Home / Technologie / Weer problemen Dreamliner

Weer problemen Dreamliner

Weer problemen Dreamliner

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft nieuwe technische problemen gemeld rond de Boeing 787 Dreamliner, vooral met nog niet afgeleverde toestellen.

Wat het euvel precies is, heeft de FAA niet aangegeven, alleen de plek: ‘in de buurt van de neus.’ Ook zou het niet gaan om een ‘onmiddellijke bedreiging voor de vliegveiligheid,’ maar de fabrikant heeft toegezegd de constructiefout te zullen corrigeren voordat de vliegtuigen worden afgeleverd.

De FAA wil nagaan of het probleem zich ook voordoet bij de Dreamliners die al in bedrijf zijn. Van de 787 zijn in tien jaar tijd ruim duizend exemplaren aan maatschappijen overhandigd. KLM heeft er negentien in dienst, met nog eens tien in bestelling. Er staan momenteel rond de honderd Dreamliners gereed in de Boeing-fabrieken bij Seattle om te worden overgedragen aan klanten.

Complicaties
Het is het zoveelste in een lange reeks van complicaties met Boeing-vliegtuigen. Afgelopen mei schortte het bedrijf voor de tweede keer in korte tijd de leveringen van Dreamliners op nadat de FAA bezorgdheid had geuit over inspectiemethodes van het toesteltype. Nu zijn er nieuwe problemen rond de widebody.

Het drama rond de single-aisle 737 MAX was veel groter. Na twee fatale crashes in 2018 en 2019, waarbij 346 mensen omkwamen, bleven alle vliegtuigen van dit type twintig maanden aan de grond, tot eind 2020. Inmiddels vliegt de MAX weer, maar de FAA heeft al enkele malen nieuwe, kleinere gebreken gemeld.

Een factor die hierbij een rol speelt is dat de FAA sinds de twee ongelukken zeer scherp toezicht houdt. Behalve Boeing kreeg namelijk ook de luchtvaartautoriteit zelf zware kritiek, omdat de aanvankelijke certificatie van de MAX slordig was verlopen. Zo liet de FAA een deel van de testen over aan de fabrikant. De FAA heeft gezworen dat dit soort blunders niet meer zullen voorkomen.

Daarom is ook de geplande lancering van de Boeing 777X, de laatste versie van de succesvolle 777, eerder dit jaar op last van de FAA uitgesteld. De instantie vindt dat er meer tijd nodig is om te testen. In plaats van 2022 zoals Boeing wilde, lijkt het toesteltype nu pas eind 2023 gereed te zullen zijn.

Foto © Boeing

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Rotterdam Airport week dicht

Rotterdam Airport week dicht

29/11/2021

Rotterdam The Hague Airport is vanaf heden zeven dagen dicht wegens groot onderhoud van de taxibaan. Helikopters uitgezonderd moet al het vliegverkeer uitwijken naar luchthavens in de nabijheid. Een opknapbeurt…

Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…