Home / Travel management / ACTE zet vraagtekens bij verbod op laptops aan boord

ACTE zet vraagtekens bij verbod op laptops aan boord

ACTE zet vraagtekens bij verbod op laptops aan boord

‘Het snijdt geen hout,’  zo omschrijft ACTE, de Association of Corporate Travel Executives, het Amerikaanse en Britse verbod op het gebruik van laptops in de cabine op vluchten vanuit een aantal moslimlanden.

Gisteren voerden zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië de maatregel in – maar niet voor exact dezelfde landen – onder verwijzing naar terrorismedreiging.

“Zonder enige verklaring heeft de Amerikaanse regering elektronische apparatuur die essentieel is voor de zakenreiziger, verboden in de cabine op vluchten vanaf bepaalde luchthavens in het Midden-Oosten,” zegt de Executive Director van ACTE, Greeley Koch. “De UK hebben het voorbeeld gevolgd en Canada overweegt het. Maar de bepalingen slaan nergens op. Als er een terroristische dreiging zou zijn is er niets dat iemand verhindert om de apparaten mee te nemen op een vlucht naar bijvoorbeeld Amsterdam, om van daar uit door te vliegen naar de VS of de UK.”

Technologie kent geen grenzen, redeneert Koch. “Hoe lang duurt het nog voordat ook vluchten uit Brussel en Parijs en andere steden naar de VS en de UK onder hetzelfde regime vallen.”

Bovendien, zo stelt Koch reizen veel zakenmensen standaard zonder ruimbagage, een routine die ze ineens moeten onderbreken en niet op prijs zullen stellen. En een laptop is vaak het laatste waar ze afstand van willen doen, omdat er waardevolle informatie op kan staan, waaronder bedrijfsgeheimen.

Koch: “Regel nummer een voor zakenreizigers is: verlies dingen die essentieel zijn voor de trip nooit uit het oog. Een laptop of tablet zijn meestal het belangrijkste. Elke dag raakt er bagage zoek. Stel je voor dat je dat als zakenreiziger overkomt en je verliest het werk van een week of een maand, terwijl vertrouwelijke informatie in handen van vreemden kan komen.”

ACTE verbaast zich er verder over dat er nauwelijks informatie is gegeven over de aard van de dreiging. “Is het gevaar zo groot dat het Department of Homeland Security het niet kan delen of zijn de jongste restricties onderdeel van een nieuwe norm?” Met dat laatste doelt Koch op de eerdere maatregelen die de Amerikaanse president Trump wilde nemen om passagiers uit een aantal moslimlanden de toegang tot de VS te ontzeggen. Amerikaanse rechters blokkeerden dit inreisverbod tot tweemaal toe.

Koch: “De allerhoogste vorm van veiligheid is ook voor zakenreizigers van belang, maar zolang we geen redenen horen leiden deze maatregelen slechts tot meer scepsis over de opstelling van de [Amerikaanse] regering ten aanzien van zakenreizen.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….

Duitsland verplicht coronatest

Duitsland verplicht coronatest

07/08/2020

Met ingang van zaterdag 8 augustus moeten alle passagiers op Duitse luchthavens die zijn aangekomen vanuit risicogebieden verplicht een coronatest ondergaan. Dit heeft de regering in Berlijn besloten. Wie weigert…

Teststraat corona op Schiphol

Teststraat corona op Schiphol

06/08/2020

De regering wil een vrijwillige teststraat inrichten voor passagiers afkomstig uit zogeheten risicogebieden. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdagavond gezegd tijdens een persconferentie, samen met premier Rutte….