Home / Technologie / Testvlucht Flying-V geslaagd

Testvlucht Flying-V geslaagd

Testvlucht Flying-V geslaagd

Een schaalmodel van de Flying-V heeft deze zomer voor het eerst met succes gevlogen. Dit hebben de TU Delft, KLM en Airbus, de drie partijen in het project, dinsdag bekendgemaakt. KLM verzekert dat de plannen voor het toestel, ondanks de corona-crisis, doorgaan.

De proeven met het grote schaalmodel vonden deze zomer plaats. Op de beelden die dinsdag via een webinar te zien waren, maakt het v-vormige toestel een succesvolle vlucht. De ‘piloot’ bestuurt het vliegtuig met een remote control vanaf de grond.

Projectleider Roelof Vos van de TU Delft en zijn team van onderzoekers en ingenieurs brachten het 22,5 kilo wegende en drie meter brede schaalmodel van de Flying-V voor de test naar een vliegbasis in Duitsland, waar ze er samen met een team van Airbus aan konden werken.

Niet elektrisch
KLM en de TU Delft lanceerden hun plan in juni 2019. Airbus kwam daarna aan boord als mogelijke fabrikant van het echte toestel. De Flying-V is niet bedoeld als elektrisch vliegtuig, maar maakt gebruik van conventionele motoren die draaien op kerosine.

Het gaat om een variant op de vliegende vleugel, waar andere fabrikanten, zoals Boeing eerder mee experimenteerden, zonder dat het tot productie kwam. De twee motoren van de Flying-V zitten aan de achterkant, op elke poot van de v één. De beoogde winst van 20 procent minder brandstofgebruik moet komen uit het ontwerp: de v-vorm leidt volgens de ontwerpers tot minder weerstand en het toestel is daardoor efficiënter.

In de eindfase moet de Flying-V een groot commercieel vliegtuig worden, met plaats voor 300 passagiers, bestemd voor de lange afstand. Of het zover komt is afwachten. In elk geval zal het nog zeker zeven jaar duren voordat er een echt prototype bestaat.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

21/01/2021

KLM schrapt 800 tot 1.000 banen, bovenop de reductie met 5.000 banen in 2020. Het bedrijf zegt dat herstel langer duurt dan verwacht. In de nieuwe saneringsronde zijn het vliegverbod…