
United Airlines heeft vijftien supersonische vliegtuigen besteld van het type Boom Overture, bestemd voor de zakelijke markt. Het toestel kan over acht jaar in dienst komen.
Door de coronacrisis is het aantal orders van luchtvaartmaatschappijen voor nieuwe vliegtuigen de sinds het voorjaar van 2020 opgedroogd, maar bedrijven zoals United kijken alvast naar de langere termijn. Aan het eind van dit decennium zou de luchtvaart weer booming kunnen zijn.
De Boom Overture is een product van het Amerikaanse bedrijf Boom, gevestigd in Denver, Colorado en is qua ontwerp gebaseerd op de Concorde, die vloog tussen 1976 en 2003. De Overture is ongeveer een kwart kleiner dan zijn Frans-Britse voorganger en zal met een geplande kruissnelheid van Mach 1.7 (2.088 km p/u) ook langzamer zijn dan de Mach 2 (2.450 km p/u) van de Concorde, maar is wel nog steeds twee keer zo snel als de huidige generatie verkeersvliegtuigen.
SAF
De fabrikant zegt dat de Boom Overture veel efficiënter zal opereren dan de Concorde, die bekend stond om het hoge kerosinegebruik en het hoge geluidsuitstoot. Het vliegtuig moet in de plannen geheel op SAF (sustainable aviation fuel – biobrandstof) opereren om zo vrijwel klimaatneutraal te zijn. Vliegtuigen van nu zijn gecertificeerd om tot 50 procent SAF bij te mengen. De beschikbare hoeveelheid biobrandstof is vooralsnog evenwel gering en de prijs veel hoger dan die van fossiele brandstof.
United Airlines ziet het wel zitten met de Boom Overture: de order van vijftien toestellen is voorzichtig, maar de airline heeft ook een optie genomen op nog eens 35 exemplaren. Hoeveel geld er met de deal is gemoeid hebben de twee partijen niet bekendgemaakt. Het ligt voor de hand dat de maatschappij uit Chicago voorlopig helemaal niets hoeft te betalen. De Overture zit nog in de proeffase; de eerste testvluchten zijn gepland voor 2025.
United denkt 55 stoelen in het supersonische vliegtuig te kunnen plaatsen. Gezien de ticketprijs zal het met name de zakelijke markt zijn die aan boord stapt. Volgens Boom kunnen airlines een winstgevend retour New York-Londen aanbieden voor rond de 5.000 dollar. Een trip met de Concorde op deze route kostte destijds 20.000 dollar, gecorrigeerd voor inflatie.
Artist impression © Boom