Home / Technologie / Overname Travelport voor 3,89 miljard euro

Overname Travelport voor 3,89 miljard euro

Overname Travelport voor 3,89 miljard euro

Travelport heeft een overeenstemming gesloten voor overname door twee particuliere investeringsmaatschappijen voor 3,89 miljard euro. Het bedrijf zal daardoor verdwijnen van de beurs. Er wordt in de media druk gespeculeerd of de aandeelhouders hiermee zullen instemmen en wat er eventueel na overname met het bedrijf zal gebeuren.

De Britse GDS (Global Distribution System) tekende de overeenkomst met filialen van de Amerikaanse Siris Capital Group en Evergreen Coast Capital Corp (een filiaal van Elliot Management Corporation). Volgens de overeenkomst zullen Siris en Evergreen alle uitstaande gewone aandelen in handen krijgen.

Het voorgestelde overnamebedrag van 13,91 euro per aandeel is elf keer de verwachte winst per aandeel van 1,24 euro. Dat is een stuk lager dan de 18 en 22 keer die investeerders in de afgelopen vijf jaar hebben betaald voor de grotere broers Sabre en Amadeus.

Travelport had in 2017 een omzet van 2,45 miljard dollar en ebitda van 467 miljoen. Het heeft ongeveer 2 miljard schuld. Investeringsadviesbureau Evercore ISI schat dat de jaarlijkse investeringen van Travelport zullen stijgen naar 4 tot 5 procent per jaar. Dit ligt erg dicht bij de jaarlijkse groei van 5 procent in de afgelopen twee jaar.

Travelport verloor recentelijk contracten met reisbureau Flight Centre en een deel van Carlson Wagonlit in de Verenigde Staten. Het is de vraag of de aandeelhouders gaan instemmen met de voorgestelde verkoop of dat ze liever nog een jaar wachten om te zien of de resultaten van Travelport verbeteren. En dat hangt weer af van de vraag of ze denken dat het verlies van deze klanten incidenteel of structureel is.

Ellen Keszler, president en CEO travel technologie consultancybedrijf, Clear Sky Associates, stelt dat Travelport beter zou kunnen presteren met een vereenvoudigd platform en kostenstructuur. “Travelport is internationaal gezien goed in het vergroten van marktaandeel door contracten te sluiten met kleinere reisagentschappen. Een betere productontwikkeling zou kunnen helpen om een aantal grotere klanten weer voor zich te winnen die afscheid van het bedrijf namen nadat beloofde productverbeteringen uitbleven.”

Verkoop eNett
De verkoop aan de twee aandelenfondsen is het resultaat van de inspanningen van een zogenoemde activist investor, een investeerder die een deel van de aandelen van een bedrijf koopt met als doel om strategische veranderingen binnen het bedrijf door te drukken. Activist investor Elliott Management kocht acht maanden geleden twaalf procent van de aandelen van Travelport en stelde de raad van bestuur voor om diverse opties te overwegen, zoals het vrijmaken van het betaalsysteem eNett.

Dit wekt de verwachting dat de investeerders eNett willen gaan verkopen. eNett vormt ongeveer tien procent van de omzet van Travelport. In 2017 groeide de omzet van eNett met 29 procent naar ongeveer 176 miljoen euro. Dit jaar wordt een groei van tenminste dertig procent verwacht.

Een senior analyst van van investeringsonderzoeksbureau Morningstar schat dat eNett 0,88 tot 1,32 miljard euro kan opleveren. De meest voor de hand liggende kopers zijn Amadeus of Sabre, maar daarmee zou Travelport zichzelf in de voet schieten. Grote aanbieders van betaaloplossingen als Adyen of Worldpay zullen niet zo’n hoge prijs willen bepalen voor een platform waarvan ze denken dat ze het ook zelf zouden kunnen bouwen.

eNett vormt niet alleen een constante en groeiende bron van inkomsten voor Travelport. Het is ook een belangrijke tool die toegevoegde waarde vormt voor de andere diensten van Travelport.

Het is Travelport toegestaan om actief op zoek te gaan naar alternatieve voorstellen voor overname door andere partijen tot 23 januari 2019. Het kan de overeenkomst met Siris en Evergreen beëindigen als het besluit om een overeenkomst met een andere partij te willen sluiten.

Schulden
Travelport is al eerder door een investeerder gekocht en van de beurs gehaald. In 2006 haalde Blackstone het bedrijf voor 3,8 miljard euro van de beurs om het daar in 2014 weer naartoe te brengen, na een mislukte poging daartoe in 2010. Blackstone heeft de schulden van het bedrijf  verhoogd. Travelport heeft sinds 2008 de schuld flink verlaagd en zegt nu een sterke cash flow te hebben. Sabre en Amadeus hebben ook veel schuld vergaard in de tijd dat ze in handen waren van particuliere investeerders, maar hebben sindsdien hun schuldratio effectiever kunnen verlagen.

De Europese Commissie startte twee weken geleden overigens een onderzoek naar Amadeus en Sabre. Het gaat de Europese Commissie om afspraken om afspraken tussen GDS’en en luchtvaartmaatschappijen en reisagentschappen een belemmering kunnen vormen voor luchtvaartmaatschappijen en tussenpartijen om andere distributiemogelijkheden vrij te gebruiken. Het Britse Travelport bleef daarbij buiten schot.

Mariska Vogelenzang de Jong
Door: | mariska[at]zakenreis.nl
Mariska Vogelenzang de Jong werkt ruim 20 jaar als journalist en heeft als specialiteit nieuwe media en technologie. Voordat zij in 2018 bij Zakenreis is gestart, werkte zij bij uitgeverijen van tijdschriften en boeken op het gebied van reizen.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
BCD versimpelt declaraties

BCD versimpelt declaraties

19/06/2019

BCD Travel zegt dat het maken en indienen van declaraties door zakenreizigers veel makkelijker zullen worden door nieuwe technologieën zoals ‘machine learning.’ In een rapport over opkomende technologie, onder de…

Big Brother is watching you

Big Brother is watching you

18/06/2019

Alle airlines die in Nederland opereren zijn voortaan verplicht om hun gegevens te delen met de passagiersinformatie eenheid (Pi-NL), een nieuwe instantie die valt onder het ministerie van Justitie &…

Apple Pay bij KLM

Apple Pay bij KLM

17/06/2019

Klanten van KLM kunnen voortaan tickets en aanvullende diensten betalen met Apple Pay. Ze moeten wel een rekening hebben bij ING, de enige bank die de functie tot nu toe…

Self service info op Schiphol

Self service info op Schiphol

14/06/2019

Schiphol heeft selfservice informatiepunten geplaatst, verspreid over verscheidene locaties in de terminal. Hier kunnen reizigers onder meer vluchtgegevens opzoeken, plattegronden raadplegen en veelgestelde vragen en antwoorden bekijken. Schiphol heeft de…