlando. Vrijwel iedereen is ervan overtuigd dat we naar een hybride vorm van werken gaan en dat de hoeveelheid reizen de komende twee jaar niet meer terug zal komen op het oude niveau. Menig travel manager is aan het kijken hoe men de werknemer kan helpen betere beslissingen te maken om wel of niet in een vliegtuig te stappen. Daarbij is het uitgangspunt dat de waarde zo evident moet zijn dat het logisch is om op reis te gaan.

Interessant vind ik dat de traditionele scheidslijn tussen extern en intern reizen aan het vervagen is. Men heeft in de gaten dat de virtuele ontmoeting in transactionele zaken prima werkt, maar tekortschiet als vervanging voor het ‘echte’ samenzijn. Ontmoetingen waarbij emotie en ervaring samenkomen. Waar creativiteit nodig is of waar er bijvoorbeeld vertrouwen gecreëerd moet worden om constructieve conflicten aan te gaan.
Het lastige in al deze zaken is dat er geen objectief oordeel is te geven over de waarde van een reis. En al helemaal niet voordat de reis heeft plaatsgevonden. Ga er maar aan staan. Hoe blijft u dan toch in controle
over uw reisbudget als er geen objectieve maatstaf te vinden is?

Bedelen om investeringen
Wellicht schiet de volgende hot topic in de industrie hier te hulp: duurzaamheid. Er was in Orlando geen sessie te vinden waar duurzaamheid níét werd besproken. Wat ook opviel was de nogal prominente aanwezigheid van Shell op de conferentie. Niet als inkoper van reizen maar als verkoper van schone brandstof: sustainable aviation fuel (SAF). In een zeer gelikte presentatie werd aan de inkopers van zakenreizen uitgelegd waarom dat nu nog maar 1 procent van de hoeveelheid brandstof in vliegtuigen is. Vervolgens werd uiteen-gezet hoe moeilijk en duur het is om SAF te produceren en dat het streven van Shell is om in 2030 10 procent van de totale brandstof­voor­ziening biofuel te maken. Dan moeten alle inkopers van zakenreizen wel bereid zijn 2 tot 8 keer méér te betalen voor die brandstof.

Toen sloegen er wat stoppen door in mijn bovenkamer. Dit is een van de meest winst­gevende bedrijven ter wereld. Het heeft de afgelopen honderden jaren biljoenen florijnen, guldens en euro’s winst gemaakt en heeft dit allemaal uitgekeerd aan de hongerige aandeelhouders. Vervolgens staan ze op een podium te bedelen om investeringen vanuit het bedrijfsleven in de groenere toekomst van biofuels omdat Shell het zelf niet rond­gerekend krijgt. Bent u er nog?

Waardevolle ontmoetingen
Maar goed, laten we ons niet boos maken om de nieuwe generatie tabaksfabrikanten en kiezen voor de liefde voor de planeet. En vanuit die liefde kunnen we onze reizen ook anders en wellicht beter gaan beprijzen, rekening houdend met de funeste CO2-impact op de aarde. En zo kunnen we iedere medewerker helpen om de subjectieve waarde van een reis af te zetten tegen de (objectieve) kosten in euro’s en in uitstoot. De verwach­ting en de hoop is dan dat we dan een stuk minder reizen en meer waardevolle ontmoetingen beleven.

Jeroen van Velzen is oprichter en CEO van Roadmap (getroadmap.com), een Delfts technologiebedrijf dat in 2015 op de markt kwam met een alles-in-een app voor zakenreizigers. Sinds maart 2021 maakt Roadmap deel uit van Emburse.

Dit artikel is gepubliceerd in Zakenreis Magazine #522 (december/januari 2022).

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ZAKENREIS stopt in 2022

ZAKENREIS stopt in 2022

31/12/2021

In april 1999 schreef mijn vader Kees Hundepool (92), die in 1967 Zakenreis lanceerde, zijn laatste voorwoord. Een maand later ik mijn eerste. Nu, ruim 27 jaar nadat ik in…

TMC Special 2022 – Uniglobe

TMC Special 2022 – Uniglobe

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – STI

TMC Special 2022 – STI

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – CWT

TMC Special 2022 – CWT

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….