Home / Technologie / Tips voor veilig wifi onderweg

Tips voor veilig wifi onderweg

Tips voor veilig wifi onderweg

Gratis wifi onderweg in gemakkelijk, vooral in het buitenland. Maar inloggen op zo’n open netwerk brengt gevaren met zich mee. Hackers kunnen in bezit komen van gevoelige gegevens van de onwetende gelegenheidssurfer. Hoe voorkomt u dat u kwetsbaar bent voor internetcriminelen?

Uit onderzoek van privatewifi.com blijkt dat 79 procent van de reizigers geen gebruik maakt van een VPN (Virtual Private Network) om hun gegevens te beschermen wanneer zij online gaan. Een ontwikkelaar van VPN-diensten NordVPN onderzocht daarnaast of mensen simpele manieren kennen om hackers buiten de deur te houden tijdens het surfen.

Het grootste gevaar om gehackt te worden is door in de ‘honeypot’-val te trappen. De honingpot is de metafoor voor een hacker die een wifi spot beschikbaar stelt. Wanneer een gebruiker inlogt op het netwerk, heeft de hacker eenvoudig inzage in alle verstuurde data. Deze data kan e-mailadressen bevatten of creditcardgegevens.

Ook kunnen hackers zogenoemde ‘sniffers’ inzetten. Dit is software die ontworpen is om data uit een netwerk te onderscheppen en decoderen. It-specialisten gebruiken sniffers om netwerken te monitoren of problemen te identificeren. Wanneer hackers over sniffers beschikken, kunnen ze privégegevens gemakkelijk destilleren uit een wifi-netwerk.

Deze old-school truc wordt ook nog vaak toegepast: iemand die over de schouder meekijkt terwijl een argeloze mobiele surfer op laptop of mobiel aan het werk is. De geoefende ‘schouder-surfer’ onthoudt passwords of creditcard info om daar vervolgens zelf mee aan de slag te gaan. Houd daarom in de gaten dat niemand over uw schouder meekijkt wanneer u van een wifi hotspot gebruik maakt.

Opletten dus voor reizigers. Zorg ervoor dat uw firewall is ingeschakeld en laat uw telefoon niet automatisch verbinding maken met beschikbare wifi-netwerken. Een andere mogelijkheid om hackers buiten de deur te houden is door gebruik te maken van een VPN netwerk. Dit kan zeer gebruiksvriendelijk door een app hiervoor te gebruiken. Wanneer u een VPN-toepassing gebruikt is bovendien uw ip-adres onzichtbaar. Waardoor u ook gebruik kunt maken van websites die in een land geblokkeerd zijn, zoals Facebook in Vietnam of Wikipedia in Turkije.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Nieuwe cabine A330 KLM

Nieuwe cabine A330 KLM

16/03/2018

KLM heeft deze week haar eerste Airbus A330 met een vernieuwd interieur geïntroduceerd. De stoelen in de businessclass zijn nu full-flat en het entertainmentsysteem is vervangen. Ook in de economy-class…

IHG koopt belang in Regent

IHG koopt belang in Regent

15/03/2018

De InterContinental Hotels Group (IHG) koopt een belang van 51 procent in Regent Hotels. De Britse hotelketen betaalt 39 miljoen dollar voor de veel kleinere Taiwanese branchegenoot. IHG, beursgenoteerd, had…

AccorHotels in 100 landen

AccorHotels in 100 landen

14/03/2018

De AccorHotels Group is sinds kort aanwezig in honderd landen. De Franse keten, met merken als Novotel, Ibis,  Pullman en Sofitel, is naar eigen zeggen uitgegroeid tot marktleider op veel…

Nieuwe vliegtuigen Turkish

Nieuwe vliegtuigen Turkish

13/03/2018

Turkish Airlines vernieuwt haar vloot met de aanschaf van 25 Boeing Dreamliners en 25 Airbus A350’s. De totale order heeft een waarde van rond de vijftien miljard dollar. De bestellingen…