Boeing heeft een waarschuwing afgegeven aan airlines die de 737 MAX in gebruik hebben naar aanleiding van de crash, vorige week, van een toestel van Lion Air uit Indonesië.
De fabrikant wijst er in een zogenaamd Operations Manual Bulletin op dat de sensor voor de ‘angle of attack’ (invalshoek) soms een foute waarde aangeeft. Bemanningen moeten in zo’n geval ‘de bestaande richtlijnen’ volgen, zegt Boeing.
De bewuste sensor geeft de juiste invalshoek aan van de vleugels ten opzichte van de luchtstroom. Bij een foutieve meting kan het vliegtuig, als de piloten niet ingrijpen, in een ‘aerodynamische stall’ raken en als het ware uit de lucht vallen.
Dat is precies wat met Lion Air vlucht 610 gebeurde, op 29 oktober, na vertrek uit Jakarta. De Indonesische Boeing 737 MAX 8, twee maanden oud, dook vlak na het opstijgen op hoge snelheid naar beneden en sloeg te pletter in de Java Zee. Alle 181 passagiers en acht bemanningsleden kwamen om.
Onderzoek
Boeing stuurde direct een onderzoeksteam naar Indonesië om te helpen bij het onderzoek naar de oorzaak, een gebruikelijke procedure. Vooruitlopend op de definitieve conclusies heeft de Amerikaanse fabrikant nu een waarschuwing rondgestuurd aan de andere gebruikers van de 737 MAX.
De MAX is een doorontwikkelde versie van de aloude single aisle Boeing 737. Wereldwijd zijn momenteel ruim 200 van het type MAX in gebruik, voor het grootste deel in Noord-Amerika. Boeing bouwt de MAX in vier varianten: de MAX 7, MAX 8, MAX 9 en MAX 10, oplopend in grootte. Tot nu toe zijn alleen de MAX 8 en de 9 operationeel; de andere twee types volgen later. Voor alle MAX-varianten samen heeft Boeing meer dan 4.700 bestellingen binnengekregen.
Grootste gebruiker nu is het Amerikaanse Southwest Airlines, met 23 MAX-toestellen in dienst op een totale order van 280 eenheden. In Europa vliegen Norwegian en Turkish al met de MAX. Grootste Europese klant is Ryanair, die een order heeft geplaatst voor 135 vliegtuigen van het type MAX 8. De Ierse prijsvechter verwacht de eerste MAX in 2019.