Home / Travel management / ACTE zet vraagtekens bij verbod op laptops aan boord

ACTE zet vraagtekens bij verbod op laptops aan boord

ACTE zet vraagtekens bij verbod op laptops aan boord

‘Het snijdt geen hout,’  zo omschrijft ACTE, de Association of Corporate Travel Executives, het Amerikaanse en Britse verbod op het gebruik van laptops in de cabine op vluchten vanuit een aantal moslimlanden.

Gisteren voerden zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië de maatregel in – maar niet voor exact dezelfde landen – onder verwijzing naar terrorismedreiging.

“Zonder enige verklaring heeft de Amerikaanse regering elektronische apparatuur die essentieel is voor de zakenreiziger, verboden in de cabine op vluchten vanaf bepaalde luchthavens in het Midden-Oosten,” zegt de Executive Director van ACTE, Greeley Koch. “De UK hebben het voorbeeld gevolgd en Canada overweegt het. Maar de bepalingen slaan nergens op. Als er een terroristische dreiging zou zijn is er niets dat iemand verhindert om de apparaten mee te nemen op een vlucht naar bijvoorbeeld Amsterdam, om van daar uit door te vliegen naar de VS of de UK.”

Technologie kent geen grenzen, redeneert Koch. “Hoe lang duurt het nog voordat ook vluchten uit Brussel en Parijs en andere steden naar de VS en de UK onder hetzelfde regime vallen.”

Bovendien, zo stelt Koch reizen veel zakenmensen standaard zonder ruimbagage, een routine die ze ineens moeten onderbreken en niet op prijs zullen stellen. En een laptop is vaak het laatste waar ze afstand van willen doen, omdat er waardevolle informatie op kan staan, waaronder bedrijfsgeheimen.

Koch: “Regel nummer een voor zakenreizigers is: verlies dingen die essentieel zijn voor de trip nooit uit het oog. Een laptop of tablet zijn meestal het belangrijkste. Elke dag raakt er bagage zoek. Stel je voor dat je dat als zakenreiziger overkomt en je verliest het werk van een week of een maand, terwijl vertrouwelijke informatie in handen van vreemden kan komen.”

ACTE verbaast zich er verder over dat er nauwelijks informatie is gegeven over de aard van de dreiging. “Is het gevaar zo groot dat het Department of Homeland Security het niet kan delen of zijn de jongste restricties onderdeel van een nieuwe norm?” Met dat laatste doelt Koch op de eerdere maatregelen die de Amerikaanse president Trump wilde nemen om passagiers uit een aantal moslimlanden de toegang tot de VS te ontzeggen. Amerikaanse rechters blokkeerden dit inreisverbod tot tweemaal toe.

Koch: “De allerhoogste vorm van veiligheid is ook voor zakenreizigers van belang, maar zolang we geen redenen horen leiden deze maatregelen slechts tot meer scepsis over de opstelling van de [Amerikaanse] regering ten aanzien van zakenreizen.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…