Home / Travel management / ACTE zet vraagtekens bij verbod op laptops aan boord

ACTE zet vraagtekens bij verbod op laptops aan boord

ACTE zet vraagtekens bij verbod op laptops aan boord

‘Het snijdt geen hout,’  zo omschrijft ACTE, de Association of Corporate Travel Executives, het Amerikaanse en Britse verbod op het gebruik van laptops in de cabine op vluchten vanuit een aantal moslimlanden.

Gisteren voerden zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië de maatregel in – maar niet voor exact dezelfde landen – onder verwijzing naar terrorismedreiging.

“Zonder enige verklaring heeft de Amerikaanse regering elektronische apparatuur die essentieel is voor de zakenreiziger, verboden in de cabine op vluchten vanaf bepaalde luchthavens in het Midden-Oosten,” zegt de Executive Director van ACTE, Greeley Koch. “De UK hebben het voorbeeld gevolgd en Canada overweegt het. Maar de bepalingen slaan nergens op. Als er een terroristische dreiging zou zijn is er niets dat iemand verhindert om de apparaten mee te nemen op een vlucht naar bijvoorbeeld Amsterdam, om van daar uit door te vliegen naar de VS of de UK.”

Technologie kent geen grenzen, redeneert Koch. “Hoe lang duurt het nog voordat ook vluchten uit Brussel en Parijs en andere steden naar de VS en de UK onder hetzelfde regime vallen.”

Bovendien, zo stelt Koch reizen veel zakenmensen standaard zonder ruimbagage, een routine die ze ineens moeten onderbreken en niet op prijs zullen stellen. En een laptop is vaak het laatste waar ze afstand van willen doen, omdat er waardevolle informatie op kan staan, waaronder bedrijfsgeheimen.

Koch: “Regel nummer een voor zakenreizigers is: verlies dingen die essentieel zijn voor de trip nooit uit het oog. Een laptop of tablet zijn meestal het belangrijkste. Elke dag raakt er bagage zoek. Stel je voor dat je dat als zakenreiziger overkomt en je verliest het werk van een week of een maand, terwijl vertrouwelijke informatie in handen van vreemden kan komen.”

ACTE verbaast zich er verder over dat er nauwelijks informatie is gegeven over de aard van de dreiging. “Is het gevaar zo groot dat het Department of Homeland Security het niet kan delen of zijn de jongste restricties onderdeel van een nieuwe norm?” Met dat laatste doelt Koch op de eerdere maatregelen die de Amerikaanse president Trump wilde nemen om passagiers uit een aantal moslimlanden de toegang tot de VS te ontzeggen. Amerikaanse rechters blokkeerden dit inreisverbod tot tweemaal toe.

Koch: “De allerhoogste vorm van veiligheid is ook voor zakenreizigers van belang, maar zolang we geen redenen horen leiden deze maatregelen slechts tot meer scepsis over de opstelling van de [Amerikaanse] regering ten aanzien van zakenreizen.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
City Connection van NH 

City Connection van NH 

14/11/2019

De NH Hotel Group heeft een nieuw product gelanceerd: City Connection. Gasten kunnen zo gebruik maken van diensten van alle hotels van de keten in de stad van verblijf. Voor…

KLM past order Embraer aan

KLM past order Embraer aan

14/11/2019

KLM heeft de eerdere bestelling van 35 Embraer-toestellen, bestemd voor KLM Cityhopper, aangepast. Er is nu sprake van 21 ‘firm orders’, zes meer dan aanvankelijk. De andere 14 zijn opties….

Directe Eurostar in april 2020

Directe Eurostar in april 2020

13/11/2019

Vanaf het voorjaar van 2020 zal de Eurostar zonder overstap rijden tussen Amsterdam en Londen. Afgaande op de online dienstregeling zal op 6 april de eerste directe trein over het…

Bewust reizen op BTS 2020

Bewust reizen op BTS 2020

12/11/2019

Tijdens de jaarlijkse Business Travel Show, in februari 2020, zal ‘bewust reizen’ een van de hoofdthema’s zijn, zo heeft de BTS bekendgemaakt. Is het tijd voor een ‘ethisch reisprogramma’ voor…