Home / Technologie / Lufthansa versus Sabre

Lufthansa versus Sabre

Lufthansa versus Sabre

Lufthansa heeft in de Verenigde Staten een rechtszaak aangespannen tegen Sabre, een GDS, wegens onenigheid over de Distribution Cost Charge (DCC). De Duitse carrier reageert hiermee op een beschuldiging van Sabre dat de airline zélf contractbreuk pleegt.

Het is een ingewikkelde kwestie. Hoe begon het ook al weer? De DCC is een heffing van – op dit moment – 16 euro die klanten van reisagenten sinds september 2015 moeten betalen voor elke boeking van een Lufthansa-ticket dat loopt via een GDS, een Global Distribution System. Wie diréct op de site van Lufthansa boekt, betaalt de toeslag niet.

De airline hoopte zo meer eigen inkomsten te genereren en minder te hoeven betalen aan de GDS-en. Lufthansa heeft het innen van de DCC contractueel vastgelegd bij de GDS-en. Naast Sabre zijn dit Amadeus, Travelport en Galileo. De heffing van de DCC geldt ook voor tickets van de andere leden van de Lufthansa groep: Austrian, Brussels Airlines en Swiss.

Omgedraaid
Maar Sabre heeft de redenatie van Lufthansa omgedraaid: de DCC heeft betrekking op “andere distributiekanalen”, zegt de Amerikaanse GDS, waaronder ook de directe boekingen via de site van Lufthansa, waarbij de airline gebruik maakt van de technologiebedrijven Farelogix en  Travelfusion. Begin deze maand liet Sabre aan Lufthansa weten dat de airline ‘contractbeuk’ pleegt door de DCC niet in rekening te brengen voor de eigen direct sales.

Lufthansa heeft nu de rechtbank in het Amerikaanse Fort Worth, Texas gevraagd zich over de kwestie te buigen. Sabre lijkt hiermee precies te krijgen wat het wilde: een uitspraak over de vermeende ongeldigheid van de DCC. Lufthansa gaat uit van het omgekeerde en ziet in de eigen DCC een valide instrument om meer directe inkomsten te verkrijgen.

Intussen hebben Lufthansa en de GDS-bedrijven diametraal tegengestelde  inschattingen over de resultaten van de DCC. Jens Bischof, de chief commercial officer van Lufthansa zei deze week in een verklaring dat het aantal boekingen door de DCC niet naar beneden is gegaan en hij wijst daarbij op de scherpe stijging van de nettowinst in 2015, van 55 miljoen euro (2014) naar 1,7 miljard vorig jaar.

Maar volgens de GDS-en dalen de boekingen van Lufthansa juist wel en is de boekwinst te danken aan de dalende olieprijs. “Ik heb de stellige indruk dat het niet goed gaat met Lufthansa door de DCC,” zegt Ian Heywood, Global Head Product en Marketing van Travelport tegen Zakenreis.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…