Home / Technologie / Van zaagsel naar kerosine

Van zaagsel naar kerosine

Van zaagsel naar kerosine

Boeing werkt samen met het Nederlandse bedrijf SkyNRG en de University of British Columbia (Canada) om van takken, zaagsel en ander bosafval biobrandstof voor de luchtvaart te maken.

Het consortium doet dit met ondersteuning van de airlines Air Canada en Westjet en de fabrikant Bombardier. Canada, na Rusland het grootste land ter wereld, beschikt over uitgestrekte gebieden met bos. De helft van het land is bedekt met bomen, in duurzaam beheer – het arsenaal blijft op peil. Veel houtafval wordt gerecycled, onder meer voor het opwekken van elektriciteit.

Boeing en SkyNRG kijken nu of bosafval kan worden aangewend voor het thermochemisch produceren van duurzame biobrandstof. Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie zorgt duurzaam geproduceerde biobrandstof voor vijftig tot tachtig procent minder uitstoot ten opzichte van conventionele fossiele brandstof uit aardolie. SkyNRG is wereldwijd marktleider op het gebied van duurzame vliegtuigbrandstof. Het bedrijf levert biobrandstof aan meer dan twintig carriers over de gehele wereld.

De universiteit van Columbia is in een eerste onderzoek tot de slotsom gekomen dat biobrandstof van bosafval kan voorzien in tien procent – ongeveer 175 miljoen liter – van de jaarlijkse behoefte aan vliegtuigbrandstof in de provincie Brits Columbia. De biobrandstof is daarnaast geschikt voor voertuigen op de grond en schepen, waardoor volgens dit onderzoek ongeveer één miljoen ton aan CO2-uitstoot per jaar wordt bespaard.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…