Home / Technologie / Overname Travelport voor 3,89 miljard euro

Overname Travelport voor 3,89 miljard euro

Overname Travelport voor 3,89 miljard euro

Travelport heeft een overeenstemming gesloten voor overname door twee particuliere investeringsmaatschappijen voor 3,89 miljard euro. Het bedrijf zal daardoor verdwijnen van de beurs. Er wordt in de media druk gespeculeerd of de aandeelhouders hiermee zullen instemmen en wat er eventueel na overname met het bedrijf zal gebeuren.

De Britse GDS (Global Distribution System) tekende de overeenkomst met filialen van de Amerikaanse Siris Capital Group en Evergreen Coast Capital Corp (een filiaal van Elliot Management Corporation). Volgens de overeenkomst zullen Siris en Evergreen alle uitstaande gewone aandelen in handen krijgen.

Het voorgestelde overnamebedrag van 13,91 euro per aandeel is elf keer de verwachte winst per aandeel van 1,24 euro. Dat is een stuk lager dan de 18 en 22 keer die investeerders in de afgelopen vijf jaar hebben betaald voor de grotere broers Sabre en Amadeus.

Travelport had in 2017 een omzet van 2,45 miljard dollar en ebitda van 467 miljoen. Het heeft ongeveer 2 miljard schuld. Investeringsadviesbureau Evercore ISI schat dat de jaarlijkse investeringen van Travelport zullen stijgen naar 4 tot 5 procent per jaar. Dit ligt erg dicht bij de jaarlijkse groei van 5 procent in de afgelopen twee jaar.

Travelport verloor recentelijk contracten met reisbureau Flight Centre en een deel van Carlson Wagonlit in de Verenigde Staten. Het is de vraag of de aandeelhouders gaan instemmen met de voorgestelde verkoop of dat ze liever nog een jaar wachten om te zien of de resultaten van Travelport verbeteren. En dat hangt weer af van de vraag of ze denken dat het verlies van deze klanten incidenteel of structureel is.

Ellen Keszler, president en CEO travel technologie consultancybedrijf, Clear Sky Associates, stelt dat Travelport beter zou kunnen presteren met een vereenvoudigd platform en kostenstructuur. “Travelport is internationaal gezien goed in het vergroten van marktaandeel door contracten te sluiten met kleinere reisagentschappen. Een betere productontwikkeling zou kunnen helpen om een aantal grotere klanten weer voor zich te winnen die afscheid van het bedrijf namen nadat beloofde productverbeteringen uitbleven.”

Verkoop eNett
De verkoop aan de twee aandelenfondsen is het resultaat van de inspanningen van een zogenoemde activist investor, een investeerder die een deel van de aandelen van een bedrijf koopt met als doel om strategische veranderingen binnen het bedrijf door te drukken. Activist investor Elliott Management kocht acht maanden geleden twaalf procent van de aandelen van Travelport en stelde de raad van bestuur voor om diverse opties te overwegen, zoals het vrijmaken van het betaalsysteem eNett.

Dit wekt de verwachting dat de investeerders eNett willen gaan verkopen. eNett vormt ongeveer tien procent van de omzet van Travelport. In 2017 groeide de omzet van eNett met 29 procent naar ongeveer 176 miljoen euro. Dit jaar wordt een groei van tenminste dertig procent verwacht.

Een senior analyst van van investeringsonderzoeksbureau Morningstar schat dat eNett 0,88 tot 1,32 miljard euro kan opleveren. De meest voor de hand liggende kopers zijn Amadeus of Sabre, maar daarmee zou Travelport zichzelf in de voet schieten. Grote aanbieders van betaaloplossingen als Adyen of Worldpay zullen niet zo’n hoge prijs willen bepalen voor een platform waarvan ze denken dat ze het ook zelf zouden kunnen bouwen.

eNett vormt niet alleen een constante en groeiende bron van inkomsten voor Travelport. Het is ook een belangrijke tool die toegevoegde waarde vormt voor de andere diensten van Travelport.

Het is Travelport toegestaan om actief op zoek te gaan naar alternatieve voorstellen voor overname door andere partijen tot 23 januari 2019. Het kan de overeenkomst met Siris en Evergreen beëindigen als het besluit om een overeenkomst met een andere partij te willen sluiten.

Schulden
Travelport is al eerder door een investeerder gekocht en van de beurs gehaald. In 2006 haalde Blackstone het bedrijf voor 3,8 miljard euro van de beurs om het daar in 2014 weer naartoe te brengen, na een mislukte poging daartoe in 2010. Blackstone heeft de schulden van het bedrijf  verhoogd. Travelport heeft sinds 2008 de schuld flink verlaagd en zegt nu een sterke cash flow te hebben. Sabre en Amadeus hebben ook veel schuld vergaard in de tijd dat ze in handen waren van particuliere investeerders, maar hebben sindsdien hun schuldratio effectiever kunnen verlagen.

De Europese Commissie startte twee weken geleden overigens een onderzoek naar Amadeus en Sabre. Het gaat de Europese Commissie om afspraken om afspraken tussen GDS’en en luchtvaartmaatschappijen en reisagentschappen een belemmering kunnen vormen voor luchtvaartmaatschappijen en tussenpartijen om andere distributiemogelijkheden vrij te gebruiken. Het Britse Travelport bleef daarbij buiten schot.

Door: | redactie[at]zakenreis.nl

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ZAKENREIS stopt in 2022

ZAKENREIS stopt in 2022

31/12/2021

In april 1999 schreef mijn vader Kees Hundepool (92), die in 1967 Zakenreis lanceerde, zijn laatste voorwoord. Een maand later ik mijn eerste. Nu, ruim 27 jaar nadat ik in…

TMC Special 2022 – Uniglobe

TMC Special 2022 – Uniglobe

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – STI

TMC Special 2022 – STI

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – CWT

TMC Special 2022 – CWT

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….