Home / Technologie / Testvlucht Flying-V geslaagd

Testvlucht Flying-V geslaagd

Testvlucht Flying-V geslaagd

Een schaalmodel van de Flying-V heeft deze zomer voor het eerst met succes gevlogen. Dit hebben de TU Delft, KLM en Airbus, de drie partijen in het project, dinsdag bekendgemaakt. KLM verzekert dat de plannen voor het toestel, ondanks de corona-crisis, doorgaan.

De proeven met het grote schaalmodel vonden deze zomer plaats. Op de beelden die dinsdag via een webinar te zien waren, maakt het v-vormige toestel een succesvolle vlucht. De ‘piloot’ bestuurt het vliegtuig met een remote control vanaf de grond.

Projectleider Roelof Vos van de TU Delft en zijn team van onderzoekers en ingenieurs brachten het 22,5 kilo wegende en drie meter brede schaalmodel van de Flying-V voor de test naar een vliegbasis in Duitsland, waar ze er samen met een team van Airbus aan konden werken.

Niet elektrisch
KLM en de TU Delft lanceerden hun plan in juni 2019. Airbus kwam daarna aan boord als mogelijke fabrikant van het echte toestel. De Flying-V is niet bedoeld als elektrisch vliegtuig, maar maakt gebruik van conventionele motoren die draaien op kerosine.

Het gaat om een variant op de vliegende vleugel, waar andere fabrikanten, zoals Boeing eerder mee experimenteerden, zonder dat het tot productie kwam. De twee motoren van de Flying-V zitten aan de achterkant, op elke poot van de v één. De beoogde winst van 20 procent minder brandstofgebruik moet komen uit het ontwerp: de v-vorm leidt volgens de ontwerpers tot minder weerstand en het toestel is daardoor efficiënter.

In de eindfase moet de Flying-V een groot commercieel vliegtuig worden, met plaats voor 300 passagiers, bestemd voor de lange afstand. Of het zover komt is afwachten. In elk geval zal het nog zeker zeven jaar duren voordat er een echt prototype bestaat.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…

ADP en Schiphol uit elkaar

ADP en Schiphol uit elkaar

02/12/2021

Aéroports de Paris (ADP) en de Royal Schiphol Group zijn sinds begin deze maand definitief geen partners meer, een breuk die afgelopen zomer al werd aangekondigd. De twee luchthavenbedrijven hadden…

Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…